Nedir

Kolon Polipleri

Kolon polipleri kalın bağırsakta (kolon) oluşur. Çoğu kolon polipinin oluşum nedeni bilinmemektedir ancak yetişkinlerde yaygın olarak görülür.

Çoğu kolon polipi kanser değildir. Ancak bazı urlar kolon kanserine dönüşebilir. Eğer kolon polipi kansere dönüşecek türde ise bunun olması uzun yıllar alacaktır.

50 yaş üzeri kişilerin gençlere nazaran kolon kanserine yakalanması daha muhtemeldir. Uzmanlar 50 yaş üstü kanser riski normal düzeyde olan herkesin rutin kolon kanseri testlerini yaptırmasını önermektedir Afrikalı Amerikalılar ve ailesinde kolon kanseri öyküsü olanlar gibi yüksek risk grubunda olan kişiler daha erken test yaptırmalıdır. Ne zaman test yaptıracağınızı doktorunuza danışın. Kolon poliplerinin bulunup çıkarılması kolon kanserini önleyebilir.

Belirtileri

Belirtiler

Genellikle belirti göstermedikleri için sizde polip olsa da bunun farkında olmayabilirsiniz. Genellikle rutin kolon kanseri tarama testleri esnasında keşfedilirler. Tarama testi hiç belirti olmadığı durumlarda hastalığa dair bulgular arayan testtir.

Eğer polipler büyürse belirtiler gelişebilir. Rektumdan (son bağırsak) kan gelmesi ya da bağırsak alışkanlıklarında değişim görülebilir. Bağırsak alışkanlıklarında değişim ishali ve kabızlığı kapsar, yani normalden daha sık ya da daha az tuvalete çıkabilirsiniz ya da gaitanın görünümünde değişiklik olabilir.

Teşhisi

Teşhis

Çoğu polip kolon kanseri için yapılan testler esnasında bulunur. Uzmanlar 50 yaş üstü kanser riski normal düzeyde olan herkesin rutin kolon kanseri testlerini yaptırmasını önermektedir. Afrikalı Amerikalılar ve ailesinde kolon kanseri öyküsü olanlar gibi yüksek risk grubunda olan kişiler daha erken test yaptırmalıdır. Kolon kanseri için testler

  • Gaita testi. Gaitada gizli kan testi (FOBT), gaita immunokimya testi (FIT) ve gaita DNA testinde (sDNA) gaita örneğinde kanser bulguları olup olmadığı kontrol edilir.
  • Kolonoskopi. Bu testte küçük bir görüntüleme tüpüyle tüm kolon incelenerek polip aranır. Doktor bulduğu polipleri çıkarabilir.
  • Esnek sigmoidoskopi. Bu test kolonoskopiye benzer ancak bu testte görüntüleme tüpü daha kısadır, yani doktor sadece kolonun son kısmını inceleyebilir. Doktor test esnasında polipleri çıkarabilir.
  • Bilgisayarlı tomografik kolonoskopi (CTC) Bu teste gerçek kolonoskopi de denir. Bir bilgisayar ve röntgen cihazı kolonun ayrıntılı bir resmini verir. Bu da doktorun polipleri aramasına yardımcı olur.

Doktorlar genellikli kolonoskopi önerir çünkü bu onların tüm kolonu görmelerine ve buldukları polipleri çıkarmalarına imkan verir. Eğer polipler başka bir test esnasında bulunursa, doktorun polipleri çıkarabilmesi için yine de kolonoskopi gerekebilir.

Risk Faktörleri

Risk Faktörleri

Aşağıdaki durumlarda kolon polipi görülmesi muhtemeldir:

  • 50 yaş ve üzerindeyseniz
  • Ailede kolon polipi görüldüyse
  • Poliplerin oluşmasına neden olabilecek genleri aldıysanız. Bu geni taşıyan kişilerde kolon kanserine dönüşecek olan poliplerin oluşma olasılığı daha fazladır.

Tedavi

Tedavi

Doktorlar genelde polipleri çıkartırlar çünkü bunların bazıları kolon kanserine dönüşebilir. Çoğu polip kolonoskopi esnasında çıkarılır. Eğer polip büyük ise ameliyat olmanız gerekebilir.

Kolon polipleri yeniden büyüyebilirler. Eğer polipleri aldırdıysanız, yeni poliplerin gözlenmesi için takip testlerinin yapılması önemlidir. Ne kadar sıklıkta test yaptırmanız gerektiğini doktorunuza danışın.

Prof. Dr. İbrahim YURDAKUL

Hocam merhaba, Ben 40 yaşındayım, hiçbir şikayetim olmadan kontrol amaçlı endoskopi ve kolonpskopi yaptırdım. Biraz evhamlı biryimde :) Ailemde değil ... devamı