Teorik olarak, ilaçlarla vücuttaki hücre yükü sıfırlanmak ve logaritmik olarak, yani 1 hücreyle başlayıp 999’u öldürülmek istendiğinde, tümör sistemi ilaçlara duyarlıysa, ilaç dozunu arttırmak gerekir.
 
Yani hastanın bünyesinin rahatça tamir edeceği dozlar, bu binde 999’luk hücre ölümünü sağlayamayabilir. Ama aynı ilacın daha yüksek dozları bu sonucu sağlar. Fakat bu defa hastanın bedeni kaldıramaz. Yani hücreyi öldürürken hasta da ölür.

VİDEO:KRONİK LENFOSTİK LÖSEMİ (KLL) 

Kök hücre destekli kemoterapi
 
Kemik iliği kök hücre destekli yüksek doz kemoterapi yani kemik iliği nakli, bu konseptten çıkmıştır. İlaçlar verildiğinde hastalık ölebilir ama bir şey yapılmazsa vücut da ölebilir.
 
Tümör hücrelerini katliama uğrattıktan sonra, lösemik olmayan sağlıklı kök hücreleri ayıklanıp vücuda verildiğinde, 3-4 hafta sonra onlar gelişmeye başlayabilir. Ve hasta yeniden sağlıklı ve normal kanını yapmaya başlayabilir. Bu 3-4 hafta boyunca kanama ve enfeksiyon riskine açık olan bünyeyi de yoğun bakım şartlarında ayakta tutmak başarılabildiğinde, hasta kendi kanını yapmaya başlayabilir. Bunlar başarıldığında, hasta tümöründen arınmış olarak düzlüğe çıkar. Kemik iliği naklinin ana hatları budur. 

Op. Dr. Sinan GÖKER

hocam merhaba ben 2015 nisan ayında lösemi oldum aml tanısı ile hastaneye yattım ve ilik nakli oldum nakilden yaklaşık 7 ay sonra kullandugumilaçlar ... devamı