Migren oldukça sık görülen, herhangi başka bir nedene bağlı olmayan, kendi başına saf bir baş ağrısı şeklidir.
Migren konusunda, hastadan alınan öyküye göre karar verilir. Bazen akut dönemde, yarım baş ağrısı olması nedeniyle akut sinüzitle karışabilir. Ama uzun süreli sinüzitle karışmaz.
Migren tanısı hastayla konuşarak konulur. Herhangi bir görüntüleme yöntemi mutlaka gerekmez. Migren ağrısı olanlar genellikle ağrıyı yüzün bir tarafında hissederler. Bu bazen sağ, bazen de sol taraf olabilir. Her zaman aynı taraf ağrıdığı zaman biraz daha dikkatli olmak gerekir.
Bu ağrının süresi genellikle 4 saat ile 72 saat arasında olabilmektedir. Yani 1-2 dakika süren baş ağrıları migren olarak düşünülmez.
Eşlik eden bulgular
Migren ağrısına eşlik eden bazı bulgular olabilir. Örneğin migren öncesinde hasta bazı görsel şekiller görebilir. Buna aura denir. Işıktan ve sesten çok rahatsız olabilir. Ya da merdiven inmek ya da çıkmak gibi küçük bir aktivitede bile baş ağrısı o kadar tetiklenir ki, hasta başını mümkün olduğu kadar hareket ettirmemeye çalışır.
Bu konular hastaya sorulur. Bazen de hastanın kendisi dikkat etmiş olabilir ve bunları dile getirebilir. Ancak dikkat etmemişse hekimler tarafından sorularak, ayrıntılı öykü alınarak migren tanısı konulur.
Bir diğer önemli özellik ise bulantı ve kusmanın olup olmamasıdır. Daha çok görülen olgu bulantıdır.
Ayrıca baş ağrısının karakteri sorgulanır. Bu ağrı hastalar tarafından genellikle zonklayıcı tarzda şeklinde ifade edilir.
İLGİLİ MAKALE

Migren Ağrısı

Op. Dr. Salih AYDIN

Merhaba Nasılsıniz ? Benim 1 aydır devam eden bir baş acım var ama son bir haftadır daha şiddetli zonklama şeklinde. Ilk başlarda bunu uzun yolculukta... devamı