Ancak akut ve kronik lösemilerde stratejiler çok farklıdır. Kronik lösemilerde bu strateji, anormal hücrenin vücuttaki birikimini geriletmek, dolayısıyla hastalığın bulgularını, belirtilerini geriletmek, hastanın yaşam kalitesini yükseltmek üzerine kuruludur.
 
Sitostatik ilaçlarla başlanır
 
Kullanımı kolay, ağızdan alınan ilaçlarla başlanır. Bu ilaçlar sitostatik denilen, yani hücrelerin üremesini durduran, hücreleri öldüren ilaçlardır. Bir miktar normal dokulara, özellikle de hızla üreyen dokulara, diğer normal kan hücrelerine, ağızdan bağırsağa kadar hızla yenilenen epital dokusuna da zarar verdiği için, bu tür toksik etkileri de vardır.
 
Kronik lösemilerde hastayı hasta etmeyecek tedaviler, kolay alınan ilaçlar ve hastalık belirtilerini kontrol eden, hayat kalitesini yükselten, mümkünse ömür beklentisini uzatan tedaviler uygulanır.
 
Myloid lösemide devrim
 
Kronik lösemilerin bir tanesi olan myloid lösemide, son 20 yılda büyük bir devrim olmuştur. Şimdi bu lösemide de kür şifa hedeflenmektedir. Hastanın durumu uygunsa, bir donörü varsa ve diğer şartları uygunsa kemik iliği nakline doğru ilerlenir.
 
Kemik iliği nakline aday olmayanlarda ise, yine devrim yapan yeni ilaçlar vardır. Bu ilaçlarla çok yüksek oranda remisyon yapılmaktadır. Ve belki ileride bunların bir kısmı kür olacaktır. Ancak şu anda bunu söylemek çok mümkün değildir.

Prof. Dr. Fahri ERDOĞAN

Ben 14yaşındayım lösemi tedavisi görüyorum kalçamda femur başında sıkıntı olduğunu söylediler daha önce siz benim gibi bir arkadaşımı ameliyat ettiniz... devamı