Görme sinirinde glokoma bağlı olarak ortaya çıkan değişiklikler saptamak için duyarlı bir yöntem "Optik Koherens Tomografi-OCT".
On yıl kadar öncesine kadar glokomun oluşturduğu hasarı teşhis etmek ve hastalığı takip için sadece tek bir inceleme yöntemimiz "görme alanı incelemesi" idi. Bu yöntem görüş alanında hastalığa bağlı olarak gelişen daralmayı saptamaya yönelikti. Ancak test yaklaşık yarım saat sürmekte, yaşlı ve uyum sorunu olan hastalarda oldukça hatalı sonuçlar verebilmekteydi.
OCT tümüyle objektif bir yöntem olup görme sinirinde glokoma bağlı olarak ortaya çıkan değişiklikleri duyarlı ve güvenilir olarak bize gösterebilmektedir.
OCT glokomda saptanabilen en erken bozukluk olan sinir hücresi kaybını güvenilir olarak gösterebilmektedir. Görme alanı muayenesi ile ancak sinir hücrelerinin %30-40'ı tahrip olduktan sonra hastalık teşhis edilebilirken OCT çok daha erken teşhis olanağı sağlar.
OCT tamamen zararsız bir tanı yöntemidir, radyasyon yaymaz. Göze teması ya da herhangi bir ilaç verilmesini gerektirmez. Görüntülerin alınması sadece birkaç dakika sürer.
Diabetik Retinopati Nedir ?
Doç. Dr. Nalan KAYRAK
apilan goz muaynemde gorme keskinliklerim her iki gozde tam fundus baskisinda optik dsk cukur Silinmis damar tor tuosteri artms retina sinir lifi kali... devamı
Gözlükler Tarih Olur Mu?
Refraktif Cerrahi
Göz İçi Enjeksiyonları
Diğer Refraktif Tedavi Yöntemleri
Lazer Tedavisi: Göz Kapağı Ameliyatında Yeni Gelişme!