Genellikle dil sürçmeleri olarak adlandırılan konuşma hataları açık kasıtlı ifade türlerinden bilinçli ya da bilinçsiz sapmalardır. Bu sapmalar rastgele veya bilinçsizce konuşma hataları ya da bilinçli üretilen kelime oyunları veya cinas olarak iki alt kategoriye ayrılır. Diğer bir ayrım üretim ve algılama hataları arasındadır. Konuşma üretimi ve algılamasındaki hatalara aynı zamanda performans hataları da denir.
Konuşma hataları konuşmalarını hala geliştirmekte olan çocuklar arasında yaygındır ve genellikle yetişkinlik döneminde de devam eder. Bu konuşma hataları kişiyi utandırabilir veya konuşmacının bölgesel veya etnik kökenine ihanet etmesine neden olabilir. Bununla birlikte bu hataların dilbilimsel “tatlandırıcılar” olarak popüler kültüre girmesi oldukça yaygındır. Konuşma hataları Spoonerism (hecelerin yerlerini değiştirme) mizahi etkisi için kasti kullanılabilir.
Dil psikolojisi alanı içerisinde konuşma hataları dil üretimi kategorisinde yer alır. Konuşma hataları türleri arasında şunlar yer alır: değiş tokuş hataları, sürdürme, tahmin, yerini değiştirme, yerine geçme, karıştırma, ekleme ve silme. Konuşma hatalarına ilişkin çalışmalar konuşma üretimi modellerinin oluşturulmasına/geliştirilmesine katkıda bulunur.
Düşünce gücüyle aşırı yemek engellenebilir mi?
Prof. Dr. Kaan AYDOS
hocam ben hiponadizim hatasıyım tedavi si ögrenmek istiyorum... devamı
Dil Temelli Öğrenme Güçlüğü
Çocukların Yatak Odasındaki Şeytan: Televizyon!
Çocuğunuzu Fanusta Büyütmeyin
Bebekler İçin De Diş Bakımı
Erken Doğan Bebeklerde Körlük Riskine Dikkat