Nedir
Lazerle Cilt Yenileme (Lazer ile Cilt Soyma)
Lazerle cilt yenileme, ablatif (yaralamalı) cilt yenileme teknikleri ailesinden, popüler bir seçenektir. Bu teknik, cildi sıkılaştırmak, kırışıklıkları gidermek, sarkmaları toparlamak ve sonuçta cildi yenileyerek gençleştirmek için yaygın olarak kullanılmaktadır
Lazerle cilt yenileme, ufak yüz kusurlarının tedavisinde etkilidir. Örneğin gözlerinizin, ağzınızın ve yanaklarınızın etrafındaki ince çizgilerin görünümünü azaltabilir. Ayrıca sarımsı veya grimsi cilt tonlarınız varsa, cildiniz lekeliyse, bunları düzeltir, cildin nem oranını artırır.
Her ne kadar lazerle cilt yenileme, küçük yüz kusurları için etkili bir tedaviyse de sınırlamaları vardır. Gerçekçi olarak ne bekleyebileceğinizi ve faydaları ile risklerini bilmeniz, cildinizin görünümünü iyileştirmek için en iyi işlemin lazerle cilt yenileme olup olmadığına karar vermenize yardımcı olabilir.
Niçin Yapılır
Neden Yapılır?
Lazerle cilt yenileme,
- İnce ve orta kırışıklıkları
- Karaciğer lekelerini veya yaşlılık lekelerini(güneş lentijinleri)
- Değişken cilt rengini
- Güneşten hasar görmüş cildi
- Akne veya suçiçeği izlerini
tedavi edebilir.
Lazerle cilt yenilemenin sınırları vardır. Derin kırışıklıkları yok edemez, aşırı veya sarkmış cildi (gıdı) ortadan kaldıramaz. Ayrıca etkileri kalıcı değildir, çünkü yaşlandıkça, yüzünüzün doğal hareketinin sonucu olan, mesela gözlerinizi kıstığınızda veya gülümsediğinizde oluşan ifade çizgilerini edinmeye devam edersiniz. Bu yüzden, tekrarlayan tedavi gerekli olabilir.
Riskler
Riskler
Ablatif lazerle cilt yenilemenin komplikasyonları arasında şunlar olabilir:
- Hiperpigmentasyon veya hipopigmentasyon- normalden daha koyuya veya açığa dönen cilt rengi. Ameliyattan üç ila dört hafta sonra başlayabilir ve birkaç ay sürebilir. Koyu tenliyseniz hiperpigmentasyon riskiniz artar.
- Herpes virüsü enfeksiyonu- uçuğa sebep olan virüs. Çoğu vakada herpes virüsü ciltte zaten vardır ama uykudadır; lazerle yenileme virüsün alevlenmesine sebep olabilir. Tedavi yerinde veya etrafında sık veya şiddetli uçuk oluşabilir. Zona geçmişiniz varsa veya yakınlarda bir herpes salgını olmuşsa, doktorunuz lazer ameliyatından sonra bu enfeksiyonları önlemek için ilaç verebilir.
Diğer komplikasyonlar aşağıdakileri içerir:
- Bakteriyel enfeksiyon
- Akne alevlenmeleri
- Küçük beyaz şişlikler (moğol lekeleri)
- Yara izi
- Yanıklar
- Ciltin iltihaplanması (dermatit)
- Uzayan kızarıklık
Kırışıklık tedavisi için birçok lazer tipi vardır, bu yüzden seçenekleriniz hakkında doktorunuzla konuşun. Daha yeni lazerler, daha az yara izi ve pigment değişikliği olasılığı taşır, daha az rahatsızlık verir ve eski lazerlerden daha kısa bir nekahat süresi gerektirir. Örneğin ablatif olmayan (yaralayıcı olmayan) lazerler, cilt yüzeyinin yaralanmasını engeller ve altta yatan tabakayı tedavi eder. Bu teknik, hala kolajen üretimini uyarır ama cildin üst tabakası zarar görmediğinden daha az nekahat süresini gerektirir. Ama bu lazerler daha az güçlü olduklarından, birden çok oturuma gereksinim vardır ve sonuçları fark etmek daha uzun sürebilir.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Nasıl Hazırlanırsınız?
Ablatif lazerle cilt yenileme için randevu almadan önce, bu işlemin sizde iyi sonuç verip vermeyeceğini belirlemek üzere doktorunuzla görüşmelisiniz. Bu görüşmede genellikle aşağıdakiler olur:
- Tıbbi geçmişiniz. Doktorunuz yara izleri ile problemler ve keloid geçmişiniz –iyileşme dokusunun aşırı büyümesinin sebep olduğu çıkıntılı yerler- dahil eski ve yeni rahatsızlıklarınız hakkında sorular sorar. Ayrıca doktorunuz aldığınız ilaçları da sorar, mesela lazerle cilt yenilemeden sonra yara izi riskini arttırabilen isotretinoin gibi.
- Fiziksel muayene. Doktorunuz, kan testleri ve laboratuvar testleri dahil fiziksel muayene yapar. Cildinizi ve tedavi edilecek bölgeyi tetkik eder. Fiziksel muayene doktorunuzun hangi değişikliklerin yapılması gerektiğini ve fiziksel özelliklerinizin- örneğin cildinizin rengi ve kalınlığı- sonuçları nasıl etkileyebileceğini belirlemesine yardım eder.
- Beklentilerinizin tartışılması. Doktorunuzla motivasyonlarınız ve beklentilerinizi konuşursunuz. Lazerle cilt yenilemenin sizin için neler yapabileceğini ve yapamayacağını, sonuçların neler olabileceğini açıklar.
