Konuşma tekrarı başka bir bireyin çıkardığı sesin kişi tarafından söylenmesidir. Bu insanda diğer kişinin vokal telaffuzundan duyulan duyusal girdinin kendi vokal yolunda benzer motor çıktısı olarak kopya edilmesi yetisini gerektirir.
Bu konuşma girdi çıktı taklidi genellikle konuşma algısında bağımsız olarak ortaya çıkar. Örneğin, kişi konuşma gölgelemesinde kulaklıkta duyduğu kelimeleri otomatik olarak söylerken ve kişilerin refleks olarak duydukları kelimeleri tekrarladıkları ekolali patolojik durumunda olduğu gibi. Bu, kelimelerin tekrarlanmasının beyinde konuşma algılamasından farklı bir yerde olduğuyla ilişkilendirilir. Konuşma tekrarı dorsal konuşma işleme akımında oluşurken konuşma algılama ventral konuşma işleme akışında ortaya çıkar. Tekrarlar genellikle rastgele roman cümleleri veya ses bilimsel hafızadaki depolamayı takiben oluşan geçirme sonrasında birleştirilmiş farkında olmadan söylenen kelimelerdir.
İnsanlarda duyulan girdinin motor çıktıya dönüştürme yeteneği, bu kopyalama yeteneği çocuğun konuştuğu kelime dağarcığının geliştirilmesinde önemli rol oynadığı için oldukça gelişmiştir. Daha büyük çocuk ve yetişkinlerde konuşma tekrarı roma kelimelerinin, isimlerin ve ek dillerin sürekli öğrenimine imkan verdiği için önemini korur. Bu gibi tekrarlar aynı zamanda dilin nesilden nesle aktarılması için de gereklidir. Konuşmanın oluşturulduğu fonetik birimlerin daha kolay taklit edilen temel birimler açısından çocukların kelimeleri tercihli olarak kopyalamasına bağlı olarak kelime dağarcığı yayma ve kelime dağarcığı aktarma sürecine bağlı olarak seçildiği ileri sürülmüştür.
Aft oluşumunda stresin rolü nedir?
Füsun YILMAZ
4 ay önce beyin kanaması geçirdim.Buna bağlı olarak konuşurken burnumdan hava kaçıyor ve burundan konuşurmuş gibi konuşuyorum,sesim kuvvetli olmadığı ... devamı
İletişim Bozukluğu
Dil Temelli Öğrenme Güçlüğü
Çocuğunuzun Ateşini Düşürmek İsterken Yükseltmeyin
Cilt Sorunları Çocuklar Üzerinde Çok Etkilidir
Uyuşturucu Bağımlısı Olarak Doğan Bebekler