Cildimiz karmaşık olarak tasarlanmış bir örtüdür.

Cildin Yapısı

Cilt yüzeyinde, hafif asidik olan bir yağ tabakası vardır. Bu tabaka, cildi bazı bakterilere karşı korur. Bu yüzeyin altında ter ve yağ bezleri, kıl folikülleri, kan damarları, sinirler ve kas dokusundan oluşan bir yapı vardır. Bunlar kolajen adı verilen sert bir bağ dokusuyla birbirine bağlıdır.

Kolajen, cildin sağlığı açısından çok önemlidir. Kolajenin sağlıklı olması, cildin şeklini ve kırışıklık düzeyini belirler. Sağlıklı kolajen, çoğunlukla çözülebilen kolajendir; çünkü bu, nemi emebilir ve nemi tutabilir.

Kolajenin altında, yağ ve kastan oluşan bir tabaka vardır. Bu tabaka, cilde şekil verir, destek ve yalıtım görevi görür.

Cildin üç tabakası vardır. En içteki tabaka alt deri, ortadaki tabaka dermis, dıştaki tabaka ise epidermis olarak bilinir.

Deri Altı

Yağ ve ter bezleri gibi çeşitli bezler alt deride oluşur. Bunlar, atık maddeyi yok etmek için buradan cildin yüzeyine çıkar. Deri altı, ayrıca cildin diğer kısmı için bir destek görevi görür. Bu tabaka, ince bir şekilde dağılmış cilt kaslarından oluşur. Bu kaslar vücut ısısını düzenler.

Dermis

Dermis, epidermisin altındaki tabakadır ve tamamen canlı hücrelerden oluşur. Bu tabakada, cilde elastikiyetini, sıkılığını ve dayanıklılığını veren dirençli dokular vardır. Ayrıca dermiste, bu bölgeleri besleyen kan damarları da vardır.

Dermisin en önemli işlevi solunumdur. Çok sayıda küçük kan damarı, yani kılcal damarlar, ince ağ örgüleri halinde burada son bulur ve buradan cildin dış tabakasını besler. Dermis ayrıca cildin rengini de belirler.

Epidermis

Bu, cildin en üstteki, görülebilen tabakasıdır. Epidermis, vücudu mikroplardan ve enfeksiyondan korur ve nemi tutmaya yardımcı olur. Bu tabaka, canlı hücrelerden meydana gelen birkaç katmandan oluşmuştur. Bu katmanların üstünde ise, ölü hücrelerden oluşan tabakalar vardır. Epidermis sürekli gelişmekte ve alt kısmında yeni hücreler üretilmektedir. Bunlar hızlı bir şekilde ölür ve yeni hücrelerin oluşumuyla yüzeye doğru itilir. Bu ölü hücreler, sonunda tabaka halinde dökülür. Yani, her yeni cilt katmanı yumuşak, parıltılı bir cilde sahip olmak için yeni bir şanstır.

Canlı hücrelerin daha altta olanları, alttan gelen kan akımıyla beslenir. Oysa üstteki ölü hücrelerin dolgun ve pürüzsüz kalması için sadece suya ihtiyacı vardır.

Epidermis, cilt pigmentlerini içerdiği için ten rengini belirler. Kalınlığı avuçlarda ve ayak tabanlarında1,5 mm, yüzde ise0,15 mmkadardır.

Ciltte aşağıdaki organlar bulunur:

Yağ bezleri, çoğunlukla cilt yüzeyindeki kıl foliküllerine açılan küçük organlardır. Bunlar sebum adı verilen yağ salgısı üretir. Bu, cildin doğal yağıdır.

Yağ bezleri, özellikle burun, yanak, çene ve alın etrafında olmak üzere, en çok, saç derisinde ve yüzde toplanmıştır. Bu yüzden genellikle cildin en yağlı bölgeleri buralardır.

Ter bezleri vücudun her tarafında bulunur. Milyonlarca ter bezi olup bunların temel işlevi vücudun ısısını düzenlemektir. Ter, cilt yüzeyinde buharlaştığı zaman cildin ısısı düşer.

Kıllar, kıl foliküllerinden çıkar. Bunlar, altlarındaki havayı hapsederek vücudu sıcak tutmaya yardım eder. Ayak tabanlarında ve ellerin içinde kıl yoktur.

Dr. Burcu YAMANGÖKTÜRK SOLAK

Benim cildimde lekeler var lazerden olmuştu bunun için ne yapmam gerekiyor Teşekkürler... devamı