- İçindekiler
- Nasıl Çıkarılır
- Dikkat Edilecekler
Nasıl Çıkarılır
Çoğu kene hastalık taşımaz ve çoğu kene ısırması ciddi sağlık sorunlarına yol açmaz. Ama bir keneyi bulur bulmaz çıkarmanız gerekir. Keneyi tamamen çıkarmak, sizden beslenirken bulaştırabileceği Lyme hastalığı veya ısırdığı yerde oluşan bir cilt enfeksiyonu gibi sorunlardan kaçınmanıza yardımcı olabilir.
Kenelerin yaşayabileceği yerlerden eve döndüğünüzde kene kontrolü için cildinizi ve kafa derinizi iyice inceleyin. Ev hayvanlarınızı da kontrol edin.
Kene Nasıl Çıkarılır?
Keneyi çıkarmak için ince uçlu cımbızlar kullanın. Cımbızınız yoksa eldiven giyin veya ellerinizi kağıt havlu ile kaplayın sonra parmaklarınızı kullanın. Çıplak ellerle keneyi tutmayın.
- Keneyi yapabildiğiniz kadar ağzına yakın bir yerden (derinizde kalan parçasından) yakalayın. Kenenin vücudu derinizin üzerinde olacaktır.
- Keneyi şişmiş karnından yakalamayın. Keneyi eğer sıkarsanız keneden vücudunuza hastalık taşıyan sıvıyı geçirmiş olursunuz.
- Kenenin ağzı derinizden çıkana kadar keneyi dümdüz hafifçe çekin. Keneyi bükmeyin veya döndürmeyin. Bunu yapmak kenenin kafasını vücudundan ayırabilir ve derinize girmiş olan ağzının kısımlarını geride bırakabilir.
- Keneyi kuru bir kavanoza veya fermuarlı bir torbaya koyun ve gerekirse sonra tanımlanabilmesi için buzdolabında onu saklayın.
Kene çıkarıldıktan sonra kenenin ısırdığı yeri bol sıcak su ve sabunla yıkayın. Hafif bir bulaşık sabunu da çok işe yarayabilir. Ellerinizi de sabun ve suyla yıkadığınızdan emin olun.
UNUTMAYIN: Eğer keneyi çıkaramazsanız, doktorunuzu arayın.
Polimiksin B sülfat veya bir anbiyotik merhem kullanabilirsiniz. Yaranın üzerine bir parça merhem sürün. Merhem yaranın bandaja yapışmasına engel olacaktır. Bandajın altında bir cilt tahrişiniz veya kaşıntınız olursa merhem kullanmayı bırakın. Tahriş olması merheme karşı bir alerjik reaksiyonunuz olduğu anlamına gelebilir.
Bazı keneler o kadar küçüktür ki onları görmek zordur. Bu, kenenin kafasını çıkarıp çıkaramadığınızı söylemeyi zor hale getirir. Sizi ısırdığı yerde kenenin kafasının belirgin herhangi bir kısmını göremiyorsanız tüm keneyi çıkardığınızı varsayabilirsiniz, ama bir cilt enfeksiyonuna karşın izlemede olun. Enfeksiyon belirtileri şunlar olabilir:
- Isırdığı yerin etrafında ağrı, şişlik, kızarıklık veya sıcaklık
- Isırdığı yerden yayılan kırmızı çizgiler
- Isırdığı yerden akan cerahat
- Ensede, koltuk altında veya kasıkta şişmiş lenf düğümleri
- Ateş veya titreme
Tahriş, baş ağrısı, eklem ağrısı, ateş veya grip benzeri belirtileriniz varsa bu, bir kene ısırmasıyla ilgili bir hastalığınız olduğunu anlamına gelebilir. Bu belirtilerden herhangi birine veya bir cilt enfeksiyonu belirtilerine sahipseniz, doktorunuzu arayın.
Dikkat Edilecekler
Nelerden Sakınılmalı?
Aşağıdakileri yapmamaya çalışın:
- Cildinize yapışan keneyi vazelin, tırnak cilası, gazyağı veya ispirto ile boğmak
- Kene cildinize yapışıkken onu yakmak
Bir keneyi boğmak veya yakmak vücudunuza da bulaşabilecek sıvıyı salmasına ve enfeksiyon kapma olasılığının artmasına neden olabilir.
Alabileceğiniz birkaç çeşit kene çıkarma aleti vardır. Kenenin çok olduğu yerlerde aktif olarak bulunuyorsanız, böyle bir alet almak isteyebilirsiniz.
Kene Isırığı
Op. Dr. Sinan GÖKER
İyi günler hocam ben 4 yıl önce özel bir şirkette çalışıyorken toplu işten çıkarılma sonucu işten cıkarıldım, mahkeme süreçleri vs derken bu günlere... devamı
Cilt Kanseri Hastaları İçin Aşı Umudu
Bronzlaşmak İçin Kullandığınız Yağlara Dikkat!
Kene Türleri Fotoğraflandı
Ergenlik Akneleri: Pürüzsüz Bir Cilt İçin En İyi İpuçları
Lyme Hastalığı: Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavisi