Normal koşullarda kanser tedavisi gören hastalarda kilo kaybı oluşmaz. Sadece boyun ışınlamalarında, ağız tabanı tümörlerinde ya da yemek borusu tümörlerinde hastaların beslenme sorunları olabilir. Bunun dışındaki tümörlerde hastanın zayıflaması için bir neden yoktur.
Fakat kanser olduğunu öğrenen hastada psikolojik olarak bir iştahsızlık görülür. Bu tamamen stresten kaynaklanan bir durumdur. Yoksa kanser tedavisindeki iştahsızlığı önlemek için hem ilaçlar vardır hem de ilaçların yan etkilerini önleyecek önlemlerin baştan alınması hastada bu sorunların yaşanmasını engeller.
Kilo kaybı kolay önlenir
Hastalarda en kolay şey kilo kaybının önlenmesidir. Ama bunun için yapılan tedavinin nelere neden olduğunun bilinmesi gerekir. Kilo kaybı sadece gastrointestinal sistem kanserlerinde, baş boyun bölgesiyle ilgili tümörlerde, mide ve yemek borusu tümörlerinde geçici olarak ortaya çıkar.
Fakat bunlarda da nazogastrik sondayla veya gastrostomi denilen delik açılarak hastanın her türlü gıdayla beslenmesi sağlanabilir.
Radyoterapiye bağlı olarak özellikle boğazda ve yemek borusunda daralmalar olur. Bu dönemde, gıdalar mikserle çekilerek hastanın her türlü gıdayı alması önerilir. Sadece sert gıdaların alınmasından kaçınmaları gerekir.
Op. Dr. Buket AYOĞLU
hocam göz siniri zarar gören hastanın görme riski yokmudur veya nasıl bir tedavi görmelidir teşekkürler... devamı
Çocuğun Yemek Seçmemesi İçin Neler Yapılabilir?
Okula Yeni Başlayan Çocuklarda Hangi Yeme Bozuklukları Görülür?
Ergenlikte Diyet Yapılması Çocuğa Zarar Verir Mi?
Ginseng Özü Nedir?
Okul Çağındaki Çocuklar Akşam Yemeğinde Neler Yemeli?