- İçindekiler
- Nedir
- Belirtileri
- Sebepleri
- Risk Faktörleri
- Komplikasyonları
- Muayenesi
- Testleri
- Tedavisi
- Yaşam Tarzı
- Önleme
Nedir
Migren
Migren saatler veya hatta günler süren ve ciddi ağrılara neden olabilen kronik baş ağrılarıdır. Migren belirtileri, o kadar şiddetli olabilir ki kişi dinlenmek için karanlık ve sakin bir yer bulmaktan başka bir şey düşünemeyebilir.
Bazı migren ağrılarından önce veya ağrılar esnasında gözde ani ışık çakmaları, gözlerde kararma veya kol ve bacaklarda karıncalanma gibi duyusal belirtiler ortaya çıkabilir. Genellikle migrenle birlikte mide bulantısı, kusma ve ışığa ya da sese karşı hassasiyet gibi belirtiler de görülür.
Migrenin tedavisi yoktur; fakat ilaç tedavileri, migren ağrılarının sıklığını ve şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir. Eğer tedavi yöntemi geçmişte sizin için faydalı olmadıysa farklı bir migren ilacını alma konusunda doktorunuz ile görüşün. Doğru ilaç tedavisiyle birlikte kendinizin uygulayabileceği tedaviler ve yaşam tarzı değişiklikleri, hayat kalitenizde önemli değişiklikler yaratabilir.
Belirtileri
Belirtileri
Migren genellikle çocukluk, ergenlik veya erken yetişkinlik dönemlerinde ortaya çıkar. Genel olarak migren atakları esnasında aşağıdaki belirtilerinden hepsi veya bazıları görülebilir:
- Başın bir tarafını veya her iki tarafını etkileyen orta şiddetli veya şiddetli ağrılar
- Zonklayıcı baş ağrıları
- Fiziksel aktivitelerle kötüleşen ağrı
- Günlük aktivitelerinizi etkileyen ağrı
- Kusmaya yol açabilen mide bulantıları
- Işığa ve sese karşı hassasiyet
Migren, tedavi edilmediği takdirde genellikle 4 saat ila 72 saat arasında sürebilir; fakat baş ağrılarının sıklığı, kişiden kişiye göre değişebilir. Migren ağrıları bir ay içerisinde birkaç defa veya daha az sıklıkta ortaya çıkabilir.
Tüm migren ağrıları aynı değildir. Birçok kişide daha önce “genel migren” adı verilen aurasız migren ağrıları görülür. Bazı kişilerde ise daha önceleri “klasik migren” adı verilen auralı migren gözlemlenir. Auralar, gözde ani ışık çakmaları gibi görüş değişikliklerini ve kol ve bacaklarda karıncalanma hissini içerir.
Auranız olsa da olmasa da baş ağrıları, ortaya çıkmadan saatler veya bir gün önce, bir ya da birden fazla ön belirti (prodrom) kendini hissettirebilir. Bu ön belirtiler şunlardır:
- Sevinç veya aşırı enerji hissi
- Tatlı krizleri
- Susuzluk
- Sersemlik hissi
- Asabiyet veya depresyon
Tıbbi yardım gerektiren durumlar
Migren, genellikle teşhis ve dolayısıyla tedavi edilemeyen bir rahatsızlıktır. Migren belirtileri gözlemliyorsanız, ataklarınızı ve bu atakları nasıl tedavi ettiğinizi not alın. Daha sonra baş ağrılarınızı ve uygulanabilecek tedavi planını konuşmak üzere, doktorunuzdan bir randevu alın.
Baş ağrısı geçmişiniz olsa dahi, bağ ağrılarınızın düzeninde veya şeklinde bir değişiklik oluşursa doktorunuza danışın.
Aşağıdaki belirtileri gözlemlemeniz halinde derhal doktorunuzla görüşün veya acil servise gidin. Çünkü belirtiler bazı ciddi sağlık problemlerinin habercisi olabilir.
