Cinsel ilişki sırasında ağrı her 10 kadının birisinde görülen, kişilerde pek çok psikolojik ve evlilik problemlerine yol açan bir durum. Bu tatsız cinsel sorun bilimsel tedavi yöntemleri ile çözüme kavuşabiliyor.
Ağrı değişik bölgelerde olabilir
Cinsel ilişki sırasında ağrı, acı, batma veya yanma gibi rahatsız edici şikâyetlerle kendisini gösteren bu problem tıbbi literatürde "disparoni” olarak geçer. Ön sevişmenin normal bir şekilde olmasına rağmen, sorun birleşme aşamasındadır. Çoğu kadın acı veya ağrı hissini vajina girişinde hisseder ve bu duruma "yüzeyel disparoni” adı verilir. Bazı kadınlar ise ağrıyı kasık bölgesinde yaşar, buna da "derin disparoni” adı verilir.
Orgazm olamamaya ve cinsel isteksizliğe yol açabilir
İstatiksel olarak %10 görülme sıklığı belirtilmişse de kliniğimize başvuran hastalarımızdan aldığımız bildirimlere göre bu oran sanılanın çok üzerindedir. Pek çok kadın bu "çok özel” problemlerini en yakın arkadaşı, hatta jinekoloğu ile bile paylaşmaktan kaçınmaktadır. Bazı kadınlar bu tür sorunun olduğunu farkına bile varamamakta, cinselliği bir "kadınlık görevi" olarak yaşamaya devam etmektedirler. Bu maalesef yanlış yerleşmiş kültürel bir saplantıdır. Nitekim zamanla çözülmeyen bu problem büyüyerek cinsel ilişki sıklığında azalmalara, orgazm olamamaya, cinsel isteksizliğe, hatta erkek eşlerde erken boşalma ve sertleşme problemlerine kadar giden sorunlara dahi yol açabilir.
Ağrılı cinsel ilişkinin psikolojik ve yapısal nedenleri vardır. Kesin tanı için öncelikle cinsel problemler hakkında deneyimli bir jinekolog tarafından bir jinekolojik muayenenin yapılması şarttır. Muayene sonucunda hastalar bilgilendirilir ve uygun tedavi yöntemine geçilir.
Nedenleri neler?
Yüzeyel disparoni en sık olarak "vulvar vestibulit sendrom” adı verilen vajina girişinde aşırı hassasiyet ile kendini gösteren bir soruna bağlı olabilir. Deneyimli bir jinekolog tarafından basit bir jinekolojik muayene ile teşhis edilen bu sorunda basit cerrahi işlemler ve cinsel terapiler çözüm için yeterli olabilmektedir. Diğer taraftan vajinal enfeksiyonlar, dış genital hastalıklar, genital siğiller, daha önce geçirilmiş vajinal ameliyatlar, bartholin absesi ve kistleri, iyi iyileşmemiş doğum izleri, vajina girişinin darlığı, vajina içindeki perdeler ve kızlık zarına ait sorunlar da cinsel birleşme sırasında ağrıya neden olabilir.
Kasık bölgesinde hissedilen derin disparoni sorunu ise endometriosis hastalığına, yumurtalık kistlerine, pelvik abselere, sezaryen ve batın ameliyatları sonrasında gelişen yapışıklıklara bağlı olabilir. Yüzeyel ve derin disparoni problemleri basit cerrahi işlemler veya ameliyatlarla tedavi edilebilmektedir.
Disparoni %30 olasılıkla psikolojik nedenlere bağlıdır. Tam olarak çözümlenememiş vajinismus sorunu cinsel ilişki sırasında istemsiz kasılmalara bağlı olarak ağrılara neden olabilmektedir. Psikolojik nedenlere bağlı cinsel ağrı sorunları olan hastalar cinsel terapilerden fayda görmektedirler. O yüzden kesin tanı için önce doğru tanının konulması şarttır.
Vajinismus nedir?
