- İçindekiler
- Melanom
- Risk Faktörleri
- Öneriler
Melanom
Hiç kimse melanoma tam olarak neyin neden olduğunu bilmemektedir. Doktorlar nadiren kişinin neden melanom geliştirdiğini açıklayabilmekte; bazıları ise hiçbir şekilde açıklayamamaktadır.
Ancak araştırmalar, bazı risk faktörleri taşıyanların diğerlerinden daha fazla melanom geliştirme riskine sahip olduğunu göstermiştir. Risk faktörü, bir kişinin bir hastalığı geliştirme şansını yükselten herhangi bir şeydir. Yine de bu hastalığı olan kişilerin bilinen hiçbir risk faktörü yoktur.
Araştırmalar, melanoma ilişkin aşağıdaki risk faktörlerini bulmuştur:
Risk Faktörleri
- Displastik nevüs: Displastik nevüsün sıradan benlere göre kanserli olma riski daha yüksektir. Displastik nevüs yaygındır ve çoğu insanda bu anormal benlerden bulunur. Diğerlerine göre daha fazla risk taşımaktadır. Risk, özellikle hem displastik nevüs hem de melanom geçmişi olan ailelerden gelen kişiler için oldukça yüksektir.
- Çok fazla (50’den fazla) sıradan ben: Çok fazla benli olmak, melanom geliştirme riskini arttırır.
- Açık ten: Melanom, kolaylıkla yanan veya çillenenaçık tenli insanlarda koyu tenli olanlara göre daha sık görülmektedir (bu kişiler genellikle kızıl saçlı veya sarışındır ve mavi gözlüdür). Beyaz insanlar genellikle siyahlardan daha sık melanoma yakalanmaktadır; bunun muhtemel sebebi de açık renkli tenin güneşten kolaylıkla zarar görebilmesidir.
- Kişisel olarak melanom veya cilt kanseri geçmişinin olması: Melanom tedavisi görmüş olan kişilerin ikinci kez geçirme riski yüksektir. Bazı kişiler ikiden fazla melanom geçirebilmektedir. Genel cilt kanserlerinden (bazal hücreli karsinom veya yassı hücreli karsinom) bir veya daha fazlasını geçirmiş olanlar, yüksek melanom riski altındadır.
- Ailede melanom geçmişinin olması: Melanom bazen ailelerde gelişir. Yakın akrabaları arasında bu rahatsızlığı geçirmiş olan bir veya daha fazla kişi olanlar yüksek risk altındadır. Melanomu olan tüm hastaların yaklaşık yüzde 10’unun ailesinde bu rahatsızlık bulunmaktadır. Melanom bir ailede görüldüğü zaman, tüm aile üyelerinin düzenli olarak doktora muayene olması gerekmektedir.
- Zayıflayan bağışıklık sistemi: Belirli kanserlerden, organ naklinden sonra verilen bazı ilaçlardan veya HIV’den dolayı bağışıklık sistemi zayıflamış olan insanlar, yüksek derecede melanom geliştirme riski taşımaktadır.
- Şiddetli, yoğun güneş yanıkları: Çocuk veya genç olarak en az bir kez şiddetli güneş yanığı geçirmiş olan insanlar yüksek derecede melanom geçirme riski altındadır. Bundan dolayı doktorlar, çocukların cildinin güneşten korunması gerektiğini önermektedir. Bu gibi bir koruma, yaşamın ilerleyen dönemlerinde melanom riskini azaltabilir. Yetişkinlikte güneş yanıkları da melanom riskini arttıran bir faktördür.
- Ultraviyole (UV) radyasyonu: Uzmanlar, dünya çapında melanomda görülen artışın sebebini güneşin altında geçirilen zamanın artmasına bağlamaktadır. Bu hastalık aynı zamanda güneşten çok fazla UV ışını alan alanlarda yaşayan insanlarda daha yaygın olarak görülmektedir. Örneğin Amerika’da melanom, Teksas’ta, güneşin o derecede güçlü olmadığı Minnesota’da olduğundan daha yaygın olarak görülmektedir. Güneşten gelen UV radyasyonu cildin erken yaşlanmasına neden olur ve cildin zarar görmesi de melanoma neden olur. UV radyasyonunun yapay kaynakları, örneğin ultraviyole lambaları ve solaryum makineleri de cildin zarar görmesine ve melanom riskinin artmasına neden olabilir. Doktorlar, insanları UV radyasyonuna maruz kalmayı sınırlamaları ve yapay kaynaklardan uzak durmaları konusunda teşvik etmektedir.
Öneriler
Doktorlar, kişilerin UV radyasyonunun neden olduğu melanom riskini engellemeye ve azaltmaya yardımcı olacak engeller almasını önermektedir:
|
Melanom geliştirme konusunda endişesi olan insanlar, doktorlarıyla hastalık, dikkat edilmesi gereken semptomlar ve kontroller için uygun olan program hakkında doktorlarıyla görüşmelidir. Doktorun önerisi, kişinin kişisel ve ailevi geçmişine, tıbbi geçmişine ve diğer risk faktörlerine dayanacaktır.
Göz Melanomunun Risk Faktörleri Nelerdir?
Op. Dr. Korkut ARSLAN
İyi günler doktor bey ben ilk dusukten sonra bu testi yaptırdım sonuç ise soyle bana yorumlar misiniz Faktör II G20210A (mutasyon saptanmamistir ) Fak... devamı
Organ Nakli Ve Cilt Kanseri
Bazal Hücre Karsinomu
Melanom Türlerini Öğrenelim
Cilt Kanserini Önleme İpuçları
Yeni Güneş Kremi Bileşeni Güneş Yanığını İyileştirerek Cilt Kanserini Önlemeye Yardımcı Oluyor