Herhangi bir bakış yönünde iki gözün görme eksenlerinin paralel olmaması durumudur. Toplumdaki sıklığı % 2-4'tür. Bu hastaların yaklaşık yarısında göz tembelliği mevcuttur.

- Göz tembelliğinin gelişimini önlemek

- Normal göz hareketlerini sağlamak

- Binokuler görme (iki gözle beraber bakabilme) gelişimini sağlamak için şaşılık hastaları yakın takip edilmeli ve en erken dönemde tedavi planlanmalıdır.

Tedavide birkaç seçenek vardır:

-Gözlük ihtiyacına bağlı şaşılıklarda gözlük kullanımı

-Cerrahi tedavide gözü hareket ettiren ve kaymaya neden olan kasların gücünü azaltma ya ve/veya artırmaya yönelik ameliyatlar yapılır. Doğuştan olan kaymalar genellikle gözlük gerektirmeyen, erken dönemde (6 ay-1 yaş) ameliyat edilmesi gerekli kaymalardır. Gözlük kullanımına rağmen kayma düzelmiyorsa yine ameliyatla düzeltme gerekir. Göz kaslarına hareket kazandıran sinir felci durumlarında da belli bir süre iyileşme beklendikten sonra cerrahiye başvurulur.

-Ortoptik tedavi ( Kapama, CAM, özel cihazlar yardımıyla yapılan egzersizler)

Şaşılığın bir diğer önemi de önemli göz veya sistemik hastalıklarla birlikte açığa çıkabiliyor olmasından kaynaklanır; örneğin retinoblastomlu ( göz içi tümörü ) hastaların % 20 sinde şaşılık ilk bulgudur. Toxoplazma, katarakt ve kornea opasiteleri de şaşılıkla bulgu verebilir.

Op. Dr. Sinan GÖKER

Doğuştan şaşılıktaki görme kaybının ileri yaşta tedavisi mümkünmüdür.... devamı