20 yy. boyunca ilaç endüstrisi altın çağını yaşadı. Tansiyon, şeker ve pek çok hastalığa karşı ilaç geliştirildi. Bunlardan da önemlisi tarih boyunca en önemli ölüm sebepleri arasında yer alan enfeksiyonlara karşı insanlık ilk kez ciddi bir güvenceye kavuşturuldu. Ancak günümüze gelindiğinde endüstride ciddi problemler ortaya çıkmış durumda.
Bu problemlerin ilaçların gelişimine sekte vurmasından endişe ediliyor. Sorunlardan biri ekonomik kriz: Yeni bir ilacı piyasaya sürmenin maliyetinin 1 milyar Dolar’ı bulduğu günümüzde ekonomik şartlar ilaç sektörünü etkiliyor. Bu hesaba 10 yeni projeden 9’unun çıkmaza girdiği de eklenirse durum daha iyi anlaşılıyor. Bunun yanısıra çok karlı bazı ilaçların patent sürelerinin doluyor olması da şirketleri kötü etkiliyor.
Şirketlerin ekonomisini etkileyen bir diğer olumsuz yön de çalışmaların gizli tutulması sonucu olumsuz sonuç veren projelerin farklı şirketlerce ayrı ayrı yürütülüp para ziyan edilmesi.

VİDEO: ANTİBİYOTİKLER

Tüm bunların yanında bilimsel açıdan da sıkıntılar söz konusu. Bunlardan ilki hastalıkların geliştirilen anti-biyotiklere karşı- yanlış ve gereksiz kullanımın da katksıyla, daha dayanıklı hale gelmesi. İkincisi bilimsel olarak bir yavaşlama da söz konusu çünkü giderek çözülmesi gereken konular büyüyor. Örneğin, bilim dünyası paracetamol’ü keşfetti. Ancak paracetamol’ün nasıl işe yaradığı hala anlaşılabilmiş değil. Bunun sonucunda da bir adım öteye geçmek çok daha zor hale geliyor. Tüm bu sorunlar post-antibiyotik bir çağı mı başlatacak ya da tıp çok farklı bir boyuta, örneğin genel değil de daha dar kapsamlı ilaçların geliştirildiği bir döneme mi girecek bunu zaman gösterecek.
İLGİLİ MAKALE

Ülserden Kansere

Op. Dr. Aytun AKTAN

Doğum yapali 8 hafta oldu,40 günden sonra adet oldum hala devam ediyor.Buarada enfeksiyon oldu,antibiyotik kullandim geçmedi sebebi nedir acaba?Enfeks... devamı