- Ani ve aşırı şiddetli baş ağrısı
- Yüksek ateş, boyun tutulması, ciltte kızarıklık, zihinsel bulanıklık, nöbet, çifte görme, güçsüzlük, uyuşukluk hissi veya konuşmada güçlükle birlikte ortaya çıkan baş ağrısı
- Baş yaralanmalarından sonra ortaya çıkan baş ağrıları, özellikle baş ağrıları kötüleşiyorsa
- Öksürük, çaba sarf etme, zorlanma veya ani hareketler ile kötüleşen kronik baş ağrısı
- 50 yaşın üzerindeyseniz, yeni ortaya çıkmaya başlayan baş ağrıları
Sebepleri
Sebepleri
Migren ağrılarının nedeni tam olarak anlaşılmış olmasa da, genetik ve çevresel faktörlerin önemli bir rol oynadığı düşünülüyor.
Ana ağrı yolu olan üçlü sinirlerdeki değişiklikler migren ağrılarına neden olabilir. Sinir sistemindeki ağrı hissinin düzenlenmesine yardımcı olan seratonin gibi beyin kimyasallarında oluşan dengesizlikler de migren ağrılarına yol açabilir.
Serotonin seviyesi, migren ağrıları esnasında düşer. Bu da üçlü sinir sisteminin nöropeptit adı verilen maddeleri salgılamasına yol açar. Nöropeptitler, beynin dış katmanına (beyin-omurilik zarı) doğru ilerler ve sonuç olarak baş ağrıları oluşur.
Migren tetikleyicileri
Baş ağrılarının düzeni ne olursa olsun, bazı faktörler baş ağrılarının tetikleyebilir. Migren ağrılarını tetikleyen genel faktörler şunlardır:
- Kadınlarda hormonal değişiklikler. Östrojen seviyesindeki dalgalanmaların, migren sorunu çeken birçok kadında migren ağrılarını tetiklediği görülmektedir. Migren sorunu bulunan kadınların genellikle östrojen seviyesinde önemli bir düşüş olduğu, adet döneminden hemen önce veya adet dönemi esnasında baş ağrısına yakalandıkları görülmektedir. Bazı kadınlarda ise migren, ağrıları hamilelik veya menapoz döneminde ortaya çıkar. Çoğu zaman doğum kontrol hapları ve hormon yenileme terapileri gibi hormonsal ilaçlar da migren ağrılarını kötüleştirebilir. Buna karşın ilaç tedavileri bazı kadınlar için faydalı olabilir.
- Gıdalar. Belirli gıdalar, bazı migren ataklarını tetikleyebilir. Migren ağrılarının tetikleyicileri arasında özellikle bira ve kırmızı şarap olmak üzere alkol, eski kaşar, çikolata, düşük kalorili tatlandırıcılar, aşırı kafein tüketimi, mono-sodyum glutamat -Asya yemeklerinde kullanılan ana malzeme-, tuzlu gıdalar ve işlenmiş gıdalar yer alır. Öğün atlamak veya abur cubur tüketmek de migren ağrılarını tetikleyebilir.
- Stres. İşte veya evde stres, migren ağrılarına neden olabilir.
- Duyusal uyaran. Parlak ışık, güneş ışığı ve yüksek ses migren ağrılarını tetikleyebilir. Parfüm gibi güzel kokular veya tiner ve sigara kokusu gibi kötü kokular da migrene neden olabilir.
- Uyku düzeninde değişiklikler. Az veya aşırı uyku bazı kişilerde migren ağrılarına neden olabilir. Örneğin, uzun uçak yolculukları sonrası saat farklı nedeni oluşan uyku düzensizliği gibi…
- Fiziksel faktörler. Cinsel ilişki gibi yoğun fiziksel çaba, migren ağrılarına yol açabilir.
- Çevresel değişiklikler. Havadaki veya barometrik basınçtaki değişiklikler migreni tetikleyebilir.
- İlaç tedavileri. Bazı ilaç tedavileri migreni kötüleştirebilir.
