Menopoz ve Cinsel Sorunlar

Tıbbi Tedavi

Cinsel soruna tıbbi veya fiziksel bir sorun sebep oluyorsa doktorunuz veya konunun uzmanı size uygun bir tedavi planı önerecektir. Bu, elbette sorunun tabiatına bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Plan, ilaçları, yaşam tarzı değişikliklerini veya ameliyatı içerebilir. Doktorunuz sorun yalnız fiziksel bile olsa size danışmanlık hizmeti tavsiye edebilir.

Bazı fiziksel sorunlar için etkili tedaviler kolayca bulunabilir.

  • Vajinal kayganlaştırıcılar- Bu ürünler vajinal kuruluğu olan kadınlara çokça tavsiye edilmektedir. Reçetesiz olarak eczanelerden satın alınabilirler. Krem, jel veya fitil olarak bulunabilirler. En iyisi su bazlı ürünlerdir. Yağ bazlı ürünler, örneğin vazelin, mineral yağ veya bebek yağı lateks prezervatiflerle etkileşebilir ve bunların yırtılmasına sebep olabilir.
  • Topikal östrojen- Bu ürünler vajinal kuruluğu veya hassasiyeti olan menopozlu kadınlar için seksi daha rahat hale getirebilir. Östrojen krem veya vajinal insert (cisim) olarak uygulanır. Bu ürünler reçeteli olarak alınabilirler ve bazı kadınlarda çok etkilidirler.
  • Klitoral terapi cihazı- Eros klitoral terapi cihazı FDA tarafından cinsel uyarılma bozukluğu olan kadınların tedavisi için onaylanmıştır. Cihaz, seksten önce klitorisin üzerine yerleştirilen küçük bir emme kabından ve küçük, pille çalışan bir vakum pompasından oluşur. Vakum pompasının sağladığı nazik emiş klitorise kanı çeker, klitoris siniri üzerindeki basıncı arttırır. Bu cihaz kayganlığı, duyumsamayı ve hatta kullanan bir çok kadında orgazmların sayısını arttırır. Cihaz reçeteli olarak edinilebilir.
  • İlaçlar- Kadınlar için bir ilaç henüz yoktur. Bazı çalışmalarda ilaçlar uyarılma sorunlarına yardımcı olmuş ama bir başka önemli çalışmada olmamışlardır. İlaç kadınlarda da erkeklerdeki yan etkilere sahiptir; baş ağrısı, cilt kızarması, burun tıkanıklığı ve irritasyonu, anormal görme ve mide bozulması. Gözü etkileyen kalıtımsal bir dejeneratif hastalık olan retinitis pigmentozayı kötüleştirebilir. En önemlisi tehlikeli derecede düşük tansiyona sebep olabilir ve erkeklerde açıklanamayan kalp krizleri ile ilişkilendirilmiştir. Viagra bir kalp rahatsızlığı için nitrat alanlar tarafından kullanılamaz çünkü bu kombinasyon öldürücü olabilir.

Hormon replasman tedavisi (HRT)- HRT yıllardır menopozun semptomlarını rahatlatmak için kullanılmaktadır.

  • İki formda bulunur, yalnız östrojen (ERT) ve östrojen-progestin, yani progesteron hormonunun sentetik biçimi, kombinasyonu (HRT). ERT genellikle histerektomi geçirmiş kadınlarda kullanılırken HRT rahimleri hala bulunan kadınlarda kullanılır, çünkü progestin rahmi çok fazla östrojenin etkilerinden, özellikle rahim kanserinden korur.
  • Yıllarca HRT’nin menopozlu kadınlar için bir çok faydasının olduğuna, menopozdan önce östrojenin doğal olarak sağladığı koruyucu etkiyi devam ettirdiğine inanıldı. Bu faydaların kalp hastalığına, yüksek kolesterole, kolon kanserine, Alzheimer hastalığına ve osteoporoza karşı koruma sağladığı düşünülüyordu. 2002’de yayımlanan yeni araştırma bulguları bu inançların doğruluğunu sorguluyor. HRT veya ERT’nin uzun süreli kullanımı anlamlı bir şekilde daha yüksek meme kanseri, kalp krizi, felç, kan pıhtısı (bir çeşit HRT’den) ve yumurtalık kanseri (ERT’den) ile ilişkilendirildi. Araştırma HRT’nin osteoporoza ve kolon kanserine karşı koruduğunu gösterdi ama risklerin faydalardan ağır bastığı düşünülüyor.
  • HRT bazı kadınlarda ilişki sırasında vajinal kuruluğu ve rahatsızlığı gidermenin yanı sıra sıcak basması ve uyku problemleri gibi semptomları da gidermede çok etkili olabilir.
  • Çoğu uzman HRT’nin menopoza ait belirtilerin tedavisi için kısa süreli kullanımının güvenli olduğuna inanmaktadır.
  • HRT’nin uzun süreli kullanımının güvenliği oldukça kuşkuludur. Bir çok uzman beş yıl veya daha uzun süre HRT almış kadınların bunu almayı durdurmasını tavsiye etmektedir.
  • Her bir kadının HRT ihtiyacı ve HRT almadaki riskleri kendisine hastır. Bunlar doktorunuzla ayrıntılı olarak tartışılmalıdır.
  • Menopozlu kadınlarda HRT kullanımı  artık vaka bazında değerlendirilmektedir.

Op. Dr. Aytun AKTAN

ben 40 yasında bir bayanım.geçen eylülün 7 inde adet oldum bu ayda hiç adet olmadım.menopoz mu yoksa adet duzensizliğimi?ben menopoza girmekten çok k... devamı