- İçindekiler
- Yüzdeki Kesikler Ve Çizikler
- Kabarcıkları Patlatmayın
- Burkulmaları Ve Kas Zorlanmalarını Sarın
- Küçük Yanıkları Tedavi Etmek
- Açık Yaraları Kapatın
- Ameliyat Yaralarında Enfeksiyon Belirtilerini Kontrol Ediniz
- Sıyrık Dizleri Ve Dirsekleri Kapatma
- Parmakları, Parmak Eklemlerini Ve Topukları Bandajlamak
- Büyük Sıyrıkları Kaplayın
- Ellerde Ve Ayaklardaki Kesikler Temiz Tutun
- Bir Yaralanmayla İlgili Doktora Görünme Vakti
Yüzdeki Kesikler Ve Çizikler
Bir yarayı nasıl bandajlayacağınız yaranın bulunduğu yere göre değişkenlik gösterir. Birçok yaralanmada ilk olarak yarayı yıkayıp kiri pası temizler ve enfeksiyon oluşmasını önlersiniz. Daha sonra bir bezle hafifçe basınç uygulayarak kanamayı durdurabilirsiniz. Yüz yaralanmalarında çok kan akabilir. Fakat kanama durduktan sonra küçük yüz kesiklerini açık bırakabilirsiniz. Küçük bir yara bandı epey işe yarayabilir. Yaranız derinse veya bir santimden fazlaysa dikiş atılması gerekebilir.
Kabarcıkları Patlatmayın
Küçük, patlamamış kabarcıklar bandajlanmadan bırakılabilir ve genellikle kendi başlarına iyileşirler. Bunun tek istisnası örneğin ayak tabanındaki bir kabarcık gibi kendiliğinden patlayabilecek bir kabarcık oluşmasıdır. Bu durumda kabarcığı nasır petleriyle korumaya alabilirsiniz. Kabarcık patladığı zaman yaraya antibiyotik merhem uygulayın ve gevşek bir şekilde sarın.
Burkulmaları Ve Kas Zorlanmalarını Sarın
Kas zorlanması sadece bir kasın aşırı çalışarak yıpranmasıyken; burkulma, yırtık bir tendon veya bağdoku anlamına gelir. İşareti ağrı ve şişliktir. Sakatlanmış bölgeye buz tutmanın haricinde onu elastik bir baskı bandajıyla sarabilirsiniz. Sargının kası tutacak kadar sıkı, kan dolaşımını engellemeyecek kadar gevşek olması gerekir. Şişi azaltmak için bandajı birkaç gün yerinde tutun (geceleri gevşetin). Ağrı artarsa veya burkulma birkaç gün içinde iyileşme belirtisi göstermezse doktora başvurun.
Küçük Yanıkları Tedavi Etmek
Yanıklar ciddiyse, yüz kısmındaysa veya üç santimetreden daha büyükse tıbbi yardıma başvurun. Küçük yanıkların evde tedavisinde yanığı soğuk suyla serinletin. Yanık üzerine asla yağ, tereyağı veya pudra dökmeyin. Yanığı soğuk suda yıkadıktan sonra bir antibiyotik merhemle kaplayın. Sonra da sarın. En iyisi yapışmayan bir bandajdır, ancak sargıyı yerinde tutmak için kenarlarından bantlayabilirsiniz.
Açık Yaraları Kapatın
Ağzı açık bir yaranın kenarları kapatınca birbirini tutuyorsa, yarayı kapatmak için kelebek bandaj kullanın. Bu tür bandajlar yaraya boylamasına değil, enlemesine uygulanmalıdır. Yara çok uzunsa birden fazla bandaj gerekebilir. Açık yaralar, bir santimetreden derin yaralar veya 15 dakika baskı uyguladığınız halde kanaması durmayan yaralar için profesyonel yardım alınız.