Risk Faktörleri
Risk Faktörleri
Bazı faktörler, migren riskini arttırabilir. Bunlar:
- Ailede migren geçmişi. Migren ağrısı olan birçok kişinin ailesinde de migren ağrısı sorunu vardır. Ebeveynlerinizden birinde veya her ikisinde de migren sorunu varsa, sizde de migrenin ortaya çıkma olasılığı yüksektir.
- 40 yaşından genç olmak. Migren sorunu olan kişilerin yarısı, 20 yaşından önce bu sorunla karşılaşır. Migren ağrıları, 30-39 yaşları arasındaki kişilerde daha yaygındır.
- Kadın olmak. Migren sorunu kadınlarda, erkeklere oranla daha sık olarak görülür. Baş ağrıları çocukluk dönemi boyunca erkekleri, kızlara oranla daha fazla etkiler; fakat ergenlik dönemiyle birlikte baş ağrıları kızları daha fazla etkiler.
- Hormonsal değişiklikler. Migren ağrısı olan kadınlarda baş ağrıları genellikle adet döneminden hemen önce veya adet dönemi başladıktan hemen sonra görülür. Baş ağrıları hamilelik veya menopoz döneminde de oluşabilir. Bazı kadınlar migren ağrılarının hamileliğin ilk üç ayında kötüleştiğini bildirmektedir. Buna karşın, birçok kadında migren ağrıları hamileliğin ileriki dönemlerinde kötüleşir.
Komplikasyonları
Komplikasyonları
Bazen ağrılarınızı kontrol altına alma girişimleriniz bazı sağlık sorunlarına neden olabilir.
- Karın problemleri. İbuprofen ve aspirin gibi steroid içermeyen iltihap sökücü ilaçlar karın ağrılarına, mide kanamalarına ve özellikle uzun süre yüksek dozda alındığında ülsere neden olabilir.
- Rebound (geri gelen) baş ağrıları. Ayrıca, reçetesiz veya reçeteli baş ağrısı ilaçlarının bir ayda dokuz günden fazla kullanılması veya yüksek dozda alınması ciddi bir sağlık sorunu olan rebound baş ağrılarına neden olabilir. Rebound baş ağrıları, baş ağrısını dindirmek için alınan ilaçların, daha fazla baş ağrısına neden olmasıyla ortaya çıkar. Şiddetli baş ağrısı döngüsü böyle devam eder.
- Serotonin sendromu. Bu potansiyel yaşamı tehdit edici ilaç etkileşimi, sumatriptan veya zolmitriptan gibi triptan migren ilaçlarının, seçici serotonin gerialım engelleyiciler ve serotonin ve norepinefrin gerialım engelleyiciler gibi antidepresanlarla birlikte kullanılması sonucu ortaya çıkar. Neyse ki serotonin sendromu nadir olarak görülür.
Muayenesi
Muayene
İlk olarak aile hekiminize veya genel bir hekime danışın. Uygun bir durumda doktorunuz, sizi baş ağrısı tedavisinde uzman bir nörologa veya başka bir uzmana yönlendirebilir.
Doktorunuzla ilk randevunuzda konuşulması gereken birçok konu olacağından randevuya hazırlıklı gelmeniz iyi olacaktır. İşte randevuya hazırlanmanıza yardımcı olacak bazı bilgiler ve doktorunuzun size yöneltebileceği sorular.
Randevudan önce yapabilecekleriniz
- Gözlemlediğiniz belirtileri yazın. Listeye migren belirtilerinin dışında gözlemlediğiniz belirtileri de ekleyin.
- Temel kişisel bilgilerinizi yazın. Bunlara büyük stres olaylarını ve son zamanlarda yaşamınızda gerçekleşen önemli değişiklikleri de ekleyin.
- Kullandığınız ilaçları liste yapın. Listeye aldığınız vitamin ve takviyeleri de ekleyin. Baş ağrılarının tedavisinde kullandığınız ilaçların listesini hazırlamanız önemlidir. İlaçların dozlarını da not alın.
