Öncül, yaptığı yazılı açıklamada, bakteri kaynaklı enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin, günümüzde en sık kullanılan ilaçlar arasında yer aldığını belirtti.
Antibiyotiklerin gerektiğinde ve uygun şekilde kullanıldığında enfeksiyon hastalıklarının kontrolünde büyük yarar sağladığını aktaran Öncül, ancak gereksiz kullanımın, bu ilaçlar açısından direnç gelişimine, hasta açısından da yan etki ve maliyet artışına neden olduğunu ifade etti.
Öncül, antibiyotiklerin günümüzde yaygın ve gereksiz kullanım alanlarının üst solunum yolu, yumuşak doku ve üriner sistem enfeksiyonları ile gastroenteritler (mide-bağırsak iltihabı) olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''Bunlardan özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının yüzde 70-80 etkeni virüsler olup, antibiyotik tedavisine gereksinim duyulmamaktadır. Benzer şekilde gastroenteritli hastaların yalnızca yüzde 15-20'sinde antibiyotik gereksinimi söz konusudur. Buna karşın her iki hasta grubunda da antibiyotik kullanımı oldukça yaygın olarak devam etmektedir. Antibiyotiklerin gereksiz kullanımının, başta antibiyotiklere karşı direnç gelişimi olmak üzere, dirençli enfeksiyon oranlarında artışa, mortalite (ölüm oranı) ve morbidite (hastalık) artışına, uzun süreli hastanede yatış ya da gereksiz sağlık harcamaları gibi sorunlara neden oluyor. Antibiyotiklerin gereksiz kullanımı, özellikle birden fazla ilaç kullanan ileri yaş grubu hastalarda, antibiyotiklerin diğer ilaçlarla etkileşimine, bu durum da diğer sağlık sorunlarının artışına neden olabilmektedir. Son derece yararlı ve kullanımından herhangi bir zarar gelmeyeceği düşünülen antibiyotikler, bilinçsiz kullanımları sonucunda ciddi sağlık sorunlarının artışına da zemin hazırlayabilmektedir.''
Antibiyotik tüketiminin az olduğu ülkelerde direnç sorununun nispeten daha az olduğunu aktaran Öncül, her türlü denetime rağmen gereksiz antibiyotik tüketiminin beraberinde getirdiği sorunların tüm dünyada giderek daha ciddi bir boyuta ulaştığını bildirdi.
Prof. Dr. Öncül, antibiyotiklerin hastanelerde akılcı kullanımının da son derece önemli olduğunu vurguladı.
Son yıllarda ilaç sektörünün yeni antibiyotik üretimine kısıtlı bütçe ayırdığını ifade eden Öncül, en az gelişme kaydedilen ilaç grubunun da antibiyotikler olduğunu belirtti.
Öncül, toplum düzeyinde antibiyotiklerin gereksiz kullanımının başlıca nedeninin reçetesiz antibiyotik satışı olduğuna işaret ederek, bu nedenle toplumun bilinçlendirilmesi ve bu ilaçları reçete eden hekimlerin akılcı antibiyotik kullanımını sağlayacak danışmanlık hizmeti ve eğitim konusunda desteklenmesi gerektiğini kaydetti.
İLGİLİ MAKALE
Gereksiz Antibiyotik Kullanımı Alarm Veriyor
Op. Dr. Sinan GÖKER
Merhabalar Hocam Bir aydır kontakt lens kullanıyorum aldığım ilk günden beri sağ gözümde hiç bir problem yaşamazken sol gözümde ağrı,yanma, kaşıntı ha... devamı
Sonbaharda Vücut Direncinizi Bitki Çaylarıyla Güçlendirin
Antibiyotik Kullanmamak İçin 5 Neden
Ana Testi
Bağışıklık Sistemi Vitaminleri
Havaların Soğuması, Aktarlara Talebi Arttırdı