Ameliyattan önce ayrıca aşağıdakilere ihtiyacınız olabilir:
- Antiviral bir ilaç almak, mesela herpes virüsü enfeksiyonunu önlemek için asiklovir veya valasiklovir. Ayrıca lazerle cilt yenilemeden önce ve sonra bakteriyel enfeksiyonu önlemek için antibiyotik almanız da gerekebilir, mesela azitromisin.
- İşlemden iki ay öncesine kadar ve bir yıl sonra doğrudan güneşe maruz kalmaktan kaçınmak. Çok fazla güneş yüzünüzün derisinde kalıcı düzensiz renklenmeye sebep olabilir. Güneşten korunma, izin verilebilir güneşe maruziyet ve diğer koruyucu tedbirleri doktorunuzla konuşun.
- İşlemin derecesine bağlı olarak ameliyat günü için ayarlamalar yapın. Sedasyondan sonraki ilk 24 saat hafıza kayıplarınız, yavaşlamış tepki süreniz ve bozulmuş muhakemeniz olabilir. Bu yüzden sedasyonu içeren ayakta tedavi uygulamasına tabi olacaksanız, sizi eve götürmesi için birisini ayarlayın.
Neler Yaşayacaksınız
Ne Bekleyebilirsiniz?
Ablatif lazerle cilt yenilemede, tedavi edilecek bölgeye yoğun enerji ışınları yöneltilir. Lazer ışını cildin dış tabasını (epidermis) zedeler. Aynı zamanda lazer altta yatan deriyi (dermis) ısıtırarak tahrip eder. Bunun sonucunda, yıpranmış ve kırışmış katmanların yerini, yeni ve taze cilt dokuları alır. Yara iyileşirken daha pürüzsüz ve sıkı yeni bir cilt oluşur.
İşlem sırasında
Ablatif lazerle cilt yenileme işlemi, genellikle ayakta uygulanır. Yani, hastanede hastanede yatmanızı gerektirecek bir durum yoktur. Yüzünüz işlemden önce kapsamlı bir şekilde temizlenir. Gözünüze bir koruma verilebilir ve saçlarınız örtülebilir.
Bu işlemler biraz ağrı verici olabildiklerinden, doktorunuz lokal anesteziklerle cildinizi hissizleştirir ve gevşemeniz için size sakinleştirici verebilir. Kapsamlı yenileme için (mesela tüm yüzünüzün tedavi edilmesi) veya diğer kozmetik işlemlerden geçiyorsanız, doktorunuz genel anestezi uygulayabilir. Bu durumda ameliyat sırasında bilinçsiz olursunuz.
Ablatif lazer yenileme işlemleri, kullanılan tekniğe ve tedavi edilen bölgenin büyüklüğüne göre genel olarak 30 dakika ile iki saat arasında sürer.
İşlemden sonra
Yenilemeden sonra, sanki şiddetli bir güneş yanığı geçirmişsiniz gibi görünür ve hissedersiniz. Cildiniz ham, sızıntılı olabilir ve su toplayabilir. Tedavi görmüş bölgelerden sızan sarımsı sıvı kabuk oluşturabilir. Yara izini bırakmamak için asla kabukları veya cilt parçalarını koparmayın.
İşlemden sonra ağrınız olabilir. Karıncalanma, yanma ve kaşınma hisleri de yaygındır. Semptomlarınızı hafifletmek için asetaminofen alın.
Cildinize bir merhem ve sargı uygulanır. Yüzünüz maske sargı ile örtülebilir ve muhtemelen birkaç gün başörtüsü takarsınız. Yüzünüzün küçük bir kısmı tedavi edilmişse, sargı yalnız tedavi edilen bölgeyi kapayabilir. Maske sargı, işlemden bir veya iki gün sonra çıkarılır.
İyileşme sırasında cildinizi, vazelin gibi reçetesiz koruyucu kremler ve merhemlerle nemli tutmanız gerekir. Evde kalın ve faaliyetlerinizi sınırlayın. Yeni cilt tedavi olan bölgeyi tamamen kapladıktan sonra (genellikle bir veya iki hafta sonra) kalan herhangi bir kızarıklığı kapamak için kozmetik kullanabilirsiniz.
Sonuçlar
Sonuçlar
Cildiniz lazerle yenilemeden sonra, birkaç aya kadar kırmızı veya pembe olabilir. Ayrıca cildiniz, bir yıla kadar güneş ışığına karşı duyarlılık gösterebilir. Bu yüzden, güneşe maruziyeti en aza indirmek ve güneş kremleri kullanmak önemlidir.
Cilt kalitenizde ve görünümünde ani bir değişiklik gerçekleşebilir. Ve bir sonraki 6 ila 12 ayda, derece derece devam eden iyileşmeyi fark edebilirsiniz. Lazerle yenilemenin etkileri yıllarca sürse de, nihayetinde cilt yaşlandıkça, kırışıklıklar ve ifade çizgileri yeniden oluşacaktır. İşlemin tekrar edilmesi gerekli olabilir.
Yüzdeki İzler Giderilebilir Mi?
Dr. Burcu YAMANGÖKTÜRK SOLAK
Benim cildimde lekeler var lazerden olmuştu bunun için ne yapmam gerekiyor Teşekkürler... devamı
3 Farklı Cilt Yenileme Türü
Hızlı Estetiğe Talep Arttı
Lazerle Cilt Yenileme (Lazer İle Cilt Soyma)
Cilt Yenileme Tedavileri
Botoks Migren Tedavisinde Yaygınlaşıyor