- Bir yakınınızdan sizinle gelmesini isteyin. Bazen randevu esnasında size verilen bilgilerin hepsini aklınızda tutmanız zor olabilir. Size eşlik edecek kişi atladığınız veya unuttuğunuz şeyleri hatırlatabilir.
- Sorularınızı not alın. Doktorunuza sorabileceğiniz soruları önceden bir yere not alın.
Doktorunuzla geçireceğiniz vakit sınırlı olacağından bu zamanı en iyi şekilde kullanabilmek için doktorunuza sorabileceğiniz sorunların önceden bir listesini yapın. Sorularınızı en önemlilerinden başlayarak sıralayın. Migrenle ilgili olarak doktorunuza sorabileceğiniz temel sorunlardan bazıları şunlardır:
- Migren ataklarımı neler tetikliyor olabilir?
- Belirtilerimin başka ne gibi nedenleri olabilir?
- Ne tür testler yaptırmam gerekiyor?
- Migrenim geçici mi yoksa kronik mi?
- En iyi tedavi yöntemi hangisidir?
- Önerdiğiniz birincil tedavi yöntemine alternatif tedaviler neler?
- Yaşam tarzı ve beslenme programımda nasıl değişiklikler yapmamı önerirsiniz?
- Bazı diğer sağlık sorunlarım da var. Hepsiyle birlikte nasıl baş edebilirim?
- Bana verdiğiniz ilaçların alternatifleri var mı?
- Bana verebileceğiniz broşür veya yazılı bir materyal var mı? Hangi internet sitelerinden bilgi alabilirim?
Doktorunuza sormak üzere hazırladığınız bu soruların yanı sıra randevu esnasında size anlatılanları anlamadığınızda kesinlikle soru sormaya çekinmeyin.
Doktorunuzun size sorabileceği sorular
Doktorunuz size bazı sorular sorabilir. Bu sorulara hazırlıklı olmak, üzerinde durmak istediğiniz konulara vakit kalmasını sağlar. Doktorunuzun size sorabileceği sorulardan bazıları şunlardır:
- Belirtiler ilk ne zaman başladı?
- Belirtiler devamlı mı yoksa nadir olarak mı ortaya çıkıyor?
- Belirtilerin şiddeti nedir?
- Belirtilerinizi iyileştiren şeyler var mı?
- Belirtilerinizi kötüleştiren şeyler var mı?
Randevuya kadar yapabilecekleriniz
- Baş ağrısı günlüğü tutun. Günlük, migren ataklarının tetikleyicilerini saptama konusunda size ve doktorunuza yardımcı olur. Baş ağrılarınızın ne zaman başladığını, ne kadar sürdüğünü ve nelerin baş ağrılarınıza iyi geldiğini not alın. Kullandığınız baş ağrısı ilaçlarını yazmayı kesinlikle unutmayın. Ayrıca ataklardan önceki 24 saat içerisinde neler yediğinizi, gelişen stresli olaylarını ve baş ağrıları ortaya çıktığında neler hissettiğinizi yazın.
- Stresi azaltın. Stres, birçok kişide migren ağrılarını tetikler. Stresli durumlardan uzak durun veya meditasyon gibi stres azaltmaya yardımcı teknikleri deneyin.
- Yeterli uyuyun; fakat aşırı uyumayın. Her gece düzenli olarak 6-8 saat arasında uyumayı hedefleyin.
Testleri
Testler Ve Teşhis
Eğer genel migren sorununuz varsa veya ailenizde migren rahatsızlığı olan birisi varsa doktorunuz medikal geçmişinize ve yaptığı fiziksel incelemelere dayanarak migrene teşhis koyabilir. Eğer baş ağrılarınız anormal, şiddetli ve aniyse, doktorunuz ağrılarınıza neden olabilecek diğer rahatsızlıkların ihtimalini ortadan kaldırmak için bazı testler önerebilir.
- Bilgisayar destekli tomografi (CT). Bu görüntüleme prosedürü beynin kesitsel görüntüsünü sağlamak amacıyla bir seri bilgisayar destekli röntgen ışını kullanır. Bu sayede doktorlar, baş ağrılarına neden olabilecek tümörleri, enfeksiyonları ve diğer muhtemel sağlık sorunlarını teşhis edebilir.
