Menopoz, kadınlara özgü bir hormon olan östrojenin yumurtalıklar tarafından artık üretilmediği ve üreyebildiği yılların sonuna geldiği bir dönem olarak tanımlanır. Kadınlar için ortalama menopoza girme yaşı 51'dir fakat bunun sert kuralları yoktur, 35 gibi genç bir yaşta bile kadınlar menopoza girebilir.
Perimonopoz, kadınlarda menopoza girmeden hemen önce ve girdikten sonraki dönemleri kapsayan, ortalama dört yıl sürdüğü söylenen bir zaman aralığıdır. Bir kadın perimenopoz döneminde sıcak basması, ruhsal değişim, uyku zorluğu, üriner ve genital değişimler, vajinada kuruluk gibi belirtiler yaşar. Aylık menstrüasyon döngüsünün kesildiği dönem perimenopozun ta kendisidir. Bazı kadınlarda aylık döngü aniden ve tamamen sona ererken, diğerlerinde tam olarak sonlanma öncesinde hafif kanama, aşırı kanama ya da dönemler arası kanama gibi bazı değişimler yaşanabilir.
Perimenopoz döneminde, kadının vücudunda birçok hormonal değişiklik olur. İlk aşamada, östrojen seviyesi hızla yükselir. Bunu aniden düşüş safhası izler. Kadının östrojen seviyelerindeki bu artış ve düşüş dönemi, adet döngüsünün değişiminin yanı sıra yukarıda bahsedilen perimenopoz belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep olur. Hormonal değişiklikler de perimenopozda zamanından önce kanamanın olmasına ve daha sonra aralıkların değişmesine sebep olabilir.
Perimenopoz sırasında kanamalar, kadınların çoğunda genellikle üç aşamada gerçekleşir. Perimenopoz başlangıcındaki bir kadın normal adet döngüsünde değişiklikler yaşar. Kadınların çoğunluğunun yaşadığı tipik değişiklik, adet döngüsü süresinin kısalmasıdır. Örneğin bir kadının döngüsü 28 gün sürüyorsa, döngünün uzunluğu 24 güne hatta daha da kısa bir süreye düşebilir. Bu sadece perimenopozun ilk döneminde olur. Bu süre içinde, adet döneminde çok aşırı kanama olur.
Perimenopozun sonraki aşamasında adet döngüsünün süresi uzar. Döngüler iki ay, hatta daha da uzun olabilir. Bu aşamada menopoz öncesi kanamalar normalden biraz daha hafif olabilir.
Perimenopozun sonraki dönemi boyunca, kanama dönemi üç aydan on bir aya kadar değişen bir sürelerde aksayabilir. Sonraki aşamalarda, kanama büyük ölçüde azalır. On iki aya kadar uzayan bir süre boyunca kanaması olmayan kadınların menopoza girdiği söylenir.
Bir kadının adet döngülerindeki değişimlerin, başka hiç bir nedenden değil perimenopozdan kaynaklandığını belirlemek için kadının döngülerin ne zaman başladığı, ne zaman bittiği, ne kadar kan geldiği, pedini kaç kez değiştirdiği, herhangi bir kan pıhtısı olup olmadığı gibi bilgilerin kaydını tutması çok önemlidir. Kayıtlar doktorun normal ve anormal kanamaları belirlemesine yardımcı olacaktır.
Eğer kadın, ilişkiden hemen sonra kanama, döngüler arası kanama, 14 günden az süren döngü ve 14 günden daha uzun süren kanama gibi perimenopoz dönemindeki her türlü kanama anormal sayılır. Ancak bu kanamalar; rahim miyomları, hiperplazi, vajina, rahim ve rahim ağzı kanserleri, hormonal dengesizlikler ve hipotiroidi gibi hastalıkların ve sağlık durumlarının belirtileri de olabilir.
Perimenopozda her türlü anormal kanama genellikle doktorlar tarafından reçete edilen doğum kontrol hapları ve diğer hormon ilaçları ile tedavi edilir. Bazı beslenme değişikliklerinin yanı sıra demir takviyeleri de aşırı kanaması olan ve anemik hale gelen kadınlara reçete edilmektedir. Doktorlar, diğer tüm tedavi seçenekleri de başarısız olursa, anormal kanama tedavisinde son çare olarak histerektomi (rahmin alınması) önerebilir.
Progesteron ve Menopoz
Op. Dr. Aytun AKTAN
Merhaba hocam 13.03. 2016 da adet oldum ancak 27.03.2016 da tekrar kanama oldu nişanlımla ilişkiye girdikten sonra parça şeklinde kanama bu durum ned... devamı
Kan Testi Menopoz Tahminine Yardımcı Oluyor
Menopoz Belirtileri Nelerdir?
Sigara Erken Menopoza Neden Oluyor
Amh Testi İle Menopoz Yaşı Tahmin Edilebiliyor
Menopoza Geçiş Sürecinde Kolların Formu