Herhangi bir bakış yönünde iki gözün görme eksenlerinin paralel olmaması durumudur. Toplumdaki sıklığı % 2-4'tür. Bu hastaların yaklaşık yarısında göz tembelliği mevcuttur.
- Göz tembelliğinin gelişimini önlemek
- Normal göz hareketlerini sağlamak
- Binokuler görme (iki gözle beraber bakabilme) gelişimini sağlamak için şaşılık hastaları yakın takip edilmeli ve en erken dönemde tedavi planlanmalıdır.
Tedavide birkaç seçenek vardır:
-Gözlük ihtiyacına bağlı şaşılıklarda gözlük kullanımı
-Cerrahi tedavide gözü hareket ettiren ve kaymaya neden olan kasların gücünü azaltma ya ve/veya artırmaya yönelik ameliyatlar yapılır. Doğuştan olan kaymalar genellikle gözlük gerektirmeyen, erken dönemde (6 ay-1 yaş) ameliyat edilmesi gerekli kaymalardır. Gözlük kullanımına rağmen kayma düzelmiyorsa yine ameliyatla düzeltme gerekir. Göz kaslarına hareket kazandıran sinir felci durumlarında da belli bir süre iyileşme beklendikten sonra cerrahiye başvurulur.
-Ortoptik tedavi ( Kapama, CAM, özel cihazlar yardımıyla yapılan egzersizler)
Şaşılığın bir diğer önemi de önemli göz veya sistemik hastalıklarla birlikte açığa çıkabiliyor olmasından kaynaklanır; örneğin retinoblastomlu ( göz içi tümörü ) hastaların % 20 sinde şaşılık ilk bulgudur. Toxoplazma, katarakt ve kornea opasiteleri de şaşılıkla bulgu verebilir.
Bebeklerde Göz Kayması veya Şaşılık
Op. Dr. Sinan GÖKER
Doğuştan şaşılıktaki görme kaybının ileri yaşta tedavisi mümkünmüdür.... devamı
Ağ Tabaka Tümörü (Retinoblastom)
Göz Yaralanmaları
78 Bin Görme Engelli Çocuk Var
Şaşılık Tedavileri
Bebeklerde Sulanma Ve Çapaklanma