Çevre sıcaklığındaki artışlar köpek kenelerinin davranışlarını değiştiriyor ve insanlara olan meyillerini arttırıyor. Bu nedenle küresel ısınmanın keneden geçen hastalıkların salgınına dönüşmesi ile ilgili bir risk vardır.
Köpek keneleri çoğunlukla ilkbahar sırasında yaygındır. Genelde insanları ısırmazlar. Bu tip birkaç vaka, kenelerin oldukça yüksek sıcaklıklarla karşılaştığı yaz döneminde gözlemlendi. Bu parazitler, insanlarda Rickettsia conorii veya Akdeniz benekli ateşi gibi ciddi bulaşıcı hastalıklar için aracı olan bakterilerin taşıyıcısıdır.
Son zamanlarda yapılan bir çalışma, küresel ısınmanın keneden geçen hastalıkların artışındaki rolünü ortaya çıkardı. Çalışmalar çok sıcak geçen 2003 ile 2005 yazları sırasında rickettsios bakterilerinin daha yaygın ve daha ciddi hale geldiğini ve küçük bir salgının son 50 yılın en sıcak geçen 2007 ilkbahar aylarında ortaya çıktığını gösterdi.
Böylelikle araştırmacılar bir deney modeli geliştirdiler. Bir grup kene 24 saat boyunca 40°C'de ve diğer grup kene 25°C'de kuluçkaya alındı. Her iki grup da sonrasında insanlarla temasa bırakıldı. Sonuçları tartışmasızdı: köpek kenesinin insanlara yönelmesi parazitlerin 40°C sıcaklığında tutulmasından sonra çok daha fazlaydı. Bu nedenle bu grup kenenin insanlara yönelmesi sıcaklıktaki artışla birlikte çoğalmıştı. Sıcaklığın etkisiyle keneler insanları ısırmaya başlamış gibiydi.
Bu bulgular çok sıcaklarda ortaya çıkan mevsimsel kene ısırması vakalarını ve aşırı sıcak geçen dönemlerde oluşan vaka sayısındaki artışı açıklayabilir. Bundan dolayı küresel ısınma ile davranışları çevre sıcaklığından etkilenen keneler tarafından taşınan hastalıkların yayılması arasında bir ilişki olabilir.
Çocuğa doğa sevgisi nasıl aşılanabilir?
Prof. Dr. Kemal ARIKAN
merhaba kemal hocam ben hacer çalık osmaniye de yaşıyorum bu yıl 45. ortaöğretim araştırma yarışmalarına proje hazırlıyorum psikolojinin insan üzerine... devamı
Cilt Kanseri Hastaları İçin Aşı Umudu
Bronzlaşmak İçin Kullandığınız Yağlara Dikkat!
Kene Türleri Fotoğraflandı
Ergenlik Akneleri: Pürüzsüz Bir Cilt İçin En İyi İpuçları
Lyme Hastalığı: Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavisi