Nedir

Egzersiz sağlıklı yaşam tarzınıza birleşik bir parçadır. Çocuğunuza otizm teşhisi koyulduysa yeterli hareket yapmak zor olabilir. Çevresel uyaranlara karşı duyarlılıklar, koordinasyon veya vücut farkındalığıyla ilgili zorluklar ve sosyal becerilerin eksikliği günlük egzersiz programını engelleyebilir. Ama çocuğunuz için uygun bir program yaratabilirseniz düzenli egzersiz onun yaşadığı zorlukların bir kısmını hafifletirken genel sağlığını iyileştirir.

Önem

Azalan fiziksel aktivite, otizm spektrum bozuklukları olan birçok çocuk için gerçektir. Çocuğunuz motor beceriler, denge, mekan farkındalığı veya kendini yönetmeyle sorunlar yaşıyorsa yeterli egzersiz yapmak için kendini motive edemeyebilir. Sosyal durumlarla zorluk yaşıyorsa ve duyusal aşırı yükü varsa takım sporları veya jimnastik durumları onun için muhtemelen baş edilemezdir. Daha az egzersiz yapmaya ek olarak kısıtlı beslenebilir veya yorgunluğa neden olan ve iştahını açan ilaçlar kullanabilir. Araştırmalara göre birçok otistik çocuk aşırı kilolu veya risk altında.

Program Türleri

Bütün okullarda çocuğunuzun bireysel zindelik ihtiyaçlarına uyum sağlayamaz, o yüzde çocuğunuzun program dışı aktivitelere gerek duyabilir. Koşma ve yüzme gibi bireysel sporlar idman sağlarken tekrarlayan hareketleri taklit etmeyi yatıştırıcı bulabilir. Savunma sporları ve yoga da kişisel farkındalığı, dengeyi, çevikliği ve kuvvetini artıracak meditasyon ve gevşeme teknikleriyle hareketi birleştirmenin iki yoludur. Futbol, bovling ve başka aktiviteler de çocuğunuzun özel ihtiyaçlarını karşılaması için benimsenebilir.

Yararlar

Düzenli egzersiz çocuğunuzun otizm spektrumda sağlıklı bir kiloyu korumak ve hareketsiz bir yaşam tarzının risklerinden kaçınmasına yardımcı olur. Uyarlanabilir spor programlarına dahil olmak çocuğunuzun sosyal beceriler geliştirmesini sağlar. Muhtemelen genel motor becerilerinde, kuvvetinde ve dayanıklılığında da gelişmeler göreceksiniz.

Özellikler

Otistik çocuğunuz için başarılı bir egzersiz programının tahmin edilebilir bir yapısı olacaktır. Geniş motor kaslarını kullandıran orta ila yoğun düzeyde egzersizler ona en yararlı egzersizler olacaktır. Otistik yazar Thomas McKean, basınç bileziklerinin onun dokunsal ve mekansal zorluklarla baş etmesine yardımcı olduğunu keşfetti. İlaveten, benzer destekler veya duyusal entegrasyon stratejilerini de çocuğunuzun programına katabilirsiniz. Yeni bir aktiviteyi öğrenmek için adım adım talimatlara, gösterimlere veya fiziksel yardıma ihtiyacı olabilir. 

Op. Dr. Sinan GÖKER

bugün melek hanımın programında izledim,fakat benmi kaçırdım bilemiyorum.astigmatlı göz bozukluğuna lazer uygulanıyormu.teşekkür ederim.... devamı