Birçok ev, KOAH belirtilerini artıran toz, duman, mikrop ve diğer tahriş edici maddelerle dolu
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan insanların ciğerleri için sigara içmek muazzam bir tehdittir. Tütün dumanında 4000’den fazla kimyasal vardıro, bunların 43 tanesinin kanser yaptığı biliniyor. Başka bir önemli tehdit de dışarıdaki hava kirliliğidir.
Hem kronik bronşit hem de amfizemi kapsayan bir akciğer hastalığı olan KOAH’lı insanlar için sadece bunlar tehdit oluşturmaz. Birçok ev hırıltı, ötme, öksürme, nefes darlığı ve göğüs darlığı gibi birçok KOAH belirtisini kötüleştiren toz, duman, mikrop ve diğer tahriş edicilerle doludur. Riskler KOAH hastalarının yüzde 20’lik kısmı için özellikle yüksektir.
Evdeki bazı şeylerin ciddi sorunlara yol açacağını duyduğunuzda şaşırabilirsiniz. Örneğin, havadaki tozdan kurtulmak için az miktarlarda ozon salıveren hava filtreleri, ozon ciğerleri tahriş eden bir hava kirletici olduğu için zararlıdır.
Ozon, KOAH’ı olan insanlar için kesinlikle sorun yaratır. Bu yüzden HEPA filtreleri tavsiye ediliyor.
İşte KOAH’ı olan insanlar için evde bulunan dokuz tehlike:
1. Havalandırmanın tozlu olması
Birçok evde bulunan hava ısıtma ve soğutma sistemleri, evin çeşitli yerlerine toz ve diğer tahriş edici maddeleri üfleyebilir. Havalandırma kanallarını düzenli olarak temizlemek sorunu hafifletebilir.
2. Toz ve kir toplayan halılar
Asıl toz ve kir kaynağı halılar ve kilimlerdir. Bir kilim veya halı üzerinde her yürüyüşünüzde gözle göremeyeceğiniz bir toz bulutu kaldırırsınız.
Duvardan duvara halılar kilimlerden daha kötüdür, çünkü daha büyüktür (ve bu yüzden daha fazla tahriş edici maddeye ev sahipliği yapar), üstelik temizlemesi (katlayıp yıkamaya göndereceğiniz halı ve kilimlere göre) daha zordur. Yeni halılar özellikle rahatsız edici olabilir, çünkü bunlar yerleştirildikten sonra hayli uzun bir süre havaya formaldehit veya diğer zararlı gaz bileşenleri salmaya devam edebilir.
Ana fikir? Eğer evinizde KOAH’ı olan insanlar varsa en iyisi yerleri çıplak bırakmaktır. Toz tehdidini daha da asgariye indirmek için ayakkabıların evin dışında bırakılması, toz alma ve süpürme işlerini KOAH’ı olmayan birinin yapması önerilir.
3. Buharlaşan temizlik ürünleri
Temizlik maddeleri, cilalar ve arındırıcı, özellikle çamaşır suyu veya amonyak içeren maddeler çok rahatsız edici olabilir. Bilhassa banyo ve tuvalet temizliğinde kullandığımız uçucu herhangi bir şey sorun yaratabilir. KOAH’ı olan insanların hava kanalları halihazırda zaten tahriş olmuştur. Temizlik ürünlerinin buharını soluduğumuz zaman yangına körükle gitmiş oluruz.
Uzmanlar, uçucu temizlik ürünleri yerine, “yeşil” temizlik malzemelerini veya sabun, su, karbonat ve sirke gibi eski usul maddeleri tercih etmemizi tavsiye ediyorlar.
Temizliği yapılan oda iyice havalandırılmalı ve KOAH’ı olmayan bir kişi temizlik bezlerini ve fırçaları temizlemelidir. Bu sırada KOAH’lı kişi iş bitene kadar ortamdan uzak durmalıdır. Temizlik ürünleri, kapağı sıkıca kapatılarak yerine kaldırılmalıdır.
