Nedir
Liposuction (Yağ emme)
Liposuction karın, kalça, baldır veya kaba etler gibi vücudun çeşitli yerlerindeki yağı almak için kullanılan emme tekniğidir. Liposuction, ayrıca bu bölgelere şekil de verir. Kilonuz dengeliyse, ancak vücudunuzun belirli bir yerinde yağlanma varsa, liposuction yaptırmaya aday olabilirsiniz. Liposuction, bir kilo verme yöntemi veya kilo vermeye alternatif bir tedavi değildir. Kiloluysanız, egzersiz veya diyet yaparak veya bariatrik tedavi yöntemiyle (mide ameliyatı gibi) kilo vermeniz, liposuctionla kilo vermekten daha etkili olacaktır. Liposuction yerine kullanılan diğer terimler lipoplasti veya suction lipektomi’dir.
Niçin Yapılır
Neden Liposuction Yapılır?
Liposuction, kilo verme yapılan uygulamalara cevap vermeyen ve belirli bölgelerde toplanan yağ tabakalarını gidermek için yapılır, mesela:
- Karın bölgesinde
- Kalçalarda, bacaklarda, kaba etlerde
- Göğüste ve sırtta
- Alt bacakta ve bilekte
- Kolların üst kısmında
- Boyun ve çenede
Ek olarak, liposuction bazen göğüs küçültmede de kullanılır.
Kilo aldığınızda, yağ hücrelerinin hacmi ve boyutu genişler. Liposuction yağlanan bölgedeki yağ hücrelerinin sayısını azaltır. Sonuç, kilonuz sabit kaldığı takdirde, genellikle geçici değildir.
Liposuctiondan sonra deri, tedavi gören bölgelere kendini adapte eder ve o bölgenin yeni şeklini alır. Alınan yağ, bölgedeki yağ oranına ve yağın hacmine göre değişir. Ancak deriniz ince ve esnekliğini kaybetmişse, tedavi edilen bölgede deri gevşek ve sarkık görünebilir.
Liposuction, selüloidin portakal kabuğu görünümünü veya ciltteki herhangi bir bozukluğu geçirmez. Aynı şekilde, liposuction derideki çatlakları da yok etmez.
Liposuctiona aday olabilmeniz için sağlığınızın yerinde olması ve kan dolaşımı sorunları, damar tıkanıklıkları, diyabet veya bağışıklık sisteminde zayıflık gibi ameliyata engel herhangi bir durumun bulunmaması gerekir.
Riskler
Riskleri
Bütün büyük ameliyatlar gibi liposuctionın da kanama, anesteziye tepki gibi ciddi riskleri vardır. Liposuctiona özgü, olası komplikasyonlar aşağıdadır:
Vücut hatlarında bozukluk. Dengesiz yağ boşlukları, derinin esnekliğini yitirmiş olması veya ameliyat yerinin gerektiği gibi iyileşmemesi yüzünden deriniz dalgalanabilir, portakal kabuğu görünümü alabilir. Bu görüntü kalıcı olabilir, geçmeyebilir. Liposuctionda kullanılan ince tüpler sebebiyle derinizde kalıcı benekler oluşabilir.
Su toplanması. Derinin altında geçici su torbaları oluşabilir. Bu torbalardaki suyun bir iğneyle alınması gerekebilir.
Hissizlik. Etkilenen bölge geçici veya kalıcı olarak hissizleşebilir. Sinirlerin geçici olarak zedelenmesi de mümkündür.
İltihap. Deri iltihapları nadir de olsa görülebilir. Deride ciddi bir iltihabın hayati tehlike yaratması mümkündür.
İç organların delinmesi. Nadiren de olsa, kullanılan ince tüpler fazla içeri bastırıldığında iç organlardan birini delebilir. Böyle bir durumda hasarı tedavi etmek için acilen ikinci bir ameliyat gerekir.
Yağ ambolisi. Parçalanan yağ parçacıkları kopup bir damara kaçabilir, akciğerde toplanabilir veya beyne ulaşabilir. Yağ ambolisi çok acil tedavi edilmesi gereken bir durumdur.
Böbrek ve kalp sorunları. Sıvı enjekte edilip çekilirken, sıvı seviyesindeki değişiklikler hayatı tehdit edecek ciddilikte kalp ve böbrek rahatsızlıkları yaratabilir.
Komplikasyon riski, cerrah vücudunuzda büyük bir bölgeyi tedavi etmek zorundaysa veya aynı ameliyatta birkaç bölgeyi birden tedavi ediyorsa daha da artar. Doktorunuzla bu risklerin hangilerine maruz kalabileceğinizi görüşün.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Hazırlık Aşaması
Ameliyat öncesinde, ameliyatta neler olacağını doktorunuzla görüşün. Kendisine sağlık geçmişinizi aktarın, varsa hastalıklarınızı sıralayın, aldığınız tüm ilaçları, vitaminler ve bitkisel ilaçlar da dâhil olmak üzere sayın.