Cinsel ilişkide istemsiz vajinal kasılmalar olarak bilinen vajinismus hiç birleşmenin olmamasından, cinsel ilişki sırasında ağrı hissine kadar değişik şekillerde kendisini gösterebilir. Çoğunlukla bu tür hastalarda cinsel ilişki sırasında ağrıdan çok, sanki ağrı duyacakmış gibi bir his ağır basmaktadır. Günümüzde modern cinsel terapiler ile vajinismus sorunu kısa sürede ve kolay bir şekilde tedavi edilebilmektedir.
Profesyonel yardım almaktan çekinmeyiniz!
Klinik gözlemlerimize göre günümüzde cinsel sorunları yaşayan bayanlar artık kendilerini daha rahat bir şekilde ifade edebilmekte ve bu konuda çare arayışına girmektedir. Pek çok cinsel sorun kendi başınıza halledebileceğinizden büyüktür ve tüm hayatınızı, hatta evliliğinizi bile etkileyebilir. Vajinismus ve disparoni sorunları da günümüzde kişiye ve nedene özel tedavi methodları ile çözüme kavuşabilmektedir.
Vajinal kuruluk nedir?
Cinsel ilişki sırasında vajinal ıslanmanın tam olarak olmaması da ağrıya sebep olabilir. Vajinal kuruluk olarak bilinen bu durum dönemsel, yapısal ve psikolojik nedenlere bağlıdır. Emzirme ve menopoz dönemleri, estrojen hormonun düşmesine bağlı olarak vajinal kuruluğun sıkça yaşandığı süreçlerdir. Diğer taraftan kanda prolaktin hormonunun yükselmesi (hiperprolaktinemi) de vajinada kuruluğa sebep olabilir. Yapısal nedenler arasında değişik vajinal enfeksiyonlar, psikolojik nedenler arasında ise en sık olarak partnere karşı ilginin azalması, cinsel haz eksikliği, cinsel ilişkiden korku veya tecrübesizlik, uyarılmanın yeterince olmaması, depresyon veya depresyon nedeni ile antidepresan ilaç kullanımı bulunmaktadır.
Vajinal kuruluk tedavisi de nedene yöneliktir. Estrojen azlığı bazı lokal etkili estrojen kremleri ile tedavi edilebilirken, ilişki sırasında "lubrikan” adı verilen kayganlaştırıcı jellerin kullanımı da fayda sağlamaktadır. Vajinal kuruluğun tedavi edilmemesi cinsel ilişkide yanmalara ve sık mantar enfeksiyonlarına zemin hazırlamaktadır.
Vulvar Vestibulit Sendrom nedir?
Dış genital alanda, kızlık zarı kenarında vajinanın hemen girişinde bulunan anatomik bölgeye "vestibulm” adı verilir. Bazı kişilerde vestibulm dokunmakla aşırı derecede hassas ve ağrılı olabilir. Jinekolojik muayene ve ilişki sırasında vajinanın giriş bölgesinde hastalar tarafından "bıçakla kesiliyormuş gibi veya yaraya tuz basılıyormuş gibi” keskin bir acının olması tanı koydurucudur. Kesin nedeni henüz bilinmemektedir. Vestibulit sendrom tanısı konan hastalara yapılan küçük bir cerrahi girişim ve daha sonrasında uygulanan pelvik kas egzersizlerini kontrol etmeye yönelik cinsel tedaviler sorunu tamamen ortadan kaldırabilmektedir.
Kaynak: www.vajinismus.com.tr
Prof. Dr. Kaan AYDOS
19 yasındayım bir cinsel ilişki yaşamadım ama penisimde siyah küçük lekeler çıkmaya başladı kaşıntı ağrı sızlama gibi şeyler yok ama bunun nedeni ne ... devamı
Kadın Cinsel İşlev Bozukluğu
Kadınlar Neden Seks Yapmak İstemez
Balayı Sistiti
Kuru Boşalma
Sigara Tiryakileri: Daha Fazla Sertleşme Bozukluğu?