ABD'deki Drexel Üniversitesinden Joke Bradt, müzikle tedavinin ya da müziğin kanser hastalarına etkilerinin gözlendiği, son 30 yılda yapılan ve 2 bin kadar hastayı kapsayan araştırma sonuçlarını inceledi.
Kanser tedavisiyle birlikte şarkı söyleyerek ya da bir enstrüman çalarak gerçekleştirilen müzikle tedavi alanların, sadece kanser tedavisi görenlere kıyasla daha az kaygılı olduğu belirtilirken, ayrıca bu tedavi yönteminin hastanın daha az ağrı hissetmesini ve ruh halinin düzelmesini, bununla beraber, müziğin hastaların kalp ritminin dakikada 4 kez daha az atmasını sağladığı belirlendi.
Slayt: Ağrı Veren Şaşırtıcı Sebepler
Bradt ve ekibi, müziğin kanser hastalarının anksiyete, ağrı hissi, yaşam kalitesi, kalp ve solunum ritmi ile tansiyon sorunlarına olumlu etkilerinin bulunduğunu da vurguladı.
Müziğin depresyon ya da bitkinliğe etkisinin olmadığını belirten Bradt, bu durumun, birçok araştırmada, müzikle tedavinin tek seans yapılması ve müzik türü konusunda hastalara fazla seçenek verilmemesinden kaynaklanıyor olabileceğine dikkati çekerek, ağır depresyon durumunda, sadece bir seans süren müzikle tedavinin durumu tersine çeviremeyeceğini ifade etti.
Karaciğer Kanserinin Alternatif Tedavileri Nelerdir?
Prof. Dr. Nurettin LÜLECİ
Hocam kanser hastalarında genel olarak ağrı nasıl olur?... devamı
Uyku Hapları Kanser Ve Ölüm Riskini Artırıyor
Kansere Bağlı Yorgunluk
Düşük Doz Radyo Frekans Elektromanyetik Dalgalarla Kanser Tedavisi
Kanser Tedavisinde Sıcak Kemoterapi Yöntemi
Dünya'da Ve Türkiye'de Kanser