Eğer ameliyatınızda sadece minik bir yağ parçası alınacaksa, ameliyatın ameliyathanede yapılması gerekmeyebilir. Eğer alınacak yağ tabakası büyükse veya aynı anda birkaç tedavi birden hedefliyorsanız ameliyatınızın ameliyathanede yapılması ve bir gece hastanede kalmanız gerekecektir. Her iki koşulda da, yanınızda sizi eve geri götürecek birinin olmasında fayda vardır.
Neler Yaşayacaksınız
Ameliyat Aşaması
Liposuctiondan evvel doktorunuz, tedavi edilecek bölgeleri işaretleyebilir. Ameliyat öncesi ve sonrasının karşılaştırılabilmesi için fotoğraf çekilebilir.
Liposuction ameliyatının nasıl yapılacağı, kullanılan tekniğe bağlı olarak değişir:
- Tumescent liposuction. En sık kullanılan liposuction yöntemidir. Cerrah, ameliyat edilecek bölgeye steril bir solüsyon (yağı yok etmeye yardımcı olacak tuzlu su, acı hissetmenizi engelleyecek bir anestezi ve damarların büzülmesini sağlayacak bir ilaç) enjekte eder. Solüsyon, bu bölgenin şişmesini ve kasılmasını sağlar. Sonra cerrah deriyi birkaç yerinden minicik kesip, tüpleri derinin altına yerleştirir. Tüpler yağları ve sıvıyı emen bir makineye bağlanır. Vücudunuzun sıvısı size bağlanan bir serumla dengede tutulur.
- Ultrason destekli liposuction. Bu liposuction yöntemi, bazen tumescent yöntemle birlikte yapılır. Ultrason destekli liposuctionda doktor, derinin altına ultrasonik enerjiyi derinin altına yayan metal bir çubuk yerleştirir. Bu yöntemle yağ hücrelerinin duvarları parçalanır ve daha kolay alınabilmesi için yağı gevşetir.
- Güç destekli liposuction. Bu liposuction türünde, ileri geri hareket eden bir kanül kullanılır. Kanülün bu titreşimi yağın daha kolay çıkartılmasını sağlar. Güç destekli liposuction, bazen daha az ağrılı olur ve daha az şişlik yapar. Ayrıca cerrahın, özellikle kol, diz veya ayak bileği gibi ufak alanlarda daha itinalı çalışabilmesini sağlar.
Ameliyat Sırasında
Bazı liposuction ameliyatları sadece lokal anesteziyle, yani sadece ameliyat olacak bölgeyi uyuşturarak yapılabilir. Diğerleriyse genel anestezi ister ki, bu da hastanın geçici olarak bayıltılmasıdır. Sizi rahatlatmak ve gevşetmek için, genelde serumla birlikte, vücuda anestezi enjekte edilir.
Ameliyat ekibi, ameliyat sırasında sürekli kalp ritminizi, tansiyonunuzu ve kanınızdaki oksijeni takip edecektir. Acı hissederseniz doktorunuza söyleyin. İlacın veya titreşimlerin yeniden ayarlanması gerekebilir.
Ameliyat, ne kadar yağ çıkartılacağına bağlı olarak birkaç saat sürebilir. Ameliyat bittiğinde, sıvının olabildiğince dışarı çıkması için doktorunuz ameliyat keskilerini açık bırakabilir. Genel anestezi almışsanız, hastane odasında kendinize gelirsiniz. Hastane personelinin durumunuzun iyi olduğuna karar vermesi için, birkaç saat hastanede kalmanız gerekebilir. Sıvı kaybı olmadığından veya sıvı kaybından şoka girmeyeceğinizden emin olmak için o geceyi hastanede geçirmek zorunda kalabilirsiniz.
Ameliyattan Sonra
İşe geri dönmeden evvel, birkaç gün istirahat etmeniz gerekebilir. Günlük işlerinize geri dönüp spor yapmaya başlamanızsa, birkaç haftayı bulabilir.
Cerrahınız ağrıyı azaltmak için ağrı kesici ve iltihabı engellemek için antibiyotik verebilir. Ayrıca şişmesini engellemek için, birkaç hafta bölgeyi sıkı sıkı saran giysiler giymeniz gerekebilir. Bu haftalarda yağlar yeni yeni yerine oturduğundan, deride düzensiz bir görüntü olabilir.
Sonuçlar
Sonuçlar
Liposuctiondan sonra dört hafta gibi bir sürede genelde şişlikler iner. Dört hafta sonra ameliyat edilen bölgedeki yağlı görünüm kaybolur. Birkaç ay içinde tedavi edilen bölge daha ince bir görünüm alır.
Kilonuzu koruduğunuz sürece, liposuction ameliyatlarının sonuçları geçici değildir. Liposuctiondan sonra kilo alırsanız, yağ dengeniz bozulur. Mesela karnınız ve kalçalarınız tedavi edilmişse, kaba etleriniz ve bacaklarınız sorun olmaya başlayabilir.
Ameliyatsız Yağ Aldırma
Liposuction
Pubik Bölgeden Yağ Alma (Liposuction)
Dişteki Ortodontik Bozukluklara Şeffaf Tedavi
Botoks Migren Tedavisinde Yaygınlaşıyor