Nedir

Nedir?

Hiperseksüalite aşırı derecede sık ya da aniden yükselen cinsel istek ya da cinsel aktivitedir. Hiperseksüalite bazı tıbbi durumlar ya da ilaçlardan kaynaklanabilir olsa da çoğu durumda sebep bilinmemektedir. En yaygın olanı, özellikle popüler medyada, seks bağımlılığı yaklaşımıdır ama seksologlar fikir birliğine varamamıştır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Uluslararası Hastalık Sınıflandırması (ICD-10), erkekler için satiryazis ve kadınlar için nemfomani olmak üzere ikiye ayrılan “Aşırı Cinsel İstek” -ve “Aşırı Mastürbasyon” maddelerini içerir.

Amerikan Psikiyatri Birliği (APA), resmi psikiyatrik bozukluklar listesine, yani Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı’na (DSM) seks bağımlılığını ekleme önerisini reddetti. Belirtileri herhangi belirli bir teoriyi işaret etmeden basitçe tanımlayan, hiperseksüalite bozukluğunu içeren bu önerinin, DCM’nin ana resmi teşhisler listesinde değil, ekler bölümünde yer alması üzerinde duruluyor.

Bazı yazarlar hiperseksüalite üzerinde tartışmanın mantıklı olup olmadığını sorguluyor, aşırı cinsel isteğin insanları sadece içinde yaşadıkları toplumun ya da akran grubunun normlarına uygun olmadıkları şeklinde damgalayacağını öne sürüyorlar.

 

Epidemiyoloji

Epidemiyoloji

Hiperseksüel olan ya da hiperseksüel olduğuna inanılan insan sayısı bilinmiyor. Birkaç tahmin yayınlanmış olsa da neyi temel alarak yapıldıkları çok net değildir. İleri sürülen tahminler genelde %3 ila %6’dır.

Önerilen birçok hiperseksüalite tanımı kültürel ya da akran grubu normlarına göre yapılır. “Kolaylık örneklemeleri” araştırmaları, lise çağındaki erkeklerin %3-5’inin her gün mastürbasyon yaptığını ileri sürüyor. Kinsey çalışmalarında erkeklerin %7,6’sının günde bir kez ya da daha fazla orgazma yönelik bazı cinsel davranışlarda bulunduğu (mastürbasyon, cinsel birleşme, oral seks, vb) görüldü. Laumann araştırmasında (geniş çaplı bir cinsel davranış araştırması) 18 ila 59 yaşlarındaki erkeklerin %1,9’u günde bir kere, %1,2’si günde bir kereden fazla mastürbasyon yaptığı görüldü.

Sebepler

Hiperseksüaliteye neden olan tıbbi bozukluklar ve ilaçlar

Bipolar bozukluk yaşayan insanların seks dürtülerinde ruh hallerine bağlı olarak çok büyük dalgalanmalar görülür. DSM-IV-TR’de tanımlandığı gibi, hiperseksüalite bipolar bozukluk ya da şizoafektif bozuklukta, hipomani veya mani belirtisi olabilir.

Alzheimer hastalığı, çeşitli tiplerde beyin hasarı, Klüver-Bucy sendromu, Kleine-Levin sendromu ve daha birçok nörodejeneratif hastalık gibi bazı nörolojik durumlar hiperseksüel davranışa neden olabilir. Hiperseksüalitenin aynı zamanda Parkinson hastalığının tedavisi için kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak sonuçlanacağı belirtiliyor. Metamfetamin gibi bazı reçetesiz ilaçlar da hiperseksüel davranışa katkıda bulunabilir.

Tedavi

Tedavi

Henüz bütün uzmanlar ve/veya gruplar tarafından aynı şekilde onaylanmış bir tedavi bulunmuyor. Çoğu klinik araştırmacı, bazı insanlarda cinsel isteği düşüren bazı antidepresan sınıfları (seçici serotonin geri alım engelleyicileri), motivasyonel görüşme ve bireysel, grup ya da ikili terapi gibi (bilişsel davranışçı, psikodinamik ve nüks önleme dahil) çeşitli tedaviler içeren, çok yönlü bir yaklaşım öneriyor.

Tarih

Viktorya çağında nemfomani

Birçok Viktorya çağı ruh sağlığı merkezi nemfomaniyi sadece bir kadın akıl hastalığı gibi gördü. Kadınlar, bir cinsel saldırının kurbanı olduğu, gayrimeşru çocuk doğurduğu, “kendini kötüye kullandığı” (mastürbasyon yaptığı) ya da rastgele cinsel ilişkiye girdiği düşünüldüğü zaman, nemfomani hastası olarak sınıflandırıldı. Akıl hastanesine getirildikten sonra doktor kadına bir pelvis muayenesi uyguluyordu. Eğer doktor kadının klitorisinin büyüdüğünü düşünürse tedavi altına alınıyordu. Bu tedaviler, kusturma, kan çıkarma, sülükler, kısıtlı beslenme, başın ya da göğüslerin dezenfekte etmek amacıyla yıkanması ve bazen klitoridektomiler içeriyordu.

Op. Dr. Melike BATUKAN

Eşim cinsellik acısından çok isteksiz bu hastalıkmı ilacı varmı istek artırıcı gibi vs.... devamı