- İçindekiler
- Menopoz
- Adaçayı
- Civan Perçemi
- Ökse Otu
- Papatya
- Nergis
- Alıç Çiçeği
- Servi Tohumu
- Anason
- Maydanoz
- Çuha Çiçeği
Menopoz
30’lu yaşların sonlarına doğru yumurtalıklarınız daha az östrojen ve progesteron üretmeye başlar. Östrojen ve progesteron, adet kanamalarını düzenleyen hormonlardır. Bu süreç boyunca, her ay yumurtalıklarda olgunlaşan yumurta sayısı azalır. Teknik olarak menopoz dönemi son adet kanamanızdan 12 ay sonra görülür. Türkiye’de ortalama menopoz yaşı 51’dir. Buna karşın menopoz belirtileri, genellikle son adet kanamanızın yıldönümünden uzun süre önce görülmeye başlar. Bu dönemde en fazla yaşanan sıkıntılar ise düzensiz adet kanamaları, doğurganlıkta azalma, vajinal kuruluk, sıcak basması, uyku düzeninde bozukluklar, ruh halinde değişkenlik, artan karın yağları, saçlarda seyrelme, göğüslerin dolgunluğunu kaybetmesidir. Ancak, bu sıkıntılara sebebiyet veren östrojen açığını, doğal bitkiler ve ürünlerle karşılamak mümkün. İşte o bitkiler:
Adaçayı
İngiltere’de Exeter Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada adaçayının kadınların menopoz semptomlarının şiddetini azaltmada etkili olduğu tespit edilmiştir. Doğal östrojen içermesi ve aşırı terlemeyi durdurucu etkisi nedeniyle menopoz yakınmalarının giderilmesinde önemli bir bitki haline gelmiştir. Almanya’da adaçayı kullanılarak yapılan terlemeyi önleyici ilaca Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi onay vermiştir. Kadınların 40 yaşından sonra bu bitkinin çayını düzenli olarak tüketmeleri tavsiye edilir. Adaçayını hazırlarken; bir su bardağı sıcak suya bir tatlı kaşığı adaçayı yaprağı atıp 5-10 dakika demleyin. Aynı şekilde hazırlayıp her gün 2-3 bardak içebilirsiniz. Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.
Civan Perçemi
Civanperçemi ilaç gibi kullanılabilen, çok değerli bir şifalı ottur. Astrenjan içerdiği için vücutta yumuşak dokuların kasılmasını, kanamayı ve salgılamayı kontrol altına almasını sağlar. Kadınların sancılı ve depresif gecen regl dönemlerinde, menopoz öncesi ve sonrası çekilen rahatsızlıklarda çok etkilidir. Aynı zamanda kadınların üreme organları için de pek çok faydası vardır. Rahim kanseri, çeşitli rahim rahatsızlıkları, yumurtalık iltihaplarında içilen civanperçemi çayları çok yararlıdır. Rahim spazmını, menopozdaki kanamaları durdurur, sinirleri gevşetir. Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır (kaynatılmaz), 15 dakika demlendikten sonra süzülür. Aksi belirtilmedikçe günde 3 su bardağı çay aç karnına veya öğün aralarında içilir.
Ökse Otu
Meyveler bezelye veya nohut büyüklüğünde, parlak, beyaz renkli ve cama benzer, içi kaygan ve yapışkandır. Bu beyaz yapışkan madde zehirlidir. Bitki rezin, saponinler, organik asitler, alkaloitler, viscotoxin, acetylcholin, lectine, inosit ve müsilaj taşımaktadır. Normale dönen tansiyon sayesinde rahim ve adet görme düzensizlikleri önlenmiş olur. Özellikle aşırı olan adet kanamaları ve loğusalık kanamaları böylece kontrol altına alınmış olur. Menopoz döneminde, kalp çarpıntısı ve düzensizlikleri, duygu coşkunlukları, korku ve soluk alma zorluklarına karşı iyi gelir. Ökseotu çayı yalnızca soğuk suda hazırlanır. İnce kıyılmış yarım tatlı kaşığı bitki, bir su bardağı dolusu soğuk suda gece boyunca bekletilir, sabahleyin ısıtılıp ve süzülür. Gün boyunca yavaş yavaş içilir.
Papatya
Çiçekler sapsız olarak, mayıstan ağustosa kadar, öğlen güneşinde toplanır, gölge ve havadar bir yerde kurumaya bırakılır. Uçucu yağlar, rezin, flavonlar ve kumarin içerir. Adet görme aksaklıklarında, adet görememe hallerinde ve daha başka nitelikteki, dölyatağı (rahim) şikâyetlerinde, uykusuzluk, testis iltihabı, yüksek ateş, yara ve diş ağrılarında yardımcı olabilir. Yarım veya bir tatlı kaşığı dolusu çiçek, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır, 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür.
