Önemli Noktalar

paget meme ucu- Meme Ucu Paget hastalığı nadir görülen bir kanser türüdür. Meme ucunda veya etrafında oluşur ve meme kanserleri vakalarının %1’i oluşturur. - Meme ucu Paget hastalığı altında yatan meme kanseriyle ilişkili olabilir. - Bilim insanlarınca hastalığın sebepleri bilinmemektedir ama gelişimiyle ilgili 2 ana teori vardır:Deride veya göğüste başlayıp meme ucuna yayıldığı düşünülmektedir. - Hastalığın erken aşamalarında meme ucunda kızarıklık veya kabuklanma görülebilir. İlerleyen aşamalarında ise meme ucunda karıncalanma, kaşınma, artan hassasiyet, yanma ve acı şeklinde belirti verebilir. - Teşhisi biyopsi vasıtasıyla konulur. - Mastektomi bu hastalık için genelde uygulanan tedavidir. Radyasyon veya kemoterapi gibi fazladan tedaviler, belli durumlarda tavsiye edilebilir.

Belirtileri

Hastalığın ilk belirtileri meme ucu derisinde kızarıklık, akıntı ve pul pul dökülmedir. Bu belirtiler hafif olup doktora gitme ihtiyacı yaratmayabilir. Belirtiler kendiliğinden iyileşse bile bu hastalığın geçtiği anlamına gelmez. İlerlemiş hastalık deride daha ağır tahribat yapabilir.  Bu aşamada, belirtiler arasında karıncalanma, kaşıntı, artan hassasiyet, yanma ve ağrı olabilir. Meme ucunda akıntı ve düzleşme de görülebilir.

Hastaların yaklaşık yarısında muayene esnasında göğüste bir kitle hissedilebilir. Çoğu vakada hastalık başta sadece meme ucuyla sınırlıyken, daha sonra göğsün areola ve diğer bölgelerine yayılır. Areola meme ucunu çevreleyen koyu renkli alandır. Meme ucu Paget hastalığı, egzamayı (kanser olmayan kaşıntılı ve kırmızı döküntü) andırarak sadece areolada da olabilir. Nadir olmakla beraber meme ucu Paget hastalığı her iki memede de görülebilir.

Teşhis

Eğer bir uzman meme ucu Paget hastalığından şüphelenirse, meme ucuna biyopsi uygulanır. Biyopside mem ucundan ufak bir doku örneği alınır. Bir patolog tarafından mikroskopla dokuda Paget hücrelerinin olup olmadığı incelenir. Patolog immünohistokimya (dokuları spesifik hücreleri ayırt etmek için boyayarak) denen bir yöntemle Paget hücrelerini diğerlerinden ayırır. Meme ucundan gelen akıntı da Paget hücrelerinin olup olmadığını görmek için incelenebilir.

Meme ucu Paget hastalığı olan pek çok hastada altında yatan göğüs kanseri de görüldüğü için muayene ve mammografi de tam bir teşhis amacıyla uygulanır.

Tedavi

 

Ameliyat meme ucu Paget hastalığı için en yaygın tedavidir. Tedavi genelde, hastalıkla beraber görülen göğüs kanserinin özelliklerine göre şekillenir.

İnvaziv kanser veya yaygın DCIS teşhisi konulduğunda modifiye ve radikal mastektomi tavsiye edilebilir. Bu operasyonda cerrah memeyi, göğüs kaslarının üstündeki katmanı ve kol altındaki lenf bezlerinin bazılarını alır. Kanserin invazif olmadığı durumlarda cerrah basit bir mastektomi ile sadece memeyi ve göğüs kaslarını örten katmanı alabilir.

Alternatif olarak, hastalıkları sadece meme ucu ve çevresindeki alanla sınırlı olanlar, meme koruyucu ameliyat veya lumpektomi ve sonrasında radyasyon tedavisi olabilirler. Meme koruyucu ameliyat esnasında cerrah, meme ucu, areola ve memenin kanserli olduğu düşünülen kısmını alır. Çoğu vakada radyasyon terapisi kanserin yeniden ortaya çıkmasını önlemek için kullanılır.

Ameliyat esnasında (özellikle de modifiye radikal mastektomi) doktor ek bir nod kesiği atarak kolun altındaki lenf bezlerini alabilir. Bu bezlere kanserin yayılıp yayılmadığı kontrol edilir.    

Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL

Merhaba kolay gelsin, Bankacıyım ve gün içerisinde hareketsizlikten dolayı akşamları salonda spor yapmaya çalışıyorum.Normalde atlet+tişört giyerdim.A... devamı