Migren baş ağrısı ile karakterize olmakla birlikte, nöroloji ve gastrointestinal bulguların eşlik edebildiği, ataklar halinde gelen bir hastalıktır. Gastrointestinal bulgular olarak bulantı, kusma ve bazen ishal görülebilir. Işık, ses ve koku hassasiyeti gelişebilir. Nörolojik bulgular olarak baş dönmesi, görme ile ilgili bozukluklar (ışıklı, perdeli görmeden tamamen görememeye kadar), uyuşukluk, kısmi güçsüzlük ve felç, konuşmada bozukluk olabilir. Bazı migren atakları sadece baş ağrısı ile seyrederken, bazılarında tüm bu bulguların hepsi görülebilir. Daha çok çocuklarda olmak üzre sadece bulantı kusma ile seyreden migren atakları da vardır.
Stres, açlık, uykusuzluk, bazı yiyecekler, lodos, adet dönemi hormonal değişimler en fazla bilinen migreni tetikleyen nedenlerdir.
Migren hastalığı daha çok kadınlarda görülür. Her 5 kadından birinde migren hastalığı vardır. Migren çoğunlukla genç ve orta yaş grubunda (20-50 yaş aralığında) görülmektedir. Ancak 1 yaşından itibaren çocuklarda da migren tanımlanmıştır. Her yaşta başlayabilir ancak 50 yaşından sonra başlaması olağan değildir.
Migren hastasının nörolojik muayenesi normaldir. MRI, tomografi incelemelerinde baş ağrısını açıklayacak bir patoloji saptanmaz.
Migren teşhisi hasta dinlenerek ve muayene edilerek konulur.
Migren tanısı hastanın öyküsü ve klinik tablosu değerlendirilerek konulur. Migren tanısı konulurken beyin tümörü, beyin kanaması benzeri durumlar hekim tarafından değerlendirilir ve ekarte edilir.
ID Migren Testi: Tanıya yardımcı ve hastanın kendisinin uygulayabileceği bir testtir. Son üç aydır, iki veya daha fazla baş ağrısı olan veya baş ağrısı için doktora danışma ihtiyacı olanlar uygulayabilir. Sorulardan iki veya üçüne evet diyorsanız migren olma olasılığınız %93.3 tür.
1.Baş ağrınız sırasında hiç midenizde bulantı veya rahatsızlık hissettiniz mi?
2.Baş ağrısı sırasında ışık sizi rahatsız etti mi?
3.Son 3 ay içinde baş ağrısından dolayı günlük hayatınızı sürdüremediğiniz oldu mu? (işe gidememek, ders dinleyememek vb)
ID Migren tarama testi denen ve ülkemizde de geçerliliği birkaç çalışma ile ortaya konulan bu test pozitif olduğu halde tanı hâlâ migren olmayabilir ama bu düşük bir olasılıktır. Veya test negatif, yani tüm yanıtlar hayır veya sadece bir yanıt evet olduğunda, kişi yine de migrenli olabilir ama olasılık yine düşüktür.
Migren hastalarının beyinleri farklılık gösteriyor
Op. Dr. Salih AYDIN
Merhaba Nasılsıniz ? Benim 1 aydır devam eden bir baş acım var ama son bir haftadır daha şiddetli zonklama şeklinde. Ilk başlarda bunu uzun yolculukta... devamı
Migren Ağrısı
Baş Ağrısı Tedavisi
Küme Baş Ağrısı Ve Tedavisi
Nöral Terapi Nedir?
Nöral Terapi Nasıl Uygulanmaktadır?