Nedir

Kol gerdirme, diğer adıyla brakiyoplasti, fazla deri ve yağ birikintilerini gidererek kolun üst kısımlarına daha hoş ve genç konturlar verir. Bir kişi yaşlandıkça üst deri gevşek ve sarkık hale gelir. Plastik cerrahlar derilerini gerdirmek ve daha genç görünüp hissetmek üzere kol gerdirmesi operasyonuna girmeyi istemeleri konusunda hastalarla görüşeceklerdir. Kesi dirsekten koltukaltına, bazen göğüs yan tarafına kadar uzanır. Bazen plastik cerrahınız üst kol kısmınızdaki fazla yağın uzaklaşması için sadece yağ aldırmanızı veya bir kol gerdirme operasyonuyla birlikte yağ almayı önerebilir.

Aşırı kilo kaybetmiş olan hastalarda üst kol fazlalığı genellikle koltuk altını geçerek göğüs bölgesine uzanan gevşek deriyi kapsar. Brakiyoplasti, veya üst kolun ameliyatla inceltilmesi genellikle üst kolun iç kısmında açılan bir yaradan ekseri koltuk altına kadar uzanarak derinin fazlalığının alınmasını içerir.

Uygun Bir Aday Mıyım

Kol gerdirme cerrahisi çok geniş çeşitlilikte hastalara uygulanır ve normal ağırlıklı olup sadece bir miktar gerginlik isteyen hastalarda da uygulanır. Ama hastaların büyük çoğunluğu çok fazla kilo kaybetmiş ve bu kilo kayıplarını kararlı hale getirmiş, kontrol dışı tıbbi sorunları olmayan hastalardır. Kollarının üst kısmında fazla deri ve yağ barındırırlar. Bu hastaların birçoğu kollarının “yarasa kanadı” na benzediğini ve bu hissi verdiğinden şikayetçidirler. Aynı zamanda yaşlı kadınların da bazılarında rahatsız edici birçok fazla deri olup bu kişiler de makul düzeyde adaydırlar. 

Standart Yöntem

Üst kolunda asgari düzeyde yağ bulunan ve deri fazlalığı bulunmayan hastalar için yağ aldırma etkili olabilir. Koltuk altına yakın minimum düzeyde yağ ve bir miktar fazla derisi olan hastalar için koltuk altıyla sınırlanan bir yara vasıtasıyla iyi sonuçlar alınabilir. Çok fazla kilo kaybetmiş ve bir hayli fazla üst kol fazlalığı olan hastaların söz konusu olduğu durumlarda dirsekten koltuk altına ve göğüsün yan tarafına kadar açılan yarıktan doku uzaklaştırılmalıdır.

Operasyon Öncesi

Eğer sigara içiyorsanız ameliyatın başarılı olması için bırakmanız tavsiye olunur. Sigara içmek iyileşme yeteneğinize etki edebilir. Aspirin, non steroidal ve antienflamatuvar tedaviler gibi kanamayı artırıcı tedaviler ve bazı vitaminler/hemoopatik diyetlere kol gerdirme ameliyatı öncesinde devam edilmemelidir. 

Yararlar

  • Üst kol fazlalığında azalma
  • Daha iyi kişisel görüntü/güven
  • Sıkılmadan kısa kollu elbiseler giyebilmek

Riskler

  • Kanama
  • Enfeksiyon
  • Çirkin yaralar
  • Ellerin şişmesi
  • Seroma oluşumu (seromalar bir ameliyattan sonra açılan yara boyunca ortaya çıkabilecek sıvı birikimleridir)

İyileşme Süreci

  • Bazı cerrahlar kolları sarmayı veya baskılı elbiseler giyilmesini tercih ederler.
  • Birçok cerrah birkaç gün için kolların kalbin üst hizasına kaldırılmasını tercih ederler.
  • Kolların ve ellerin normal fonksiyonunun yavaş bir şekilde birkaç haftada geri gelmesi
Kol gerdirme operasyonundan sonra birkaç gün aspirin ve steroid olmayan iltihap önleyici tedavilerden kaçınmalısınız. Sigara içmek ve başkalarının içtiği sigaraya maruz kalmak tedavi sürecine zarar vereceğinden bunlardan kaçınılmalıdır.

Sık Sorulan Sorular

Kol gerdirme operasyonu acı verir mi?

Ameliyat sonrası acı öznel olup şahıstan şahsa değişir. Ortalama bir hasta kol gerdirme ameliyatından sonra rahat edebilmek için birkaç gün oral ağrı kesici tedavisi görecektir. 7 ila 10 günde hastaların birçoğu ameliyat sonrası ağrıdan kurtulur.

Kol gerdirme operasyonu sonrası yara izi kalır mı?

Üst kolun küçültülmesi derinin alınmasını içerir ki bu da dirsek yakınından, koltuk altına, ve ekseri göğüs yanına kadar açılmayı gerektirir. Yaşlanma süreciyle her yara bir yıl içinde tamamen geçer. Birçok yaralar en azından başlangıçta dikkat çekicidir. Bazı cerrahlar üst kısımda yapılacak azaltma ameliyatını kolun iç kısmından yapmayı ve bu suretle kollar yanda kapalı konumda iken özellikle hasta kolunu hareket ettirdiğinde önden görünmemesini sağlamayı tercih ederler.

Kol gerdirme operasyonunun kısa dönemde ortaya çıkabilecek tipik yan etkileri nelerdir?

Cerrahi işlemden derhal sonrasında bazı hastalar cerrahi travmaya bağlı olan kol şişmesi nedeniyle gerginlik hissi duyarlar. Bazı hastalar ellerinde şişme ile birlikte karıncalanma hissi duyarlar. Bu tip belirtilerin çoğu zamanla düzelecektir.

Kol gerdirme operasyonunda ne tip anestezi kullanılacaktır?

Kol gerdirme operasyonlarının çoğu genel anestezi altında yapılmakla birlikte bazı cerrahlar yatıştırıcıyla lokal anesteziyi seçebilirler. Önemli olan şey işlemin uygulandığı yerin kullanılan anestezi tipine izin verilmiş olan akredite tesis olmasıdır.

Prof. Dr. Muharrem İNAN

koldaki çatlak için hangi ilacı kullanmamız gerek. şuan kolumda atel var. ateli çıkarıp ilaç sürünce tekrar ateli takabiliirm değil mi... devamı