ABD’de Monell Kimyasal Duyular Merkezi araştırmacıları, “Köpekler koklayarak cilt kanseri olan hastaları belirleyebiliyor; öyleyse belki elektronik bir burun da bunu yapabilir,” diyorlar.
Araştırmacılar, cilt kanserinin farklı bir koku profili olduğunu belirtiyorlar.
Cilt, farklı kokulara sahip organik kimyasallar yayar. Araştırmacılar, hastaların cilt tümörleri üzerindeki hava örneklerini, sağlıklı insanların benzer bölgelerdeki ciltlerinin üzerindeki hava örnekleriyle karşılaştırdılar. Kimyasallar aynıydı, ama tümörler normal ciltten farklı miktarlarda salgı yapıyordu.
Araştırmacılar çalışmalarının, “Cilt kanseri kokusundaki bileşikleri belirleyen ve miktarlarını tespit eden ilk çalışma” olduğunu belirtiyorlar.
Araştırmacılar bulgularının, elektronik bir burun, yani uçucu bileşiklerin çok küçük miktarlarını bile belirleyebilecek bir nano algılayıcı kullanmalarına zemin hazırlayacağını umuyorlar. Cilt kanseri üzerinde gezdirilince sinyal verecek bir aletin işe yarayabileceğini belirtiyorlar.
Şu ana kadar uzmanlar, sadece bazal hücreli tümörlerin (bazal hücreli karsinom) bir koku profilini geliştirdiler. Şimdi daha ciddi olan güneş kaynaklı kanser (skuamöz hücreli karsinom) ve en ölümcül cilt kanseri olan melanomanın (kötü huylu tümör) profilini çıkarmak için çalışıyorlar.
Bunun gerçekleşmesi büyük bir ilerleme olur. Mevcut durumda cilt kanseri teşhisi, çoğunlukla ağrılı biyopsiler gerektiriyor. Bu tümörleri, belirtileri açıkça görülene kadar teşhis etmenin hiçbir yolu yok.
Op. Dr. Işıl ÇELİKEL
iyi günler değerli hocam, annem( 51 yaşında, 80 kilo, 165 boy ) meme kanserinde erken teşhis için testler yaptırdı sonuçlar şöyle: yağlanma dışı kala... devamı
Akut Çocukluk Lösemisi Gelişiminin Tahmininde Yeni Araçlar
Çok Sıcak Çay İçmek, Gırtlak Kanseri Riskini Artırabilir
Melanomla Savaşmak İçin Gerekli Vitaminler
Kanser Teşhisi İlk Olarak ''''Eş'''' İle Paylaşılıyor
Hareketsiz Yaşam Kanser Riskini Artırıyor