- Manyetik rezonans görüntüleme (MR). MR testi, beynin detaylı kesitsel görüntüsünü sağlamak amacıyla radyo dalgaları ve güçlü mıknatıslar kullanır. MR testiyle doktorlar tümörleri, inmeleri, damar genişlemelerini, nörolojik hastalıkları ve diğer beyin anormalliklerini tespit edebilir. MR testi aynı zamanda beyne kan taşıyan kan damarlarının incelenmesinde de kullanılabilir.
- Omurilikten su alma (bel ponksiyonu). Doktorunuz baş ağrılarının nedeninin beyin zarı ve beyin-omurilik sıvısı iltihabı olan menenjit olduğunu düşünüyorsa omurilikten sıvı alınmasını önerebilir. Bu prosedürde, laboratuvar analizi için beyin-omurilik sıvısından örnek almak amacıyla ince bir iğne bel bölgesindeki iki omurga arasında yerleştirilir.
Tedavisi
Tedavi Ve İlaçlar
Migren tedavisi için özel olarak bir dizi ilaç tasarlanmıştır. Ayrıca, genellikle diğer sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, migren belirtilerini azaltmaya ve migreni önlemeye yardımcı olur. Migren tedavisinde kullanılan ilaçlar iki genel kategoriye ayrılır:
- Ağrı kesici ilaç tedavileri. Akut ve uzun süreli rahatlama sağlamayan tedavi yöntemi olarak da bilinen ağrı kesici tedavisi, migren atakları esnasında alınır ve başlayan migren belirtilerini durdurmak için tasarlanmıştır.
- Önleyici ilaç tedavileri. Bu tür ilaçlar, migren ağrılarının şiddetini ve sıklığını azaltmak için çoğu zaman günlük olmak üzere düzenli olarak alınır.
Migrenle baş etmek için seçeceğiniz tedavi, baş ağrılarınızın sıklığına veya şiddetine, baş ağrılarının günlük yaşamınızı ne oranda etkilediğine ve diğer sağlık sorunlarına bağlıdır.
Bazı ilaç tedavileri hamile ve emziren kadınlar için önerilmez, ayrıca bazı ilaçlar çocuklar için uygun değildir. Doktorunuz, sizin için uygun ilacı seçmenize yardımcı olabilir.
Ağrı kesici ilaç tedavileri
En iyi sonucu olabilmek için migren belirtileri ortaya çıkar çıkmaz ağrı kesici ilaçları alın. Ayrıca, ilaçları aldıktan sonra karanlık bir odada dinlenmek veya uyumak yardımcı olabilir.
- Steroid içermeyen iltihap sökücü ilaçlar. İbuprofen veya aspirin gibi steroid içermeyen iltihap sökücü ilaçlar, hafif migren ağrılarına iyi gelebilir. Migren için özel olarak tasarlanmış asetaminofen, aspirin ve kafein birleşimi ilaçlar, orta şiddetli baş ağrılarını hafifletebilir; fakat şiddetli baş ağrıları için tek başına etkili olmaz. Bu ilaçlar sık olarak veya uzun süreli kullanılırsa ülsere, mide-bağırsak kanamalarına ve rebound (geri gelen) baş ağrılarına neden olabilir.
- Triptanlar. Şiddetli migren atakları olan kişiler triptan kullanabilir. Bu ilaçlar migrenin neden olduğu ağrıları, mide bulantısını ve ışık ile sese karşı hassasiyeti rahatlatmada etkilidir. Bu ilaçlar arasında sumatriptan, rizatriptan, naratriptan, zolmitriptan, almotriptan, frovatriptan ve eletriptan yer alır. Triptanların yan etkileri arasında mide bulantısı, baş dönmesi ve kas güçsüzlükleri bulunur. İlaçlar inme ve kalp krizi riski olan kişilere önerilmez.
