Çoğu kişi kozmetik ürünleri güvenle kullanabilir. Ancak bazı kişilerin cildi bu ürünlere tepki verir. Bu tepkiler tahrişten alerjiye kadar çeşitlenebilir. Belirtiler birkaç kullanımdan sonra kendini gösterebildiği gibi yıllarca kullandıktan sonra spontane bir şekilde de gelişebilir.

Kozmetik Ürünlere Reaksiyon Nasıl Önlenir

İçindekiler kısmında en az madde bulunan ürünleri seçin. Bu kötü bir reaksiyon riskini azaltır. Ayrıca farklı maddelerin çapraz etkisinden kaynaklanan reaksiyonları da önler.

Dirseğin içine küçük bir miktar uygulayarak önce test edin. 48 – 72 saat içinde kızarma, kaşıntı, şişme, yanma görülürse o ürünü kullanmayın.

Kokuları cilde değil mutlaka kıyafetlere uygulayın. Bu kokuya reaksiyon verme riskini azaltır. Ayrıca kokunun diğer ürünlerdeki maddelerle etkileşip reaksiyona sebep olmasını da önler.

"Hipoalerjenik”, "dermatologlar tarafından test edilmiştir”, "tahriş etmez” gibi uyarılar sizin cildinizin tepki vermeyeceğini garanti etmez. Bu uyarıların etiketlerde kullanılması için belirlenmiş kurallar yoktur.

Cildiniz tepki verirse o ürünü kullanmayı derhal bırakın. Güzellik ürünlerine karşı iki çeşit reaksiyon bulunur:

İritan Kontakt Dermatit: En sık görülen cilt reaksiyonu budur. Ürünün uygulandığı alanlarda yanma, batma, kaşıntı, kızarma gibi belirtilere sebep olur. Eğer cildiniz kuru veya yaralanmışsa, tahriş eden maddelere karşı doğal koruması azalır. Bu da reaksiyonların daha şiddetli ve kolay gerçekleşebileceği anlamına gelir.

Alerjik Kontakt Dermatit: Üründeki bir maddeye karşı hassasiyet veya alerji kızarmaya, şişmeye, kaşıntıya veya döküntülere sebep olur. En çok kokular ve koruyucular yol açar. Kokusuzdur denen ürünlerde bile kimyasal kokuları maskeleyen ajanlar bulunabilir. Koklayamasanız da üründe koku bulunabilir ve alerjiye sebep olabilir. Koruyucu maddeler ise su içeren hemen her üründe vardır. En sık kullanılan koruyucular deri alerjileri ile ilişkilendirilmiştir ancak bu, herkeste alerjiye sebep olacakları anlamına gelmez.

Ciltte Reaksiyona En Sık Sebep Olan Ürünler

Banyo sabunları, deterjanlar, antiperspirantlar, göz makyajı, nemlendiriciler, kalıcı dalga losyonları, şampuanlar, formaldehit içeren ojeler ve metakrilat içeren tırnak yapıştırıcıları, pfenilendiamin veya amonyum persülfat içeren saç boyaları cilt reaksiyonlarına en sık sebep olan ürünlerdir. Alfahidroksi asitler içeren güzellik ürünleri bazı kişilerde sorunlara sebep olur. Retin-A kırışık kremleri ve serumları iritan kontakt dermatite sebep olabilir. 

Dyt. Sanem APA

Hayırlı günler hocam,32 yaşında bir erkeğim.Benim vücudumda yağlanma var,gerekli diyet ve sporu yapmaktayım.Genel olarak kilo vermiş durumdayım.Ama öz... devamı