Nedir
Mezenter Lenf Düğümü İltihabı
Mezenter lenf düğümleri vücudunuzun hastalıkla savaşında önemli bir ol oynayan hücre koleksiyonudur. Mezenter lenf nodu (düğümü) iltihabında bağırsaklarınızı karın duvarınıza bağlayan zardaki (mezenter) lenf düğümleri genellikle bir bağırsak enfeksiyonunun sonucu olarak iltihaplanır.
Mezenter Lenf Düğümü İltihabı genellikle çocuklarda ve erken gençlikte meydana gelir ve apandisit belirtilerini taklit eder. Bununla birlikte apandisitten farklı olarak mezenter lenf düğümü iltihabı nadiren ciddidir ve birkaç gün veya hafta içinde kendi kendine iyileşir.
Mezenter lenf düğümü iltihabı hiçbir belirti göstermeyen sağlıklı çocuklarda da meydana gelebilir. Bu vakalarda şiş lenf düğümleri başka bir sorun için imaj taraması yapılırken tesadüfen görüntülenir. Belirti göstermeyen Mezenter lenf düğümü iltihabı pek sorun yaratmaz ve ancak nadiren daha derin değerlendirmeye gerek vardır.
Belirtileri
Belirtiler
Mezenter lenf düğüm iltihabının belirtileri birkaç gün kadar kısa veya birkaç hafta kadar uzun olabilir. Bu belirtiler şunlardır:
- Karın ağrısı, genellikle sağ alt kısımda olur, ama bazen daha yaygındır
- Ateş
Hastalığın sebebine bağlı olarak görülebilecek diğer belirtiler şunlardır:
- İshal
- Bulantı ve kusma
- Genel olarak kendini kötü hissetmek (halsizlik ve sıkıntı)
Doktora ne zaman görünmeli
Karın ağrısı çocuklarda ve ilk gençlikte yaygındır ve karın ağrısının ne zaman tıbbi bir sorun oluşturup doktora başvurmak gerektiğini bilmek kolay değildir. Genel olarak eğer çocuğunuzda aniden başlayan şiddetli bir ağrı, ateş, kanlı ishal veya kusma varsa doktorunuzu hemen aramalısınız. Ayrıca hafif belirtiler 5 gün içinde hala iyileşmemişse doktorunuzu arayınız.
Lenf düğümleriniz vücudunuzun hastalıkla savaşında hayati bir rol oynar. Vücudunuzun her tarafına dağılmış olan yaklaşık 600 lenf düğümü virüsleri, bakterileri ve diğer zararlı organları tuzağa düşürerek yok eder. Bu süreç içinde lenf düğümleri şişebilir. Örneğin boğaz hastalığında boğazınızdaki lenf bezleri şişebilir ve acıyabilir. Yaygın olarak şişen diğer lenf düğümleri çenenizin altında, koltuk altlarınızda ve kasıklarınızda bulunur.
Her ne kadar diğerleri kadar iyi bilinmese de mezenterde de lenf düğümleri bulunur. Mezenter, bağırsaklarınızı karın duvarına bağlayan ince bir dokudur. Mezenterdeki nodların şişmesinin en yaygın nedeni – mide gribi denilen – gastroenterit gibi bir virüs bulaşmasıdır. Mezenterik lenf düğümü iltihabı ayrıca yersinia bakterisinin bulaşmasından kaynaklanmış olabilir. Bu bakteri iyi pişmemiş domuz eti, postorize olmayan süt veya kirli sudan gelebilir.
Bazı doktorlar mezenterik lenf düğümü iltihabı öncesinde veya sırasında üst solunum yolları enfeksiyonu geliştirebilir, uzmanlar bu ikisi arasında bir bağlantı olabileceği konusunda akıl yürütmektedir.
Mezenterik lenf düğümü iltihabı – belirtileriyle veya belirtileri olmadan – esasen çocuklukta ve buluğ çağında görülür. Hastalık genç erkeklerde genç kızlara göre daha yaygındır.