Ameliyat Yaralarında Enfeksiyon Belirtilerini Kontrol Ediniz
Ameliyattan sonra kesik bölgeyi temiz ve kuru tutmak gerekir. Yaranın sargılarını doktorun talimatlarına uygun bir şekilde değiştiriniz. Büyük ihtimalle steril sargı bezlerine, medikal eldivenlere ve ameliyat bantlarına ihtiyacınız olacaktır. Eski sargıyı her kaldırdığınızda yarayı enfeksiyon belirtileri var mı yok mu diye kontrol edin, mesela sarı veya yeşil akıntı,tuhaf bir koku bu tür belirtilerdendir.
Sıyrık Dizleri Ve Dirsekleri Kapatma
Sıyrık dizler ve dirsekleri sargı veya bantla kapatmak da zor bir iş olabilir. Kanatlı yapışkan bandajlar eklemi sarıp onunla birlikte hareket edebilir. Başka bir alternatif de likit bandaj kullanmaktır. Bu bandaj kanamayı durdurur ve yarayı kirden ve sudan korur. Likit bandaj duşa karşı dayanıklıdır ve sadece bir kez uygulanması yeterlidir.
Parmakları, Parmak Eklemlerini Ve Topukları Bandajlamak
Parmaklar, topuklar, parmak eklemleri ve dizler hareket eder ve onları kaplamak bazen zor bir iş olabilir. Fakat yine de onları kapatmak ve kiri uzak tutmak isteyebilirsiniz. Kenarları kesilip H şekline getirilmiş olan bandajlar veya kum saati şeklindeki bandajlar, katlanmaları ve toplanmaları önleyebilir. Ya da tümünü kaplamak için parmağa olduğu gibi sarılabilir.
Büyük Sıyrıkları Kaplayın
Büyük bir alanı kaplayan sıyrıklar iyileşmeyi hızlandırmak için nemli tutulmalıdır. Antibiyotik merhemler ve nemlendirici kremi olan bandajlar bu işi yapabilir. Bazı sıyrıklar iyileşirken kabuk bağlamazlar ve öyle parlak ve açık kalırlar. Böyle bir şey meydana geldiğinde yarayı temiz suyla yıkayın ve düzenli olarak bandaj değiştirin. Enfeksiyon belirtilerine karşı dikkatli olun.
Ellerde Ve Ayaklardaki Kesikler Temiz Tutun
Eller ve ayaklar yüze göre daha fazla kire maruz kalırlar, bu yüzden buralardaki kesiklerin örtülmesi gerekir. Bandajlama ayrıca ayakkabıların ve çorapların ayaklarınızdaki yaraları tahriş etmesini önler. Küçük kesikler için yara bantları kullanılabilir, fakat bandaj ıslandığında veya kirlendiğinde değiştirmeyi unutmayın. Ellerde ve ayaklardaki derin kesikler ve delinmeler için tıbbi yardım isteyiniz. Yaraların bakımını yaparken kendinizi kanla temastan korumak için medikal eldivenler kullanın.
Bir Yaralanmayla İlgili Doktora Görünme Vakti
Açık yaralar, derin yaralar, delinme yaraları veya dakikalarca baskı uyguladığınız halde kanaması durmayan yaralar için profesyonel yardım alınız. Son beş yıl içinde tetanoz iğnesi vurulmamış olan yetişkinler doktoru aramalıdır. Çocuklarla ilgili olarak konuyu doktorunuzla görüşünüz. Ve her zaman enfeksiyonlara karşı dikkatli olun. Yara kızarırsa, ağrılı olursa ve şişerse, içinden kremsi bir sıvı akarsa ve özellikle ateşiniz varsa mutlaka doktora görününüz.
Hamilelikte hangi tür ultrasonlar kullanılır?
Op. Dr. Ali MEZDEĞİ
Merhabalar oğlum 7 yaşında el parmağı kapıya sıkıştı ve altına kan toplandı 1-2 gün içinde kan patladı ve tırnak havada kaldı ancak bu arada düşecek t... devamı
Şişmanlık Ve Şeker Hastalığına Neden Olan Kimyasallar
Geç Yat, Erken Kalk: Şeker Hastalığına Davetiye
Yüz Felci
Şeker Hastalığı Sertleşme Sorunlarında Çok Mu Etkilidir?
Metabolik Sendromla İlgili 11 Soru