Kilo Kontrolü

Organ Nakli Ve Kilo Kontrolü

Organ nakli operasyonu geçirenler için beslenme ve kilo alımı endişe vericidir.

Nakil sonrası iyi hissetmeye başladığınızda iştahınız aniden geri dönebilir. Bir süre hasta olduktan sonra,  iştahınızın geri dönmesi size harika hissettirebilir. Uzun yıllardır ilk defa yemek yemekten bu kadar zevk alıyor olabilirsiniz.

Fakat yemek yemenin, hissettirdiği duygunun mükemmel oluşu kadar olumsuz etkisi de vardır: kilo alımı.  Ne yazık ki kullandığınız kortizon ilaçları, hem iştahınızı artırıp hem de vücudunuzun karbonhidratları tüketmesini zorlaştırabilir. Sonuç aşırı yağlanma olabilir.

Ann Arbor Üniversitesi organ nakli bölümü bilim insanları organ nakli geçiren birçok kişinin kilo sorunlarıyla karşılaştığını belirtiyor.

Bu sorunda kilit nokta, bir sınır koyarak kilo alımını engellemektir. Eğer koruduğunuz sınırı aşarsanız fazladan aldığınız kiloyu verene kadar fazladan özen göstermeniz gerekir.  Sağlıklı kiloyu korumak herkes için önemlidir ama organ nakli geçirmiş insanlar için bilhassa önemlidir. Çünkü kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı riskini artırır.

Beslenme

Organ Nakli Sonrası Beslenme

Organ nakliyle ilgili sihirli bir diyet yoktur. Genel olarak, herkes için sağlıklı olan diyetler ne tavsiye ediyorsa o türde yemekler yemelisiniz. Yemek seçimlerinizde yağ ve şeker içeren yiyecekler yerine, tahıl, sebze gibi karmaşık karbonhidratlar içeren yiyecekler tüketmeye dikkat etmelisiniz. Tabii ki, oluşturacağınız diyet bireysel durumunuza bağlıdır. Özel önlemler almanız gerekebilir. Doktorunuzun tavsiye ettiği diyete uymaya özen gösterin.
Birçok durumda, organ nakli sonrası yemek çok kolaydır. İnsanlar böbrek nakli yaptırmadan önce yüksek fosfor ve magnezyum içeren yiyeceklerden uzak dururlar ve sıvı konusunda sıkı kısıtlamaları vardır. Nakil sonrası bu sınırlamalar kalkar ve normal beslenebilirler.

Kilo Artışı

Organ Nakli Sonrası Kilo Artışı

Peki, bu durumda, sağlığımızı nasıl kilo almadan koruyabiliriz? Bu konuda uzmanların bazı fikirler var.

  • Bir diyetisyene danışın. Uzmanlar, bir diyetisyen desteğinin çok önemli olduğunu ve çoğu zaman operasyon öncesi hastalara bir diyetisyen edinmesi tavsiyesinde bulunduklarını söylüyorlar.
  • Moda diyetlerden uzak durun.  Nakil sebebiyle diyet yapması gereken insanların televizyon ve dergiler aracılığıyla öğrendikleri diyetlerden uzak durması gerekir. Bunun yerine, kendi temelleri üzerine odaklanmaları, diyet yapmaktan çok yeme şekillerinde kendilerini sürekli canlı hissetmelerini sağlayacak mantıklı değişiklikler yapmaları yerinde olacaktır.
  • Vitrinlerin sizi cezp etmesinden korunun. Sağlıklı alışveriş yapmaya çalışın. Bu sayede, her dakika egzersiz yapmak yerine sadece haftada bir kez egzersiz yapmanız gerekir. Eğer evde etrafınızda çerezler ve sağlıksız yiyecekler bulundurmazsanız bunları yiyemezsiniz.
  • Bol bol su için. Doktorunuz herhangi bir sınırlama getirmediği sürece olabildiğince su tüketmeniz tavsiye edilir.
  • Sağlıklı pişirme yöntemlerini deneyin. Kızartma yerine, kavrularak, buharda ya da fırında pişmiş yiyecekler deneyin.
  • Porsiyon büyüklüğüne dikkat edin. Unutmayın, restoranlar sık sık gereğinden büyük porsiyonlar servis eder. Her şeyi yemeyin. Bunun yerine, ikiye bölün ve artanı paket yaptırın.
  • Etiketleri okuyun. Satın aldığınız yiyeceklerin neler içerdiğine dikkat edin. Yağ, tuz miktarı ve kalorisi uygun olanları seçin.
  • Etkileşimler konusunda dikkatli olun: Kullandığınız ilaçların hangi yiyeceklerle etkileşime girdiğini mutlaka öğrenin ve yiyeceklerinizi seçerken aklınızda bulundurun. Örneğin, bağışıklık sistemini baskılamak için kullanılan bazı ilaçlar greyfurt suyuyla etkileşime girebilir.

Op. Dr. Erkan YILDIRIM

slm hocam ben manisa akhisardan yaziyom hocam doguşdan her iki akcigerim çalişmiyor .doktorlar akciger nakline yazilman gerikiyor diyorlar.adim ahmet ... devamı