Mezenterik lenf düğümü iltihabı genellikle kendi kendine iyileşir ve ancak nadiren komplikasyonlara sebep olabilir. Fakat şiş lenf bezleri tedavi edilmeyen ciddi bir bakteriyel enfeksiyonla başlamışsa, bakteriler kan dolaşımına yayılabilir ve hayatı tehdit eden bir enfeksiyona (zehirlenmeye) dönüşebilir.
Muayenesi
Muayene
Küçük çocuklar – hatta onlu yaşlarda olanlar – doktor ziyaretlerinden çekinirler ve endişeleri sadece ağrılarını artırır. Çocuğunuzu muayene ziyaretinden önce şu şekillerde teskin edebilirsiniz.
- Ziyaret nedenini açıklayın. Çocuğunuza doktorun ağrının nedenini bulmaya veya onu iyileştirmeye çalışacağını anlatın.
- Muayene sırasında neler olabileceğini anlatın. Sizin bilginiz yoksa, çocuğunuzun ne tür testlerden geçeceğini öğrenmek için muayenehaneyi arayın. Örneğin çocuğunuza karın ültrasonu için randevu verilmişse, ona bunu canını acıtmayacağını ve o sırada sizin de odada bulunacağınızı söyleyin. Kan numunesi alınmasında çocuğunuzun sadece çok az kan alınacağını bildiğinden emin olun.
- Çocuğunuzu işin içine sokun. Doktora sorulacak soruları yazın veya çocuğunuza yazdırın. Sonra soruların çocuğunuzun anlayabileceği şekilde anlatılmış olacağından emin olun. Küçük çocuklar kendi bakımlarına katıldıklarını hissettikleri zaman endişe etmezler.
Teşhisi
Testler ve Teşhis
Doktorunuz çocuğunuzun tıbbi geçmişini, belirtilerin ne zaman ve nasıl geliştiğini öğrenmek isteyecektir. Ayrıca doktorunuz teşhisi kesinleştirmek için şu tür laboratuar testleri isteyebilir:
- Kan testleri. Kimi kan testleri çocuğunuzun enfeksiyon olup olmadığını ve ne tür bir enfeksiyon olduğunu belirleyebilir.
- Tarama testleri. Çocuğunuzun karın bölgesine yapılacak bir bilgisayar tomografi apandisit ile mezenter lenf düğümü iltihabı arasında yarım yapabilir. Ayrıca bir karın ültrasonu yapılabilir.
Tedavisi
Tedaviler ve İlaçlar
Bir virüsün neden olduğu şiddetli ve komplikasyonları olmayan mezenter lenf düğümü iltihabı genellikle birkaç gün veya hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Rahatsızlığın azalmasına yardımcı olmak için reçetesiz ağrı kesici ve ateş düşürücüler kullanılabilir. Doktorunuz orta şiddette veya ciddi bakteri enfeksiyonları için antibiyotikler reçete edebilir.
Yaşam Tarzı
Hayat Tarzı ve Ev Tedavileri
Mezenter lenf düğümü iltihabının ağrı ve ateşi için çocuğunuz:
- İyice dinlenme. Yeterli dinlenme çocuğunuzun iyileşmesini hızlandırır.
- Sıvı tüketme. Sıvılar ateş, kusma ve ishal nedeniyle meydana gelen kurumayı önler.
- Ilık nemli havlu. Karın bölgesine konan ılık, nemli bir havlu rahatsızlığın azalmasına yardımcı olur.
Kedi Tırmığı Hastalığı
Op. Dr. Ebru ZÜLFİKAROĞLU
yenı duğum "yoptım 6 o oldu şımde duzenlı adet olıyodım bu oy adatımden 8 gun gectı ve adet oldım ama duzanlı adet olmedım 2 gun oldım hamıle ola bı... devamı
Nezle
Burun Tıkanıklığı
Batı Nil Virüsü Nedir?
Kapalı Ortam Alerjisi