Mevsimsel alerjiler polenlere bağlı olarak gelişen alerjilerdir. Bahar alerjileri de denilen bu alerjilerde genetik faktörler çok önemli bir rol oynar. Her insanda mevsimsel alerji görülmez. Atopik bir bünyeye sahip olan, yani genetik olarak yatkın olan kişilerde mevsimsel alerjiler görülür.

Alerjik hastalıkların görülebilmesi için, polen mevsiminde bulunmak gerekir. Polen mevsiminde ise, hastanın bulunduğu ortamda, 1 metreküp alanda belli sayıda polen partikülünün olması gerekir. Bu sayının üzerindeki partikül oranına bağlı olarak, hastanın şikayetlerinde de artış görülür.

Hastanın hangi polene karşı alerjisi varsa, şikayetleri o polenin bulunduğu mevsimde ortaya çıkar. Eğer hastada ağaç polenlerine karşı alerjisi varsa, ilkbaharın başından yazın başına kadar süren bir dönemde reaksiyon gösterir. Çayır ve çimen polenlerine alerjisi olanlar yaz başından yaz sonuna kadar, yabani ot polenlerine karşı alerjisi olanlar ise sonbaharın başından sonuna kadar alerji şikâyetleri geliştirir.

Prof. Dr. Kaan AYDOS

Hocam koly gelsin sperm kanali tikanikliginda kullanabilcegim ilac veya ilaclar nelerdir ilacla cozumu var midir... devamı