Kronik lenfositik lösemi hastalığında uygulanacak tedavi yöntemi kanserin hangi evrede olduğuna, belirti görülüp görülmediğine ve kişinin tercihine göre değişmektedir.

Hastalığın ilk evresinde tedavi gerekli görülmeyebilir

Klinik araştırmalara göre erken tedavinin olumlu sonuç doğurma olasılığı olsa da ilk evredeki hastalar genellikle tedavi görmemektedir. Yapılan çalışmalar erken tedavinin hastalığın ilk evresindeki kişilerin hayatını uzatmadığını göstermektedir. Doktorlar tedaviye gerek duyulmuyorsa hastayı tedavinin olası yan etkilerinden ve komplikasyonlarından uzak tutmak için tedavi uygulamamaktadır. Bunun yerine hastalığın seyrini takip etmekte ve hastalığın ilerleyişine göre  hangi yöntemin uygulanacağına karar vermektedirler.

Doktor hasta için genel sağlık kontrolü programı çıkarır. Hastalığın seyrini belirlemek için birkaç ayda bir doktor kontrolünden geçip gerekli kan testlerini yaptırmanız gerekmektedir.

Orta ve İleri Evrelerde Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Hastalık ilerlediği ya da orta ve ileri evrelerde olduğu tespit edilirse uygulanacak tedavi yöntemleri şunlardır:

  • Kemoterapi: Kemoterapi kanser hücrelerini öldüren bir ilaç tedavisi yöntemidir. Kemoterapi tedavisi koldaki damardan ilaç verilerek ya da ağızdan tablet alınarak uygulanmaktadır. Hastalığın durumuna göre tek bir ilaç ya da birkaç ilaç uygulanabilir. Yan etkiler kullanılan kemoterapi ilaçlarına göre değişir. En çok görülen yan etkiler ise bitkinlik, kan hücreleri sayısında düşüş ve sık tekrarlayan enfeksiyonlardır.
  • Hedefe yönelik ilaç tedavisi: Odaklı tedaviye yönelik ilaçlar kanserli hücrelerin belirli zayıf taraflarını olumlu yönde kullanmak için üretilmiştir. Kronik lenfositik lösemi hücrelerinin yüzeylerinde çeşitli proteinler bulunmaktadır. Hedefe yönelik tedavi ilaçları ile bu proteinlerden biri, lösemi hücrelerini tespit edip öldürmek için kullanılmaktadır. Kronik lenfositik lösemiyi tedavi etmek için kullanılan bu ilaçlar rituximab (Rituxan), alemtuzumab (Campath) ve ofatumumab (Arzerra)’ dır. Bu ilaçların yan etkileri ateş, soğuk algınlığı ve enfeksiyonlardır.
  • Kemik iliği (kök hücre) nakli: Kök hücre nakli yönteminde, kemik iliğindeki anormal lenfosit üreten kök hücrelerini yok etmek için çok güçlü kemoterapi ilaçları kullanılmaktadır. Hastanın kanına sağlıklı bir yetişkinin kanından alınan kök hücreler aktarılmaktadır. Böylelikle bu sağlıklı kök hücreler kemik iliğine ulaşır ve sağlıklı kan hücreleri üretilmeye başlar. İndirgenmiş yoğunlukta kemik iliği nakli, standart kemik iliği nakline benzer ancak daha düşük dozajda kemoterapi ilaçları ile uygulanır. Kemik iliği nakli yöntemi diğer tedavi yöntemlerinin sonuç vermediği durumlarda ya da kronik lenfositik löseminin çok saldırgan seyrettiği hastalara uygulanmaktadır.

Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN

Ben 14yaşındayım lösemi tedavisi görüyorum kalçamda femur başında sıkıntı olduğunu söylediler daha önce siz benim gibi bir arkadaşımı ameliyat ettiniz... devamı