Nedir
Meme MR''ı
Meme manyetik rezonans görüntülemesi (MRI), kısaca meme MR’ı, göğüs kanserini ve göğüsteki diğer anormallikleri saptamak için kullanılan bir testtir.
Meme MR’ı, göğsünüzün çoklu resimlerini çeker. Meme MR’ı görüntüleri bir bilgisayar kullanılarak detaylı resimler oluşturmak için birleştirilir.
Meme MR’ı genellikle doktorunuz mamogram, ultrason veya klinik göğüs muayenesinin sağlayabileceğinden daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduğunda uygulanır. Bir kadının göğüs kanserine yakalanma riskinin çok yüksek olduğu belli durumlarda, meme MR’ı göğüs kanserini saptamak için bir tarama cihazı olarak da kullanılabilir.
Niçin Yapılır
Neden Yapılır?
Meme MR’ı göğüs hastalıklarını ve durumunu teşhis etmek ve bazı durumlarda göğüs kanserini taramak için kullanılır. Eğer şu durumlar varsa doktorunuz meme MR’ı önerebilir:
- Size göğüs kanseri teşhisi konmuşsa ve doktorunuz kanserin boyutlarını tespit etmek istiyorsa,
- Doktorunuz mamogramınızda şüpheli bir alan bulduysa,
- Siz veya doktorunuz göğsünüzde bir kitle veya başka bir yumru hissediyorsanız ama bu, mamogram veya ultrasonda saptanamıyorsa,
- Göğüslerinizden birine kanser teşhisi yeni konmuş veya o göğüs tedavi görmüşse doktorunuz diğer göğsünüzü izlemek istiyorsa,
- Göğüs implantınızda şüpheli bir sızıntı veya çatlak varsa,
- Aile geçmişinizi ve diğer etkenleri hesaba katan risk araçları tarafından hesaplandığı şekliyle, ömür boyu riskinizin yüzde 20 ila 25 veya daha yüksek saptanması dolayısıyla göğüs kanseri riskiniz yüksekse,
- Göğüs veya yumurtalık kanseri konusunda güçlü bir aile geçmişiniz varsa,
- Çok kalın bir göğüs dokunuz varsa ve daha önce göğüs kanseriniz mamogramda saptanmadıysa,
- Prekanseröz (kanser öncesi) göğüs değişimleri geçmişiniz, göğüs kanseri konusunda güçlü bir aile geçmişiniz ve kalın bir göğüs dokunuz varsa.
Eğer yüksek risk taşıyıp taşımadığınızdan emin değilseniz, doktorunuzdan kişisel risk değerlendirmenizi tespit etmesini isteyin. Sizi bir göğüs kliniğine veya göğüs sağlığı uzmanına yönlendirmesi riskinizi ve tarama seçeneklerinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.
Meme MR’ı, mamograma veya mamogram yerine kullanılmayan bir başka göğüs görüntüleme testine ek olarak kullanıldığında çok daha etkilidir. Çok hassas bir test olmasına karşın, meme MR’ı, mamogramın saptayabileceği bazı göğüs kanseri türlerini kaçırabilir.
Riskler
Riskleri
Meme MR’ı sizi radyasyona maruz bırakmayan güvenli bir işlemdir. Fakat diğer testlerde oldugu gibi meme MR’ının da bazı faydaları ve sınırlandırmaları vardır. Sınırlandırmaları şunlardır:
- Yanlış pozitif sonuç riski. Meme MR’ı, sonraki değerlendirmelerde iyi huylu tümör olduğu ortaya çıkan şüpheli alanları da saptayabilir. Bu sonuçlar “yanlış pozitifler” diye bilinir. Yanlış pozitif sonuç, şüpheli alanları belirlemek için biyopsi gibi fazladan bazı testler yaptırdıysanız gereksiz bir tedirginliğe yol açabilir.
- Bazen sigorta tarafından karşılanmayan yüksek maliyet. Bazı durumlarda, sigorta şirketleri meme MR’ını karşılamaz. Meme MR’ı çektirmeden önce, sigortanızın bunu kapsayıp kapsamadığını mutlaka kontrol edin.
