Doktorunuz, belirtilerinize ve vücudunuzun, azalttığınız süt ürünleri miktarına verdiği tepkilere dayanarak laktoz duyarlılığından şüphelenebilir. Doktorunuz aşağıdaki testlerden birkaçını uygulayarak teşhisi doğrulayabilir. 

  • Laktoz duyarlılık testi. Laktoz duyarlılık testi vücudunuzun yüksek oranda laktoz içeren bir sıvıya karşı verdiği tepkiyi ölçer. Bu sıvıyı tükettikten 2 saat sonra, kanınızdaki glikoz seviyesi ölçmek amacıyla bazı kan testleri yaptırmanız gerekir. Eğer glikoz seviyeniz artış göstermezse, bu vücudunuzun laktoz içeren sıvıyı gerektiği şekilde sindirmediğini gösterir.     
  • Hidrojen nefes testi. Bu test de yüksek seviyede laktoz içeren bir sıvı tüketmenizi gerektirir. Daha sonra doktorunuz, düzenli aralıklarla nefesinizdeki hidrojeni ölçer. Normal şartlarda nefesinizdeki hidrojenin az miktarda tespit edilmesi gerekir. Buna karşın, eğer vücudunuz laktozu sindiremiyorsa, laktoz kalın bağırsağınıza ulaşır ve burada mayalanır. Böylece, bağırsaklarda emilen hidrojen ve diğer gazlar solukla açığa çıkar. Nefes testinde yüksek miktarlarda hidrojenin açığa çıkması vücudunuzun laktozu tamamen sindirmediğini gösterir.  
  • Dışkı asit testi. Diğer testlerin uygulanamadığı bebek veya çocuklarda dışkı asit testi uygulanabilir. Sindirilemeyen laktoz kalın bağırsakta mayalanır ve laktik asit ile diğer asitlerin oluşmasına neden olur. Bu asitler dışkı örneklerinde tespit edilebilir. Laktoz duyarlılık testi ve hidrojen nefes testi bebek ve çocuklar için zararlı olabilir. Bebek ve çocuklar, bu testler için gerekli yüksek dozdaki laktozu hazmedemeyebilirler. 

Fzt. Osteopat İbrahim MAYDA

14 yaşındaki kızım da haşimato troidit teşhis edildi. Tedavi olur mu osteopati ile tedavisi mümkün mü?... devamı