Meme muayenesini öğrenmek ve bilmek çok önemlidir. Çünkü 20 yaşından sonra her kadının memesini muayene etmeye başlaması gerekir. Meme dokusu her kadında bir miktar farklılık gösterir. Kadın meme dokusunu tanırsa, memede herhangi bir şey olduğu zaman daha kolay yakalaması mümkün olur.
Meme muayenesi yöntemi
Meme muayenesine meme başından başlanır. Muayene sırasında parmak uçları kullanılır. Meme dokusu parmak uçlarıyla göğüs kafesinin arasına sıkıştırılarak muayene edilir. Hiçbir zaman meme sıkıştırılarak meme muayenesi yapılmaz. Parmak uçlarıyla dairesel hareketler yapılarak meme dokusu sıkıştırılıp içeride herhangi bir şişkinlik, sertlik aranır. Bu arada herhangi bir bölgede hassasiyet ya da ağrı olması da önemlidir. Bu şekilde meme çepeçevre bütünüyle muayene edilmelidir.
Video: Meme Kanseri
Meme muayenesini bitirdikten sonra mutlaka koltukaltlarını da muayene etmek gerekir. Koltukaltı, kolun hemen altındaki boşluktur. Yine parmak uçlarıyla koltukaltları da içeride bir kitle, sertlik ya da hassasiyet olup olmadığı açısından muayene edilmelidir.
Muayene için en uygun zaman, adetin 10. günüdür. Yani adetin başladığı gün 1. gün olarak kabul edilirse, 10. gün memelerin en rahat, en doğal hale geldiği gündür. Dolayısıyla da muayenenin de bu dönemde yapılması gerekir.
Radyolojik kontroller
Bir de memenin standart radyolojik kontrolleri vardır. Normalde herhangi bir sorunu olmayan, herhangi bir risk taşımayan kadınlar kontrollere 35 yaşında başlamalıdır. Bir mamografi ve bir ultrasonografi yapılır. Eğer burada bir soruna rastlanmıyorsa, 40 yaşına kadar yeniden tetkik etmeye gerek kalmaz.
40 yaşından sonra her kadının standart olarak 18 ayda bir mutlaka mamografi yapması gerekir. Mümkünse bu ultrasonla da desteklenmelidir. Çünkü ultrasonun, mamografide görülmeyen bazı patolojileri görme özelliği vardır.
Takvim Yöntemi İle Hamilelik Nasıl Önlenir
Op. Dr. İlker ABCI
Soru Sağ meme dokusunda 1 buçuk ay önce büyüme ve sertlik hissederek bir genel cerraha başvurdum. Usg ile bakıldığında sağ meme volümünün artmış fibro... devamı
Meme Kanseri Ölümcül Olabilir Mi?
Meme Kanseri Ameliyatının Yapılışı
Meme Kanserinin Erken Evre Belirtileri
Meme Kanseri Tedavisinde Cerrahi Yöntem
Meme Kanseri Tedavisinde Hormon Terapisi