Sigara doğrudan doğruya alerjik astıma yol açan bir madde değildir. Ancak sigara içen insanların kanında, alerjiyi gösteren G isimli antikorun yüksek olduğu görülür. Keza, alerjik insanlarda ya da alerjiye yatkınlığı olanlarda, kendileri sigara içmeseler bile sigara dumanına maruz kalmak, hem burunla ilgili şikâyetlerin hem de astımla ilgili belirtilerin gelişmesine ya da artmasına yol açabilir.

Bu nedenle alerjik olanların ya da alerjiye yatkın insanların hem kendilerinin sigara içmemesi hem de yanlarında sigara içilmemesi gerekir. Bu insanların özellikle sigara içilen kapalı mekânlardan olabildiğince uzak durmalarında fayda vardır.

Tütünün sadece sigara olarak değil puro, nargile, pipo şeklinde kullanılması da aynı şekilde zararlıdır. Nargilede tütünün dumanı sudan geçtiği için zararlı olmadığı düşüncesi yanlıştır. Hangi şekilde olursa olsun tütünün kullanılması ya da kullanıldığı ortamlarda bulunulması insanları olumsuz yönde etkiler.

Doç. Dr. Semih ÖZKAN

Hemoroid (basur) rahatsızlığı, erken boşalmaya yol açar mı ya da erken boşalmayı tetikler mi? Teşekkür eder, saygılarımı sunarım.... devamı