4. Kuru temizleme kimyasalları
KOAH’ı olan bazı insanlar kuru temizlemeden yeni çıkmış giysi kokusuna karşı hassastır. Sorun yaşamamak için kıyafetleri naylonundan çıkarabilir ve dolaba koymadan önce havalandırabilirsiniz.
Ya da kıyafetleri penceresi açık bir odaya koyup kapıyı kapatabilirsiniz. Ayrıca tahriş edici kimyasallar kullanmayan “yeşil” kuru temizlemecilerle de çalışabilirsiniz.
5. Şömineler ve odun sobaları
Çıtır çıtır yanan bir soba veya şömine, hem ışık hem sıcaklık verdiği gibi, her tür rahatsız edici gaz ve is parçacığı çıkarır.
Evde ateş olması sigara içmek gibidir. Uzmanlar ateş yakmayı veya mumlar eşliğinde akşam yemeği yemeyi hayatınızdan çıkarın demiyorlar, fakat her şeyi ölçülü yapın.
KOAH’ı olan birinin evinde asla izin verilmemesi gereken tek ateş, sigaranın ucundaki ateştir. Sigara içmenin hiçbir telafisi yoktur. Sigara içmek ölüm demektir. Pasif içicilik bile (yani başkasının sigara dumanına maruz kalmak) KOAH’ı olan insanlar için riskli olabilir.
6. Bakteri ve küfleri besleyen rutubet
Duş yerleri, bodrum ve mutfak lavabosunda bırakılan kauçuğa kadar evdeki rutubet kaynakları, bakteri ve küflerin gelişmesine katkıda bulunur.
Bu tür tahriş edici etkenlerden kurtulmak için ne yapılabilir? Bütün delikleri kapatın. Sıçrayan suları anında silin, su emmiş paspasları kaldırın. Banyoda ve mutfakta havalandırmayı güçlendirmek için vantilatörler kullanın. Mutfak ve banyo süngerlerini sık sık değiştirin.
Bir nemölçer satın alın ve klima veya nem emici kullanarak oda nemini %40’ın altında tutun.
7. Kedi ve köpeklerin getirdikleri
Kediler ve köpekler evi sevgiyle olduğu kadar pislik, tüy ve kepekle de doldurur.
Yoksa köpeğinize elveda demek istemiyor musunuz? O zaman onu ayda iki kez yıkatıp tımar ettirin ve yatak odanızdan uzak tutun.
8. Bakteri yuvası duş başlıkları
Son araştırmalar gösteriyor ki duş başlıkları “atipik mikobakteri” denilen mikroplara ev sahipliği yapabilir.
Bu mikroplar genelde sağlıklı insanlara zarar vermese de, KOAH’ı olan insanlarda öksürüğe ve nefes darlığına yol açabilecek kronik, önemsiz enfeksiyonlara neden olabilir.
Mikrobakteriler antibiyotiklere karşı dirençlidir. Bu durum onlardan kurtulmayı zorlaştırır.
Sorun yaşamak istemiyorsanız, duş başlıklarını yılda iki kez temizletin (veya değiştirin).
9. Vücut bakım ürünleri
KOAH’ı olan insanlar kokulu sabunlara, şampuanlara, deodorantlara, saç spreylerine ve kozmetiklere karşı hassastır. Eğer evinizde KOAH’ı olan biri varsa, kokusuz kişisel ürünler seçin ve parfümle kolonyayı hayatınızdan çıkarın.
Sigara İçenlerdeki Kırışıklıklar Amfizemin Habercisi
Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ
Agzimdan kan geliyor acaba tehlike li bir şey olabilir mi degerlendirme yapar misiniz... devamı
Supraventriküler Taşikardi
Koah Ve Egzersiz: Koah İçin Nefes Ve Egzersiz Programı
Şekerli Ve Gazlı İçeceklere Dikkat!
Koah Ve Enerji Veren Yiyecekler
Koah: Nefessiz Kalmayla Mücadele