Mevsimsel alerjilerin kaynağı, bitkilerin çeşitlerine göre farklılaşır. Örneğin ağaçlardan kaynaklanan alerjiler ilkbaharın başlangıcından yaz başına kadar sürer. Yaz başlarından yaz sonuna kadar çayır ve çimen polenleri devam eder. Yaz sonundan başlayarak sonbaharın sonuna kadar ise, yabani ot poleni denilen polenler görülür. Hastalar bu polenlerin hangisine alerjikseler, o mevsimde alerjik reaksiyon gösterirler.
Alerjik astım bulguları
Alerjik reaksiyon, hastalarda alerjik astım olarak görülür. Yani nefes darlığı, öksürük, göğüste sıkışma ve hırıltı şikâyetleri olur. Alerjik olduğu polenlerin mevsimi geçtiği zaman hastalar rahatlar.Alerjik astımın dışında, alerjik nezle denilen ve halk arasında saman nezlesi olarak bilinen bir alerji türü daha vardır. Bu alerjiye sahip olan hastalar, hangi polene karşı alerjiklerse o polenlerin bulunduğu mevsimde sık sık hapşırık, tıksırık, nezle, su gibi burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burunda kaşınma, gözlerde kaşınma ve kızarıklık, damak ve boğazda kaşıntı, bazen kulak kaşıntısı, bazen de öksürük gibi rahatsızlıklar yaşarlar. Bu rahatsızlıklar, hastayı canından bezdirecek kadar yoğun yaşanır.
Bunun dışında halk arasında kurdeşen olarak bilinen deri alerjileri, ürtiker ve anjiyo ödem şikâyetleri de mevsimine göre hastalarda rastlanan mevsimsel alerji türleridir.
İLGİLİ MAKALE
Mevsimsel alerji teşhisi nasıl yapılır?
Prof. Dr. Kaan AYDOS
Hocam koly gelsin sperm kanali tikanikliginda kullanabilcegim ilac veya ilaclar nelerdir ilacla cozumu var midir... devamı
Alerji İlaçları Alerjiye Yol Açar Mı?
Kedi Alerjisi Tedaviyle Geçer Mi?
Laktoz Duyarlılığı Tedavisinde Alternatif Yöntemler Nelerdir?
Bebeğin Alerjenlerden Korunması İçin Alınacak Önlemler Nelerdir?
Besin Alerjisi Şişmanlatır Mı?