- Ergot. Ergotamin, triptanlara oranla daha ucuzdur; fakat aynı zamanda daha az etkilidir. İlaç ağrıları 48 saatten uzun süren kişilerde daha etkilidir. Dihidroergotamin bir çeşit ergottur ve egrotaminlere oranla yan etkileri daha azdır.
- Mide bulantısına karşı etkili ilaçlar. Migren atakları, çoğu kez kusmaya yol açabilen mide bulantılarıyla birlikte ortaya çıktığı için mide bulantısı ilaçları kullanılabilir ve bu ilaçlar çoğu zaman diğer ilaçlarla birlikte alınır. Sık olarak yazılan ilaçlar arasında metoklopramid (ağız yoluyla) veya proklorperazin (ağız yoluyla veya fitil formunda) içeren ilaçlar bulunur.
- Butalbital birleşimleri. Sakinleştirici butalbital ilaçlarla aspirin veya asetaminofen birleşimleri bazen migren ataklarının tedavisinde kullanılır. Diğer bazı birleşimler arasında kafein veya kodein de bulunur. Buna karşın bu ilaçlar, rebound (geri gelen) baş ağrıları ve yoksunluk belirtileri riskini önemli ölçüde arttırır ve bu nedenle sık olarak kullanılmamalıdır.
- Opiatlar. Özellikle kodein olmak üzere narkotik içeren ilaçlar bazen kişinin triptan veya ergot kullanamaması halinde migren ağrılarının tedavisinde kullanılır. Narkotikler, bağımlılık yaratır ve bu yüzden en son çare olarak kullanılmalıdır.
Önleyici ilaçlar
Migren ağrıları olan kişilerin yaklaşık olarak yarısı, önleyici ilaç tedavilerinden faydalanır. Bununla birlikte ilaçları kullanabilenlerin oranı 10’da birdir. Eğer bir ay içerisinde iki veya daha fazla şiddetli migren atağı geçiriyorsanız ve ağrı kesiciler ağrılarınızın hafifletilmesine yardımcı olmuyorsa veya migren belirtileri arasında uzun süreli aura veya uyuşukluk ve güçsüzlük varsa ilaçları kullanmaya aday olabilirsiniz.
Önleyici ilaç tedavileri; migren ataklarının sıklığını, şiddetini ve süresini azaltabilir ve migren atakları esnasında belirtileri azaltmak için kullanılan ilaçların etkilerini arttırabilir. Doktorunuz, önleyici ilaçları her gün düzenli olarak veya adet dönemi gibi tetikleyicilerin yaklaşması halinde almanızı önerebilir.
Vakaların çoğunda, önleyici ilaçlar baş ağrılarını tamamen ortadan kaldırmaz ve bazı ilaçlar ciddi yan etkilere neden olabilir. Önleyici ilaçlar iyi sonuçlar veriyorsa ve baş ağrılarınız 6 ay ila 1 yıl arasında değişen bir süre ile gözlemlenmiyorsa, doktorunuz migren ağrısının geri gelip gelmeyeceğini görmek için ilaç tedavisini kesebilir.
En iyi sonucu almak için ilaçları doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde kullanın:
- Kalp-damar ilaçları. Genellikle yüksek kan basıncı ve kroner kalp hastalığı tedavisinde kullanılan beta blokerlar, migren ağrılarının sıklığını ve şiddetini azaltabilir. İlaçlar, kardiyovasküler tedavi ajanları arasında yer alır. Kalsiyum kanal bloklerlar, özellikle verapamil olmak üzere bazı diğer sınıf kalp-damar ilaçları, migren ağrılarının önlenmesinde ve aura belirtilerinin hafifletilmesinde yardımcı olabilir. Ayrıca, lisinopril ve candesartan gibi kan basıncını düşüren ilaçlar migren ağrılarının süresini ve şiddetini azaltma konusunda faydalıdır. Araştırmacılar, tüm bu kalp damar ilaçlarının migreni tam olarak neden önlediğini bilmemekle beraber ilaçların yan etkileri arasında baş dönmesi, sersemlik hissi ve bayılma hissi yer alabilir.
