Nedir
Nedir?
Hormonlar, vücut genelinde çeşitli organlar ve bezler tarafından üretilen ve salgılanan kimyasal maddelerdir. Kan dolaşımında yol alırlar ve belli organların etkinliğini düzenlemekten sorumludurlar. Geleneksel olarak “dişi” hormonlarının en bilineni östrojendir.
“Östrojen” teriminin yaygın bilinirliğine rağmen, birçok kadın onun vücutta ne rol oynadığından emin değildir. Sağlık hakkında, özellikle menopoz sırasında bilinçli kararlar vermek için östrojenin işlevini iyice anlamak gereklidir. Bir östrojen dengesizliğinin sağlık ve refah üstünde ciddi zarar verici etkileri olabilir, bir dizi tatsız yan etki ve durum üretebilir.
Östrojen hormonu yalnızca kadınlarla ilişkilendirilse de hem erkeklerde hem de kadınlarda bulunur. Kadınlarda, östrojen görünüşten üreme becerisine kadar her şeyi etkiler.
Kadın vücudundaki östrojenin çoğunluğu yumurtalıklarda üretilir, korpus luteumdan ve gelişen yumurta foliküllerinden oluşturulur. Az östrojen konsantrasyonları (%10 veya daha azı) memeler, karaciğer ve adrenalin bezleri tarafından üretilir.
Östrojen, kadın vücudunda adet döngüsünü düzenleyen ve genel sağlığı destekleyen dört hormondan biridir. Diğer hormonlar şunlardır:
- Progesteron
- FSH, yani Folikül Uyarıcı Hormon
- LH, yani Luteinizan Hormon
Türler
Türler
İki ana tür östrojen vardır: steroid ve steroid olmayan. Çoğu örnekte, östrojen üç farklı tür hormondan oluşan steroid bileşik bir hormondur: östron, östradiol ve östriol.
Steroid Östrojen Hormonları: Östron, östradiol ve östriol metabolik sistemin parçasıdır ve kolesterolden oluşur. Östradiol üçünün en önemlisidir ve yumurtalıklar tarafından salgılanır. Östron üretiminden adrenalin bezleri sorumludur. Östrodiol ve östronun yan ürünü olan büyük ölçüde karaciğer tarafından yaratılır.
Streoid Olmayan Östrojen Hormonları: Birçok doğal ve sentetik maddenin östrojen etkinliğine sahip olduğu bilinir; bitki ve hayvanlardan elde edilen östrojenin aksine, illa steroid değillerdir.
- Zenoöstrojenler: sentetik maddeler
- Fitoöstrojenler: bitki ürünleri
- Mikoöstrojenler: mantardan üretilen ürünler
Ergen dişilerde ergenlik, ovüllerdeki (yumurtacıklardaki) östrojen üretimi artar. Sonraki yaklaşık 25 yılda, östrojen düzeyleri oldukça istikrarlı seyreder, sonra sürekli bir düşüş başlar. Östrojen üretimi, vücutta onu yapmaya elverişli olgun ovül sayısına bağlı olarak pike yapar. Düşen östrojen düzeyleri ve elverişliliği telafi etmek için vücut iki başka hormon daha üretir: Yumurtalık Uyarıcı Hormon (OSH) ve Luteinizan Hormon.
Östrojen, başka şeylerin yanı sıra dişi üremesinden de sorumludur. Adet döngüsünü düzenlemeye ek olarak, östrojen üreme ve idrar yollarını, kalp ve kan damarlarını, kemikler, memeler, cilt, saç, sümükdokular, pelvik kaslar ve beyni de etkiler.
Rolü
Rolü
Östrojen çok önemli bir dişilik hormonudur, vücudun genel sağlık, dişi cinsel özelliklerinin ve üreme işlevinin oluşumu için şarttır. Aşağıda, östrojenin vücutta oynadığı birkaç önemli rol var:
- Dişi cinsel özelliklerinin oluşumunu desteklemek
- Metabolizmayı hızlandırmak
- Adet döngüsünü düzenlemek
- Uterus dokusu gelişimini artırmak
- Kemik yoğunluğunu korumak
Yukarıdaki fiziksel etkilere ilaveten, östrojenin zihinsel sağlıkta da önemli bir rol oynadığı kanıtlanmıştır. Birçok yeni çalışma, östrojen düzeyleri ve duygu durumu arasında güçlü bir ilişki gösterdi. Ani östrojen çekilmesi, östrojen dalgalanmaları veya aralıksız düşük östrojen düzeylerinin hepsi özellikle menopozlu kadınlarda ruh halini kötüleştirir.
Testler
Testler
Kadınlar genelde, tipik menopoz yaşına yaklaşırlarken (35-55) hem yüksek hem de düşük östrojen düzeylerinin etkilerini yaşar. İster fazla ister eksik olsun, östrojen düzeylerinde herhangi bir dengesizliğin hem zihin hem de beden üzerinde ciddi olumsuz bir etkisi vardır. Çeşitli şekillerde yürütülen östrojen testleri, bir östrojen dengesizliğinin olup olmadığını gösterir.
Doç. Dr. Sinan ÇAĞLAYAN
merhaba, düzenli yaptırdığım hormon tahlillerim var.Daha önce değerlerim sürekli değiştiği için belirli aralıklarla yaptırıyorum.Doktor ilaca gerek du... devamı
Yüksek Testosteron Düzeyleri
Progesteron Dengesizliği
Uyku Hormonunun Sırrı Çözüldü
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?
Progesteron Ve Menopoz