Grip aşısının ekonomik kayıpları da engellediğini anlatan Dökmetaş, ''Çok cüzi bir fiyata bir doz aşı yaptırabiliyorsunuz. Eğer bu aşıyı yaptırmazsanız o hastalık kişide bazen 10-20 bin liraya mal olan bir tedavi yüküne yol açıyor'' dedi.
Dökmetaş, ''Özellikle risk gruplarında yer alanlara mutlaka grip aşısı yaptırmalarını öneriyoruz. 65 yaşın üzerindekiler, kronik hastalığı bulunanlar, diyabet, böbrek, kalp ve akciğer rahatsızlığı olanlar mutlaka aşı yaptırmalı. İsteyen herkese de grip aşısı yapılabilir'' diye konuştu.
Video: Grip (İnfluenza)
Prof. Dr. Dökmetaş, risk grubundakilere ücretsiz aşı yapıldığını dile getirerek, şöyle devam etti:
''Tam aşı olma mevsimi. Çünkü aşıdan 10-15 gün sonra koruyuculuk başlıyor. Ancak kişi aralık ayında aşı yaptırmak isterse 'aşı olamaz' diye bir şey yok. O güne kadar bir salgın olmamışsa, kişi sonraki salgınlardan kendini koruyabilir. Aşı olanlarda gribe karşı korunma oranı yüzde 90'lara kadar çıkabiliyor. Grip aşısının 6 ay kadar koruyuculuğu var. Bu aylarda yapılan aşı nisan, mayısa kadar koruyor.''
Her aşıda olduğu gibi grip aşısının ardından da vücutta hafif ateş, kırgınlık olabileceğini söyleyen Dökmetaş, aşının bunun dışında bilinen bir yan etkisi olmadığını ifade etti.
İLGİLİ MAKALE
Grip Aşısında İğne Korkusuna Son
Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU
merhaba.ben yalovada yaşıyorum.eşimin genital bölgesinde siğiller var.26 yaşındayım.hpv aşısı olmalı mıyım?... devamı
Atrial Çırpınımla Yaşamak
Gribin Önlenmesi: Doktorlar Mikropları Nasıl Uzaklaştırırlar
Grip Uyku Hastalıkları Riskini Artırıyor
Boğaz Enfeksiyonunun Anatomisi
Gribi Evde Çabucak Atlatmanın Yolları