- Antidepresanlar. Bazı antidepresan ilaçlar, migren ağrıları da içeren bazı baş ağrısı türlerini önlemeden yardımcı olabilir. En etkili antidepresanlar arasında, amitriptilin, nortriptilin ve protriptiline gibi trisiklitler yer alır. İlaçlar antidepresan tedavi ajanları arasında yer alır ve seratonin ve diğer beyin kimyasallarını etkileyerek migren ağrılarını azaltabilir. Bu ilaçları kullanmak için ille de depresyon sorununuzun olması gerekmez. Seçici seratonin geri alım engelleyicileri ve serotonin ve norepinefrin geri alım engelleyicileri gibi bazı diğer sınıf antidepresanların migren ağrıları üzerindeki etkisi henüz kanıtlanmamakla beraber yapılan ilk araştırmalara göre, bir serotonin ve norepinefrin geri alım engelleyici olan venlafaksin, migren ağrılarının engellenmesinde yardımcı olabilir.
- Anti-nöbet ilaçları. Divalproeks, topiramat ve gabapentin gibi bazı anti-nöbet ilaçlarının, migren ağrılarının sıklığını azalttığı görülmüştür. Buna karşın ilaçlar yüksek dozda alındığında mide bulantısı, kusma, ishal, kramplar, saç kayıpları ve baş dönmesi gibi yan etkilere neden olabilir.
- Siproheptadin. Bu antihistamin ilaçlar özellikle serotonin aktivitelerini etkiler. Doktorlar, bazen bu ilaçları önleyici tedbir olarak çocuklara verebilir.
- A tipi botulinum toksin (Botoks). A tipi botulinum toksin bazen kronik migren tedavisinde kullanılabilir. Çalışmalar, ilacın etkilerine ilişkin farklı sonuçlar vermiştir. Buna rağmen baş ağrıları üzerinde uzmanlaşan bazı doktorlar, ilaçların bazı kişiler için faydalı olabileceğini düşünmektedir. Botoks iğneleri genellikle alın ve boyundaki kaslara uygulanır. Eğer bu yöntem etkili olursa her üç ayda bir tekrarlanması gerekir.
Yaşam Tarzı
Yaşam Tarzı Ve Evde Tedaviler
Kişisel bakım migren ağrılarının hafifletilmesine yardımcı olabilir.
- Kas gevşetme egzersizlerini deneyin. Aşamalı kas gevşetme, meditasyon ve yoga hiçbir ekipman gerektirmez. Bu egzersizleri, egzersiz sınıflarında öğrenebildiğiniz gibi bazı kitap ve Cd’lerin yardımıyla evde kendi kendinize de öğrenebilirsiniz. Ayrıca her gün en az yarım saat müzik dinlemek, bahçe işleriyle uğraşmak, sıcak bir duş almak veya kitap okumak gibi sevdiğiniz bir aktiviteyi yapın.
- Yeterli uyku alın; fakat aşırı uyumayın. Ortalama bir yetişkin günde 6 ile 8 saat arası uykuya ihtiyaç duyar. Her gün aynı saatlerde uyuyup sabahları aynı saatlerde kalmak, en yararlı uyuma şeklidir.
- Dinlenin ve rahatlayın. Baş ağrılarınızın başlayacağını düşünüyorsanız mümkünse karanlık ve sessiz bir odada dinlenin. Boynunuzun arkasına bir bezle sardığınız buz torbasını koyun ve başınızda ağrı hissettiğiniz bölgelere hafif basınç uygulayın.
- Baş ağrısı günlüğü tutun. Doktorunuzla görüştükten sonra da günlüğü tutmaya devam edin. Bu sayede migren ataklarınızı nelerin tetiklediğini ve hangi tedavi yönteminin etkili olduğunu bulabilirsiniz.
Alternatif tedaviler
Bazı yenilikçi terapiler, kronik baş ağrılarına iyi gelebilir. Bunlar:
- Akupunktur. Tedavide, bir pratisyen cildinizdeki bazı belirli noktalara birçok ince ve tek kullanımlık iğneler batırır. Bazı klinik denemeler, akupunkturun baş ağrılarına iyi gelebileceğini saptamıştır.
