Takvim yöntemi ile doğum kontrolü için düzenli bir adet döngünüz olmalıdır. Sadece 28 – 30 günlük düzenli bir döngünüz varsa işe yarar. Eğer düzensiz adetleriniz varsa kondom veya doğum kontrol hapı gibi suni bir yöntem denemeniz daha iyidir. Adet döngünüz 28 günün altında sürüyorsa da takvim yöntemi ile doğum kontrolü işe yaramayabilir.

Üstüne yazabileceğiniz bir takviminiz olması iyidir. Günleri hesapladıktan sonra takvime yazın, böylece cinsel ilişkiye girmek için güvenli günleri takip edebilirsiniz. Bu sayede her seferinde tekrar hesap yapmanız gerekmez. 

Takvimde güvenli ve güvensiz günlerin farkını bilmek gerekir. Güvenli günlerde hamile kalma şansınız çok azdır ve spermin içinizde olması az tehlike taşır. Güvensiz günler ise gebe kalma olasılığının yüksek olduğu günlerdir ve cinsel birleşmeden kaçınmak gerekir. Yumurtlamanın 5 gün önce ve sonrası güvensiz günlerdir. 

Son 8 ila 12 ayki adet döngülerinizi inceleyin. Adetin başlangıç ve bitiş günlerini not edin. Eğer açık bir düzen varsa takvim yöntemini kullanabilirsiniz. Adetin ilk gününü takviminize işaretleyin ve diğer adet dönemine kadar geçen günleri sayın. Adetin ilk günüyle beraber ilk 8 gün güvenli günlerdir. 9 ila 18. günler en az güvenli olan günlerdir çünkü yumurtlama gerçekleşir. Bu sürede cinsel ilişkiden kaçınmak gerekir.

Takvim yöntemi ile doğum kontrolünün cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumayacağını akılda tutun. Ayrıca cinsel ilişkiye girdiğiniz her seferde gebe kalma ihtimali vardır. İstenmeyen bir gebeliği önlemek için %100 güvenli tek yol cinsel ilişkiden kaçınmaktır. Ayrıca stresli olduğunuz dönemlerde takvim yöntemi çok güvenilir olmayabilir çünkü stres kadınların adet döngüsünü etkiler. Adet döngünüz değişirse farklı bir doğum kontrol yöntemi kullanmayı deneyin. 

Op. Dr. Burcu KARDAŞ ARSLAN

mrh ben muayene ücretlerinizi ve flep yöntemi ile sanırım kalıcı olan bu oluyo bu yöntemle cerrahi müdahale olmak istiyorum bukonuda beni aydınlatırsa... devamı