Nergis
Bu bitkilerde sap 20-80 cm kadar yükselebilmektedir. Soğanlı olan bu bitkilerde taç yaprakları beyaz veya sarının karışımları şeklindedir. Vajinal kuruluk için nergis kremi de kullanılır. Follikül hormonu içerdiği için çayı menopozu geciktirir. Sinirleri gevşetir, rahim kanserini önler. Nergis çiçekleri öncelikle kurulur. Bu kurutulan çiçeklerden 2 çorba kaşığı kadar alınır ve sıcak suyun içine atılır. Sıcak suda yaklaşık olarak 20 dakika boyunca kaynatılır.
Alıç Çiçeği
Nisan-Mayıs aylarında kokulu ve pembemsi beyaz renkli çiçekler açan, esmer kırmızı meyveleri olan çalıya benzer bir ağaçtır. Tanen, trimethylamin ve bazı vitaminler, C vitamini Flavon türevleri, triterpen türevleri taşımaktadır. Kalp ritim bozuklukları, sinirsel kalp çarpıntıları, yüksek kan basıncı alıç çiçeğinin faydalı olduğu rahatsızlıklardır. 1 su bardağı sıcak suya, 1 tatlı kaşığı kuru çiçek atılır. 10 dakika demlendirilir ve süzülerek içilir. Balla tatlandırılabilir. Günde 2-3 bardak içilir.
Servi Tohumu
Kış ayında kozalakları toplanarak kurutulur. Damarları yumuşatır, tansiyonu düşürür, ateş düşürücü ve ter atıcı özellikleri var. 1 bardak suya, 4-6 gr parçalanmış kozalak konur, 20 dakika kaynatılır, yemekler arasında 1 fincan içilir. Günde 3 bardak içilebilir.
Anason
Maydanozgiller ailesinden 50-60 cm uzunluğunda bir yıllık otsu bitki türü. Doğal Östrojen içerir. Menopoz sıkıntılarının yanında, uyku bozuklukları, gaz kolit, hazımsızlık şikâyetlerine iyi geliyor. Havanda hafifçe ezilmiş 1-2 çay kaşığı dolusu anason, 1 bardak kaynar suyla haşlanır ve demlenmesi için 8-10 dakika beklendikten sonra süzülür. Öksürüğe karşı, günde 2-4 bardak çay, bal ile tatlandırılarak içilir. Mide şişkinliğine karşı yine günde 2-3 bardak çay, tatlandırılmadan içilmelidir. Anasonun havanda hafifçe ezme işlemi, her çay demlenmesinde taze olarak yapılmalıdır.
Maydanoz
Maydanozgiller ailesinden, ufak ve esmer tohumlu bir bitkidir. Meyvelerin içeriğinde uçucu bir yağ ile apiin adlı bir glikozit vardır. Kökünde, uçucu yağ, müsliaj ve apiin vardır. Doğal östrojen içerir. Menopoz şikâyetlerini gidermekte oldukça etkili. Ayrıca maydanoz suyunun ödemleri atmada çok etkili olduğu bilinmektedir. 15 adet maydanoz saplarıyla birlikte doğranır. 2 çay kaşığı limonu suyu eklenir. Yarım çay bardağı su ilave edilir. Blendırdan geçirip tok veya aç olarak günde bir kere tüketilir.
Çuha Çiçeği
Tohumundan elde edilen ve Gamma-Linolenik Asit (GLA) içeren yağı kullanılır. Çuha Çiçeği Yağı; % 9,5 oranında Gamma-Linelenik Asit (GLA), % 72 oranında Omega-6 (Linoleik Asit), % 8 oranında Omega-9 (oleik Asit), potasyum ve magnezyum içerir. PMS ve menopoz döneminde baş ve karın ağrılarının giderilmesine yardım eder. Menopoz semptomlarının azaltıcı etkisi var. Özellikle gece yatarken kullanılıyor. Bitki östrojen içermiyor. Ancak, ateş basmaları, gece terlemeleri gibi şikâyetlerin dışında; egzamalara, kolesterole, kaşıntılara, adet sancılarına karşı da etkili.
Hazırlayan: Gül Duran
Menopoz Merkezine gitmek için tıklayınız.
Meyve ve Sebzenin de Çoğu Zarar
Op. Dr. Aytun AKTAN
ben 40 yasında bir bayanım.geçen eylülün 7 inde adet oldum bu ayda hiç adet olmadım.menopoz mu yoksa adet duzensizliğimi?ben menopoza girmekten çok k... devamı
Progesteron Eksikliği Ve Baskınlığı
Verilen Kiloları Geri Almada Suçlu Olan Hormonlar
Menopozu Kolaylaştıran Bitkiler
En İyi Adet Dönemi Sorularına Yanıtlar
Uyku Hormonunun Sırrı Çözüldü