Nasıl Hazırlanacaksınız
Hazırlık
Meme MR’ına hazırlanmak için, doktorunuz şunları tavsiye edecektir:
- MR’ınızı adet döngünüzün başlangıcına gelecek şekilde ayarlayın. Eğer premenopozalsanız (menopoza girmediyseniz), MR servisindekiler MR’ınızı adet döngünüzün belli bir zamanında, 7 ila 14’üncü günleri civarına ayarlamayı tercih edebilir. Servistekilere adet döngünüzün kaçıncı gününde olduğunuzu bildirin, böylelikle meme MR’ı için en uygun zaman ayarlanmış olur.
- Doktorunuza alerjilerinizi söyleyin. Çoğu MR işlemi, görüntülerin daha kolay yorumlanabilmesini sağlamak için boya kullanır. Bu boya genellikle kolunuzdaki bir damardan verilir. Boya ile ilgili komplikasyonları önlemek için doktorunuza alerjilerinizi söyleyin.
- Eğer böbreğinizde sorun varsa doktorunuza söyleyin. MR görüntülerini güçlendirmek için yaygın şekilde kullanılan gadolinyum adındaki boya, böbrek sorunları olan kişilerde ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Eğer geçmişinizde böbrek sorunları yaşadıysanız doktorunuza bildirin.
- Hamileyseniz doktorunuza söyleyin. Genellikle hamile kadınlar için MR önerilmez.
- MR sırasında metal eşyalar bulundurmayın. Kolye, toka, saat gibi metal nesneler MR sırasında zarar görebilir. Bu metal objeleri evde bırakın veya MR öncesi çıkartın.
- Üzerinizde önceden yerleştirilmiş tıbbi düzenekler varsa doktorunuza bildirin. Kalp pili, defibrilatör, ilaç portu veya yapay eklem gibi önceden yerleştirilmiş tıbbi düzenekleriniz varsa MR’dan önce doktorunuza söyleyin.
Neler Yaşayacaksınız
Neler Beklenebilir?
Randevunuza gittiğinizde, sağlık ekibinizden biri size giymeniz için bir önlük ve bir giysi verir. Test sırasında giysilerinizi ve takılarınızı çıkarmak için talimatlar alırsınız. Eğer küçük, kapalı bir alanda bulunduğunuzda sorunlar yaşıyorsanız, meme MR’ından önce bunu doktorunuza bildirin. Size hafif bir sakinleştirici verilebilir.
MR görüntülerinde dokuların ve kan damarlarının görüntüsünü güçlendirmek için damar yolundan (IV) kontrast sağlayıcı bir sıvı (boya) enjekte edilebilir.
MR cihazının ortasında geniş bir boşluk vardır. Meme MR’ı sırasında, yüzükoyun şekilde tarama masasına yatırılırsınız. Göğüsleriniz, içinde MR cihazından gelen manyetik sinyalleri saptayan halkaların yer aldığı, çukur alanlara yerleştirilir. Daha sonra masanın tamamı cihazın içine doğru hareket eder.
MR cihazı etrafınızda bir manyetik alan oluşturur ve vücudunuza radyo dalgaları yönlendirir. Manyetik alan veya radyo dalgalarını hissetmezsiniz, ama cihazın içinden gelen takırtı ve gürültüleri duyabilirsiniz. Bunu önlemek için kulak tıkacı alabilirsiniz.
Test sırasında, orada bulunan teknisyen bir başka odadan sizi gözler. Bir mikrofon vasıtasıyla teknisyenle konuşabilirsiniz. Normal şekilde nefes alsanız da olabildiğince kımıldamadan yatmanız istenir.
Meme MR’ının süresi 30 dakikayla 1 saat arasında değişir.
Sonuçlar
Sonuçlar
Meme MR’ınızın görüntüleri bir radyolog (görüntüleme teknikleri üzerinde uzmanlaşmış doktor) tarafından incelenir ve testin sonuçlarını konuşmak üzere sağlık ekibinizden bir kişi sizinle temasa geçer.
Meme Kanserinin Belirtileri
Prof. Dr. Ahmet TÜRKÇAPAR
hocam merhaba. 3 hafta önce memede ağrı şikayeti ve şişlikle genel cerrahi servisine muayene gittim. orda acil ultrasonum çekildi, kanallarda genişlem... devamı
Hormon Replasman Tedavisi Ve Meme Kanseri Riski
Göğüs Kanserinde Kitlelerin Özellikleri
Meme Kanseri Sonrasında Oluşan Lenfödem
Doktor Muayenesi
Radyasyon Bazı Kadınlarda Meme Kanseri Riskini Artırabilir