Nedir
Göze paralel gelen ışınların retina tabakası üzerinde odaklandığı duruma emetropi denmektedir. Emetropi hiçbir kırma kusuru olmayan gözün durumudur. Bu durumun sağlanamadığı, yani göze paralel gelen ışınların retina üzerine odaklanamaması durumuna ametropi (kırma kusuru) denilir. Kırma kusurları hastalık olarak kabul edilmemektedir.
Çeşitleri
Kırma kusurları temelde dört çeşittir:
Miyopi: Göze paralel gelen ışınların retina önünde odaklanması durumudur. Miyoplar uzağı net göremezler. Ancak yakın görmeleri iyidir. Miyopi kornea tabakasının normalden daha dik veya gözün ön arka çapının normalden fazla olması durumunda ortaya çıkmaktadır. 6 dereceye kadar olan miyopiler basit miyopi, daha yüksek olanlar yüksek miyopi olarak adlandırılır. Yüksek miyopiler 20 yaştan sonra da artmaya devam eder ve retina tabakasında incelme, görme azalması ile sonuçlanır. Miyopi büyük oranda genetik yapı ile ilişkilidir. Genellikle 8-12 yaş arasında çocukluk döneminde fark edilir. Aile bireyleri arasında miyopi açısından benzerlik bulunmayabilir.
Hipermetropi: Göze paralel gelen ışınların, retinanın arkasında odaklanması durumudur. Hipermetroplar özellikle yakın görmede zorlanırlar. Eğer hipermetropinin derecesi yüksekse bu hastalar uzağı görmede de zorlanacaklardır. Hipermetropi kornea tabakasının düz olması veya gözün ön arka çapının az olması durumunda ortaya çıkmaktadır. Hipermetropi gelişimi büyük oranda kalıtımsaldır. Ancak aile bireyleri arasında hipermetropi açısından benzerlik bulunmayabilir.
Astigmat: Gözün değişik meridyenlerde ışınları farklı kırmasına bağlı olarak tek bir odak noktasının oluşmadığı durumdur. Bu hastalar hem uzak hem de yakın görmede problem yaşarlar. Hipermetropide genellikle kornea tabakasının farklı eksenleri farklı eğriliktedir. Astigmatizma miyopi ve hipermetropi ile beraber görülebilir. Astigmatizma da büyük oranda genetik yapıyla ilgilidir. Yine, aile bireyleri arasında astigmatizma açısından benzerlik bulunmayabilir.
Presbiyopi: Gençlerde göz lensi yumuşak ve esnektir. Şeklini kolayca değiştirip uzaktaki ve yakındaki objelere odaklanmamıza olanak sağlar. Ancak göz lensi 40 yaşından sonra sertleşir ve esnekliğini kaybeder. Esneklik kaybından dolayı yakını görmek ve okuma zorlaşmaktadır. Bu normal durum presbiyopi olarak adlandırılır.
Tedavi
Kırma Kusurlarının Tedavisi
Gözlükler ve kontakt lensler kırma kusurlarını düzeltmek için en sık kullanılan yöntemlerdir. Bunlar ışık ışınlarını retina üzerine yeniden odaklayarak iş görürler. Gözlük veya kontakt lens kullanamayan, kullanmak istemeyenler için refraktif cerrahi (Excimer lazerle görmeyi düzeltmek veya arttırmak) diğer bir seçenektir. Bu cerrahi yöntemlerde, gözün odaklanma yeteneğini yeniden ayarlamak için, öndeki kornea tabakası yeniden şekillendirilir.
Göz egzersizlerinin, vitaminlerin veya ilaçların kırma kusurlarını önlediğine yada tedavi edebildiğine dair herhangi bir bilimsel delil yoktur.
Gözlükler
Gözlük takmak, kırma kusurlarının en basit tedavisidir. Gözlük takmak göz kusurunu artırmaz, azaltmaz, sadece görüntüyü düzeltir. Ayrıca gözlükler gözlerimizi ultraviyole gibi zararlı ışınlardan korumaktadır. Spor aktivitelerinde ve tehlikeli işlerde polikarbonat yapıda gözlükler kullanmak gereklidir.
Kırma kusurları 0-20 yaş arasında hızlı değişim gösterir. Bu nedenle, 6 ay- 1 yıllık aralıklarla muayene, gerekirse numara değişimi tavsiye edilir.
40 yaşından sonra ortaya çıkan presbiyopi tedavisinde, 40-60 yaş arasında yakın gözlüklerinin zaman zaman değiştirilmesi gerekmektedir. Çünkü lensin esnekliği zaman içinde değişmektedir.
Kontakt Lensler
Halen çok çeşitli kontakt lens tipleri vardır. Renkli veya numaralı, çeşitli ürünler vardır. Size en uygun lens, zevkinize, kırma kusurunun tipine ve hayat tarzınıza göre değişmektedir. Eğer kontakt lens takmak istiyorsanız, farklı seçenekleri göz doktorunuzla görüşmelisiniz.
Refraktif Cerrahi
Kırma kusurlarının, cerrahi olarak düzeltildiği yöntemlere refraktif cerrahi denmektedir. Refraktif cerrahi, günümüzde en çok uygulanan cerrahi müdahaledir. Son on yılda, iki yüz milyonu aşan insana uygulanmıştır.
Lasik Göz Ameliyatı
Op. Dr. Hakan ÖZPOLAT
Merhaba Hakan Bey, Miyopi ve presbiyopi problemi olan monoküler hastalar; supracor veya presbymax yöntemleri ile her iki kırma kusurlarından da kurtul... devamı
Kırma Kusurları
Gözlük Mü Kullanıyorsunuz?
Astigmat Nedir Ve Tedavisi
Kök Hücreyle Göz Tedavisinde İlk Aşama Geçildi
Bilinçli Göz Kırpma İle Korunun