- Biyo geribildirim. Biyo geribildirimin migren ağrılarının hafifletilmesinde özellikle etkili olduğu görülmüştür. Bu rahatlama tekniği size, kas gerginlikleri gibi strese ilişkin olarak ortaya çıkan fiziksel reaksiyonların nasıl gözlemlenmesi ve kontrol altına alınması gerektiğini öğretmek için bazı özel ekipmanlar kullanır.
- Masaj. Masaj, migren ağrılarının sıklığını azaltmaya yardımcı olabilir ve uykunuzun kalitesini arttırır. Bu da migren ağrılarının önlenmesine yardımcı olur.
- Bitkiler, vitaminler ve mineraller. Krizantem ve öksürük otunun migren ağrılarını önlediğine ve ağrıların sıklığını azalttığına dair bazı kanıtlar vardır. Yüksek dozda riboflavin (B-2 vitamini) beyin hücrelerindeki ufak kusurları düzelterek migren ağrılarını önleyebilir. Koenzim Q10 takviyeleri bazı kişiler için faydalı olabilirken ağız yolu ile alınan magnezyum sülfat takviyeleri, bazı kişilerde baş ağrılarının sıklığını azaltır. Buna karşın bazı çalışmalar bu konuda farklı görüşlere katılmaktadır. Damar yolu ile alınan magnezyum, özellikle magnezyum eksikliği bulunan akut baş ağrısı olan bazı kişilere iyi gelmektedir. Bu tedavilerin sizin için uygun olup olmadığı konusunda doktorunuzla görüşün. Hamile iseniz krizantem ve öksürük otu kullanmayın.
Önleme
Önleme
Migren ağrılarını önleyici ilaç kullansanız da kullanmasanız da migrenini sıklığını ve şiddetini azaltmaya yardımcı olabilecek yaşam tarzı değişikliklerinden faydalanabilirsiniz. Size yararlı olabilecek önerilerden bazıları şunlardır:
- Migren tetikleyicilerinden uzak durun. Eğer bazı gıdalar veya kokular, geçmişte baş ağrılarınızı tetiklediyse bu gıdalardan ve kokulardan uzak durun. Her gün düzenli uyuyun ve düzenli beslenin. Ayrıca stresi kontrol altına almaya çalışın.
- Düzenli egzersiz yapın. Düzenli aerobik egzersizleri, gerginliği azaltır ve migren ağrılarını önlemeye yardımcı olur. Eğer doktorunuz da izin verirse, yürüyüş, yüzme veya bisiklete binme gibi sevdiğiniz bir egzersizi seçerek, düzenli olarak yapın. Buna karşın, egzersizlere başlamadan önce yavaş hareketler ile ısının; çünkü ani ve yoğun egzersizler baş ağrılarına neden olabilir. Obezite de migreni tetikleyen faktörler arasında yer alır. Düzenli egzersiz kilonuzu korumanıza da yardımcı olur.
- Östrojenin etkilerini azaltın. Migren ağrıları bulunan kadınlarda eğer östrojen baş ağrılarını tetikliyorsa östrojen içeren ilaçlardan uzak durulmalıdır veya bu ilaçların tüketimi azaltılmalıdır. Bu ilaçlar arasında doğum kontrol hapları ve hormon yenileme terapisi bulunur. Sizin için uygun tedavi alternatifler veya dozları ile ilgili olarak doktorunuzla görüşün.
Migren Ağrısı
Op. Dr. Salih AYDIN
Merhaba Nasılsıniz ? Benim 1 aydır devam eden bir baş acım var ama son bir haftadır daha şiddetli zonklama şeklinde. Ilk başlarda bunu uzun yolculukta... devamı
Migren
Sara Bir Beyin Tümörü Belirtisi Olabilir Mi?
Mani
Frontotemporal Demans (Pick Hastalığı)
İnme Geçirmiş Hastaların Tedavisi