Çocuklar gelişmemiş  ve onlarla birlikte büyüyen bir görme sistemiyle doğarlar. Normal bebek görme gelişiminin parçası olarak yeni doğanlar nesneleri yalnızca yakından görebilirler ve yeni yürüyen bebeklerle okul öncesi çocuklar genelde hipermetroptur. Ayrıca, bazı okul yaşındaki çocukların gözlüğe ihtiyacı vardır. Büyüme yılları sırasında, çocuklar görsel olarak uyarılırlar. Bir çocuğun görüşünü bir oyuncaktan daha kolay uyaran başka bir şey yoktur.

Çoğu çocukluk kazalarının evde, birçoğunun oyuncaklarla meydana geldiğini aklınızda bulundurun. Çocuklar oyuncaklarıyla oyun oynarken bol bol zaman geçirirler, o yüzden oyuncakların genel sağlığın yanı sıra gözler için de güvenli olmasına dikkat edin.

Genelde oyuncakların güvenli olmaması çocuğun yaş grubuna uygun olmamasından kaynaklanır.

Oyuncaklar Nasıl Değerlendirilmeli?

Yaşa uygunlukla birlikte oyuncağı gelişim yönünden uygun olmasına da dikkat etmek gerekir. 3 yaş ve üstü diye etiketlenen oyuncaklarda küçük parçalar bulunabilir. Eğer 4 yaşındaki çocuğunuz hala ağzına bir şeyler sokuyorsa bu oyuncaklar gelişimsel olarak ona uygun değildir.

Oyuncak boyutu da önemlidir. Eğer bir oyuncak çocuğun ağzına sığamayacak kadar büyükse ama daha küçük bir boyuta getirilebiliyorsa çocuğunuz büyüyene kadar oyuncağı kaldırın.

Çocuğunuzun oyuncaklarının normal bir oyunda kırılmayacak veya parçalanmayacak kadar sağlam yapılmış olmasına dikkat edin; boyaların ve bitirmelerin toksik olmadığını, soyulma veya pul pul kalkma ihtimalinin olmadığını tekrar kontrol edin.

 Doldurulmuş, pelüş oyuncaklar makinede yıkanabilir olmalıdır ve küçük çocuklar için düğmeler veya kurdeleler gibi koparılabilecek küçük parçalardan yapılmamalıdır.

Keskin veya sert köşeler veya parçaları olan oyuncaklardan kaçının. Uzun saplı oyuncakların, örneğin midilli sopası, süpürge veya elektrikli süpürgelerin yuvarlak tutacakları olmasına dikkat edin ve öyle oyuncakları olan küçük çocukları yakından gözlemleyin.

Kaçınılacak Oyuncaklar Hakkında Daha Fazla Bilgi

6 yaşından küçük çocuklar için havada nesne vuran oyuncaklardan, örneğin sapan, dart veya oklardan kaçının ve böyle oyuncaklarla oynayan her çocuğu yakından gözlemleyin. Eğer yaşı daha büyük çocuğunuz kimya seti veya marangozluk aletleriyle çalışıyorsa ona güvenlik gözlüğü temin edin.

Tatil, doğum günü veya başka özel günler için alışveriş yaparken oyuncaklardaki yaş veya gelişimsel önerilere özel olarak dikkat edin. Böyle önerilerin orada olmalarının bir nedeni vardır. Birçok anne baba, büyük anne baba veya iyi niyetli arkadaş, belli yaştaki çocuklar için önerilmeyen oyuncaklar "güzel” veya "eğlenceli görünüyor” diye düşünür.

Oyuncak Önerileri

Aşağıda, çocuklar için görme gelişimlerini uyarmak, el-göz koordinasyonlarını geliştirmek ve mekansal ilişkileri anlamaları için yaşa uygun bazı öneriler var.

Doğumdan 12 aya kadar. Canlı renkleri olan hareketli oyuncaklar (renklerin ve hareketli parçaların yukarı anne babaya doğru değil çocuğa aşağı doğru olmasına dikkat edin), çıngıraklar, toplar, pelüş hayvanlar, oyun halıları, bloklar, istifleme/iç içe koyma oyuncakları, dökme oyuncakları (örneğin ölçü kupaları).

1 yaş. Parmak boyaları, oyun hamurları, karton kitaplar, toplar, pelüş oyuncaklar, bloklar, istifleme/iç içe koyma oyuncakları, dökme oyuncakları (örneğin ölçü kupaları), binilen oyuncaklar, yapbozlar, şekil düzenleyiciler, müzikli oyuncaklar.

2 yaş. Parmak boyaları, oyun hamurları, tebeşir tahtası ve tebeşir, keçe tahta ve keçe parçalar, karton kitapların yanı sıra standart kitaplar, toplar, pelüş oyuncaklar, istifleme/iç içe koyma oyuncakları, dökme oyuncakları (örneğin ölçü kupaları), binilen oyuncaklar, yapbozlar, şekil düzenleyiciler, müzikli oyuncaklar, salıncaklar, giysi oyunları, çocuklar için ev eşyası oyuncakları (süpürge, elektrik süpürgesi, tırmık, çim biçme makinesi), oyuncak daktilo veya yazarkasa, çocuklar için oyuncak mutfak (buzdolabı, ocak, mikrodalga, lavabo, masa, sandalyeler), kumluk, çocuk havuzu, bebek teybi, ipe dizilmiş boncuklar, dikiş oyuncaklar, manyetik harfler, tırmanma oyuncakları (bahçe jimnastiği veya park).

3-6 yaş. Büyük pasteller, büyük keçeli kalemler, parmak boyaları, oyun hamurları, tebeşir tahtası ve tebeşir, keçe tahta ve keçe parçalar, doktor/hemşire aletleri, kitaplar, toplar, pelüş oyuncaklar, üç tekerlekli veya iki tekerlekli bisiklet, yapbozlar, müzikli oyuncaklar, salıncaklar, giysi oyunları, çocuklar için ev eşyası oyuncakları (süpürge, elektrik süpürgesi, tırmık, çim biçme makinesi), oyuncak daktilo veya yazarkasa, çocuklar için oyuncak mutfak (buzdolabı, ocak, mikrodalga, lavabo, masa, sandalyeler), kumluk, çocuk havuzu, çocuklar için CD çalar, ipe dizilmiş boncuklar, dikiş oyuncaklar, manyetik harfler, tırmanma oyuncakları (bahçe jimnastiği veya park), oyuncak bilgisayar veya bilgisayar oyunları, filmi olan oyuncak fotoğraf makinesi, basketbol seti, tahta üzerinde oynanan oyunlar, paten.

7-10 yaş.Pasteller, keçeli kalemler, parmak boyaları, oyun hamuru, sanat ve zanaat setleri, dikiş oyuncakları, toplar, pelüş oyuncaklar, bisiklet, yapboz, müzikli oyuncaklar veya müzik enstrümanları, salıncaklar, giysi oyunları, kumluk, çocuk havuzu, teyp, oyuncak bilgisayar veya bilgisayar oyunları, filmi olan fotoğraf makinesi, tahta üzerinde oynanan oyunlar, bilim malzemeleri (mikroskop, teleskop ve kimya setleri), paten, kaykay, atlama ipi, spor ekipmanı, elektrikli tren seti.

İLGİLİ MAKALE

Göz Güvenliği

Op. Dr. Sinan GÖKER

Merhabalar Sinan Bey Bundan 5 yıl önce denizde yüzerken sağ gözüm enfeksiyon kaptı devlet hastanesi doktoru ilaç yazdı geçmedi bulunduğumuz ilde musta... devamı