Mevsim değişikliklerinin yaşandığı bu günlerde uzmanlar, soğuk algınlığı, grip gibi mevsimsel hastalıklarda gelişigüzel kullanılan antibiyotiklerin yeni enfeksiyonları tetiklediği uyarısında bulunuyor.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Erayman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havaların ısısının düşmesi, nem değişikliği gibi etkenlerden dolayı mevsim değişikliklerinde en sık görülen hastalıkların soğuk algınlığı ve grip olduğunu söyledi.
Bu enfeksiyonların kişiden kişiye solunum ve damlacık yollarıyla (öksürük, aksırık) sık, kolay bulaşan hastalık çeşitleri olduğunu belirten Erayman, ''Soğuk algınlığı ile grip birbirine karıştırılan hastalıklardır. Her ikisi de virüs hastalığıdır. Ancak farklı mikroorganizmaların neden olduğu hastalıklardır'' dedi.
Burun akıntısı, nezle şeklinde kendisini gösteren soğuk algınlığı belirtisinin gripte öksürük, balgam, ateş, kusma gibi belirtiler baş gösterdiğini anlatan Erayman, mevsim değişiklikliklerinin yaşandığı bu günlerde soğuk algınlığı, grip gibi mevsimsel hastalıklarda gelişigüzel antibiyotiklerin yeni enfeksiyonları tetiklediğine dikkati çekti.
Erayman, şunları kaydetti:
''Mevsimsel hastalıklarda bilinçsiz tüketilen antibiyotikler, çok ciddi enfeksiyonlara yol açmaktadır. Doktor kontrolü dışında tüketilen antibiyotikler, bakterilerde direnç oluşturur. Dirençli mikroorganizmalar toplum içinde yayılarak tehlike arz eder. Antibiyotik kullanımını, hem kişinin bakterilere karşı vücut direncini düşürmesi açısından hem de yeni hastalıklara davetiye çıkarması açısından doktorun bilgisi dışında kullanılmasını tavsiye etmiyoruz.''
Risk grubunda bulunan hastalar bu tür hastalıklara çok dikkat etmeliler
Risk grubunda bulunan hastaların, bu tür hastalıklara karşı dikkatli olmaları uyarısında bulunan Erayman, şöyle devam etti:
''Kanser, astım, şeker, böbrek yetmezliği gibi risk grubunda bulunan hastalarla 60 yaş üstü yaşlılar ve çocuklarda görülebilecek mevsimsel hastalıklar, ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Risk grubundaki hastalarda soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklar ciddiye alınmalı. Zira, menenjit, zatürre, kulak iltihabı gibi daha ileri enfeksiyonlara sebep olabilir. Bu tür hastalar, zor da kalmadıkça dışarıya çıkmamalı.''
Mevsimsel hastalıklarına önlem olarak grip aşısını öneren Erayman, bunun dışında maske kullanmanın, vitamin destekli meyve sebze tüketiminin, el yıkama gibi hijyen kurallarına uymanın ve istirahat etmenin alternatif tedbirler olduğunu dile getirdi.
Erayman, her hastalıkta olduğu gibi soğuk algınlığı ve gripte de erken tanının çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Gereksiz Antibiyotik Kullanımı Alarm Veriyor
Op. Dr. Sinan GÖKER
merhaba hocam ıkı yıldır geçmıyen blefarit hastalığım varbu hastalık başladıktan 6 ay sonra da karıncalı görmeye başladım bir çok damla pomat ve ağız... devamı
D Vitaminin Soğuk Algınlığını Durdurduğunun Kanıtı Yok
Grip Mi Nezle Mi?
İlk Geniş Spektrumlu Grip Antikoru Bulundu
Çocuğunuzun Ateşini Düşürmek İsterken Yükseltmeyin
Kuş Gribi Ve Kuş Gribi Virüsü (H5n1) Hakkında Bilmeniz Gereken Önemli Gerçekler