- İçindekiler
- Tedavi
- Riski Azaltmak
- İlaçlar
Tedavi
Abdominal yağ, yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve sağlıksız kolesterol düzeyi gibi bir grup risk faktörünün kümelendiği hastalıklar grubu olan metabolik sendromunun, özel bir tedavi şekli yoktur.
Tek bir tedavi yöntemi yerine, her bir risk faktörünün ayrı ayrı tedavi edilmesi gerekir. Tedavinizin amacı, kalp-damar hastalıkları ve diyabet ihtimalini ortadan kaldırmak olmalı.
Birçok durumda metabolik sendroma karşı uygulanabilecek en iyi tedavi yöntemi, kişinin kendi ellerindedir. Daha sağlıklı beslenme, biraz daha fazla egzersiz yapma gibi doğru davranış değişiklikleri, bu konuda doktorunuzun size tavsiye edecekleri arasında yer alır.
Sağlıksız alışkanlıklarınız, metabolik sendromu tetikleyebilir. Ancak, daha önce de belirttiğimiz gibi, yapacağınız küçük değişikliklerle risk faktörlerini tamamıyla etkisiz hale getirebilirsiniz.
Riski Azaltmak
Hayat tarzınızda yapacağınız değişikliklerle metabolik sendrom riskini azaltın.
Uzmanlar, metabolik sendroma karşı uygulanabilecek en iyi ve en doğru tedavinin hayat tarzınızda yapacağınız değişiklikler olduğunu söylüyorlar.
- Egzersiz yapın. Egzersiz kilo vermek için atılan en uygun adımlardan biridir. Ama egzersiz yapmaya başladıktan sonra gösterge herhangi bir gerileme göstermese dahi vazgeçmeyin. Tek bir gram bile vermemiş olabilirsiniz. Ancak egzersiz tansiyonunuzu düşürebilir, kolesterol seviyenizi ve insülin direncinizi de iyileştirebilir.
Formda değilseniz, spora yavaş yavaş başlayın. Daha çok yürüyün. Gün boyu yaptığınız fiziksel aktiviteleri arttırın.
İdeal olan, hafta boyunca düzenli olarak egzersiz yapmanızdır. Fakat çok hırslı olmayın. Eğer kendinize zor bir egzersiz planı seçerseniz, çok kolay bırakabilirsiniz. Bunun yerine kişilik özelliklerinize uygun bir egzersiz planı bulmalısınız.
- Sağlıklı beslenin. Sağlıklı beslenme; kolesterolünüzü, insülin direncinizi ve tansiyonunuzu iyileştirebilir, hatta bu beslenme sonucu hiç kilo vermemiş olsanız bile.
Doktorunuza nasıl bir diyet uygulamanız gerektiğini danışın. Diyabet ya da kalp hastalığı olan kişilerin özel bir yemek planına ihtiyacı vardır. Genellikle kolesterol, tuz, katı ve trans yağ oranı düşük sebze ve meyve bakımından zengin bir beslenme planı, yüksek tansiyonu ve kardiovasküler hastalık riski yüksek olan insanlara yardımcı olur. Birçok doktor, bu gibi durumlarda hastalarına “sağlıklı” yağlar (zeytinyağında bulunan tekli doymamış yağlar gibi) bakımından zengin “Akdeniz diyetini” öneriyor.
- Kilo verin. Açıkçası kilo verme genellikle, egzersiz ve düzgün yemenin yan ürünü olarak görülür. Ancak ne olursa olsun, kilo verme metabolik sendromu her açıdan iyileştirebilir.
- Eğer sigara kullanıyorsanız bırakın. Aslında bu kendi içinde bir metabolik sendrom risk faktörü değil. Ancak sigara damar ve kalp hastalıkları riskini ciddi oranda artırır.
İlaçlar
Metabolik sendrom teşhisi konulan bazı insanlar, aynı zamanda ilaç kullanmak zorunda kalabilirler. Hayat tarzınızda yapacağınız değişiklikler risk faktörlerini azaltmadığı taktirde ilaçlar devreye girebilir. İşte, kullanılabilecek bazı ilaçlar:
- Yüksek tansiyon ilaçları. ACE inhibitörü, anjiyotensin II reseptör blokerleri, idrar söktürücü, beta blokerleri ve diğer ilaçlar.
- Kolesterol ilaçları. Lipit düşürücü ilaçlar, niyasin ve safra asidi bağlayıcıları gibi.
- Diyabet ilaçları. Glikoz intoleransı durumunda ihtiyaç duyulan ilaçlar gibi.
- Düşük doz aspirin. Kalp krizi ve inme risklerini azaltır. Özellikle kan pıhtılaşmasına yatkın insanlar için çok önemli olabilir.
Bütün ilaçların etkilerinin yanı sıra risklerinin olduğunu da aklınızda tutun. Herhangi bir ilacı kullanmadan önce iyi ve kötü yanlarını öğrenmek için mutlaka doktorunuzla konuşun.
Metabolik Sendromla İlgili 11 Soru
Prof. Dr. Kaan AYDOS
hocam ben dela cpella sendromu yani 46 xx kromozumu bunun tedavisi nasıl olur biz konyadan gelecegizde bize yardımcı olabilirmisiniz... devamı
Kolesterol Eklem Ağrısı Yapar Mı?
Yüksek Kolesterole Bağlı Hastalıklar
Kolesterol Düşürücü İlaç Katarakt Riskiyle İlişkili
Sesler Sinirleri Oynattığında