Piyelonefrit, genelde idrar kesesindeki bir enfeksiyondan böbreğe geçen bakterilerin neden olduğu bir böbrek enfeksiyonudur. Kadınlar, erkeklerden daha fazla idrar kesesi enfeksiyonu (diğer adıyla idrar yolu enfeksiyonu) geçirir çünkü onlarda idrar kesesinin, normalde bakterilerin yaşadığı cilde uzaklığı daha kısa ve doğrudandır. Ne var ki, enfeksiyon genelde idrar kesesinde kalır. Kadınlar, hamileyken daha sık piyelonefrit geçirir. Piyelonefrit ve diğer idrar yolu enfeksiyonları erken doğum riskini artırabilir. Bir erkek, prostatı büyümüşse bu sorunu yaşayabilir, prostat büyümesi 50 yaşından sonra yaygın bir durumdur. Hem kadın hem erkeklerde aşağıdaki durumlardan herhangi biri varsa piyelonefrit geçirmeye daha yatkındır:
- Tedavi edilmeyen bir idrar yolu enfeksiyonu
- Şeker hastalığı (diyabet)
- İdrar kesesini etkileyen sinir sorunları
- Mesane (idrar kesesi) tümörü
- İdrarın, idrar kesesinden böbreklere anormal şekilde geri akması, buna vezikoüretal reflü denir.
- İdrar yolunun anormal büyümesine bağlı bir tıkanma.
İdrar kesesine bir alet yerleştirilen testler veya prosedürler de, idrar yolu enfeksiyonları ve piyelonefrit riskini artırır. çocuklar bazen piyelonefrit geçirir, bunun nedeni idrar kesesinde, oradaki idrarın üreterden, yani böbrekle idrar kesesi arasındaki bağlantıdan geri akmasına (reflü) izin veren bir anormalliktir. Bu, böbreğin skarlaşmasına yol açabilir. Nadiren, özellikle yaşlı insanlar veya bozulmuş bağışıklık sistemine sahip kişilerde, piyelonefrit yaşamı tehdit edecek kadar ağır geçer. Piyelonefritin iki ana belirtisi, böğürde, yani sırttaki alt kaburgaların hemen altındaki bölgede ağrı ve ateştir. Ağrı, yan taraftan alt karına geçebilir. Titreten üşümeler, bulantı ve kusma da ortaya çıkabilir. İdrar bulanık, hafif kanlı ya da anormal ölçüde keskin veya ağır kokulu olabilir. Normalden daha fazla idrara çıkmanız gerekebilir ve idrara çıkmak acı verici veya rahatsız bir hale gelebilir.
Beklenen süre
Basit piyelonefrit bulunan çoğu hastada belirtiler, bir iki günlük antibiyotik tedavisinden sonra geçmeye başlar. Ne var ki, belirtiler geçtikten sonra bile, antibiyotiklerin 10 ila 14 gün kullanılması tavsiye edilir. Daha önce piyelonefrit geçirdiyseniz veya risk altındaysanız, bunu önlemek için:
- Her gün defalarca su için. Su, idrar yolunuzu temizleyerek, enfeksiyona neden olan bakterilerin gelişimini engeller. Bu temizlik, piyelonefrit riskini artıran böbrek taşlarını önlemeye de yardım eder.
- Kadınsanız, bölgeyi önden arkaya doğru temizleyin. Kadınlar, bağırsak ve cilt bakterilerinin rektumdan idrar yoluna yayılmasını önlemek için, büyük abdest veya idrardan sonra, bölgeyi tuvalet kâğıdıyla her zaman önden arkaya doğru silmelidir.
- Seks sırasında bakterilerin yayılımını azaltın. Kadınlar, idrar kesesinden bakterileri temizlemek için cinsel ilişkiden sonra idrara çıkmalıdır. Cinsel ilişki sonrasında sık sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren kadınlar, enfeksiyonu önlemek için, ilişkiye yakın bir zamanda antibiyotik alabilir.
Boşaltım sistemiyle ilgili yapısal bir sorun, mesela bir taştan kaynaklanan tıkanma veya gelişimsel anormallik varsa, normal idrar faaliyetini yeniden sağlamak ve gelecekteki piyelonefrit vakalarını önlemek için ameliyat yapılabilir. Uyarı: Eğer piyelonefrit belirtileriniz (idrara ait belirtiler olsun olmasın, bilhassa ateş ve böğürde ağrı) varsa, özellikle de hamileyseniz hemen doktorunuzu arayın.
Dünya Böbrek Günü
İga Nefropatisi (Berger Hastalığı)
Piyelonefrit
Lupus Nefritinin İdame Tedavisinde Hangi İlacı Kullanmalı?
Yüksek Tansiyonun Nedeni Virüs Mü?