Nedir

Aşırı kilo kaybından sonra vücut şekillendirme, derinin genişlemesi, aşırı kilo kaybından sonra ortaya çıkan yağ kaybı ve doku elastikiyeti eksikliğinden arta kalan fazla deri ve yağı azaltır. Bu sarkan deri genellikle yüz, boyun, üst kol, göğüs, karın, kalça ve uyluklarda meydana gelir ve vücut hatlarınızı şekilsiz ve çirkin gösterir. Eğer diyet veya egzersiz veya bariatrik cerrahiyle çok fazla kilo kaybettiyseniz ve hedefinizdeki ideal kilonuzdaysanız, bu ameliyat için uygun bir aday olabilirsiniz ve bu işlemlerden geçmek isteyebilirsiniz.

Vücut şekillendirmenin başarısı, ister inceltmek, genişletmek veya germek için olsun yaşınız, tedavi edilecek alanın boyutu, şekli ve derisinden etkilenir. Bazı vücut şekillendirme işlemleri sadece küçük, belli olmayan yara izleri bırakır. Daha belirgin yaralar, istenilen sonucu elde etmek için yağ ve deri alımı gerekliyse meydana gelir. Çoğu hasta bu yara izlerini kabul edilebilir bulurlar ve kendilerine güvenerek mayo veya vücudu saran kıyafetleri giymenin tadını çıkarırlar.

Kişisel hasta faktörlerine dayanarak, gerek duyulan ameliyatın boyutu ve cerrah tercihi, çok fazla kilo kaybeden hastalar için çok fazla aşamalı ameliyat yapılması çok yaygın değildir. Bu tür durumlarda, ameliyatlar arasındaki bekleme süreleri, haftalardan aylara veya daha fazla bir süreye farklılık gösterir. 

Yüz ve Boyun Germe

Aşırı kilo kaybından sonra, yüz derisi yanak sarkmalara neden olarak sarkarlar ve belirgin çene çizgisi kaybına yol açarak gıdık oluşur. Bunun yanı sıra, boyun gevşer ve sarkar.

Yüz ve boyun germe, yanakları kaldırır, gıdığı düzeltir ve sarkmış ve gevşek deriyi alır. Kesikler belirsizdir. Kulağın arkasında ve önünde yer alırlar ve saçın üstüne doğru ve kulağın arkasına doğru genişlerler.

Post-bariatrik cerrahi hastaları, besin açısından eksiktirler ve bunun ameliyat ve iyileşme için sonuçları vardır. Hastalar besinsel danışmanlığa yönlendirilebilir ve plastik cerrahiye girmeden önce kilo kaybının ardından bir yıl veya daha fazla süre beklemeleri tavsiye edilebilir. Aynı zamanda vücut şekillendirmeden önce, hastanın kilosunu stabil hale getirmek önemlidir.

Hastalar, eski vücutlarına yeniden sahip olmak ve daha normal ve daha estetik bir görünüme sahip olmak için gereken plastik cerrahinin boyutunu öğrendiklerinde şaşırabilirler. Bu hastaların çoğu, genel vücut germe işlemine gerek duyacaklardır. Cerrahlar bu terimi bir şekilde daha farklı tanımlarken, tedavi genellikle bu alanlardaki gevşek ve sarkık deriden kurtulmak için yüze ve boyna uygulanan işlemlerin yanı sıra bir karın sıkılaştırma estetik ameliyatı, komple alt vücut germe, uyluk ve kalça germe, arkadaki yağ katmanlarını germe, göğüs kaldırma ve üst kol germe işlemlerini kapsar.

Hiçbir iki hastanın tam olarak aynı sonuçları alamayacağını unutmayınız. Aşırı kilo kaybından sonra vücudunuzu yeni hatlar kazandırmak ve şekillendirmek için, görünür yara izleriniz olacak ve şekilsiz hatlar ortaya çıkabilir. Vücut şekillendirmenin sonuçları belirginse, deri elastikiyetiniz azsa ve kilo aldıysanız, sarkan deri tekrarlanacak demektir.

Bütün vücut şekillendirme ameliyatlarındaki gelişmelerle birlikte, şimdilerde birçok hastanın daha oranlı bir vücuda, daha iyi bir görünüme ve daha fazla kendine güvene sahip olması mümkün. Özel sorularınıza cevap almanın, böylesi bir ameliyat için uygun bir aday olup olmadığınızı görmenin en iyi yolu, kurul sertifikalı bir plastik cerraha kişisel danışmanlıktır. 

 

Kol Germe

Kol germe veya brakioplasti diye bilinen işlem, üst kollardan geriye daha fazla memnun edici ve genç hatlar bırakarak fazla deriyi ve yağ birikintilerini alabilir. Bir kişi gençleştikçe, üst kol derisi gevşeyebilir ve sarkabilir. Plastik cerrahlar, hastalara daha genç görünmek ve hissetmek için bu deriyi sıkılaştırmak isterlerse bu ameliyata girmek istedikleri istemedikleri hakkında hastalarına danışırlar. Kesik, dirsekten alt kola doğru genişler ve bazen göğse kadar ilerler. Bazı örneklerde, plastik cerrahınız, üst kollardaki fazla yağı almak için liposakşının tek başına veya kol germe ameliyatı ile beraber yapılmasını önerebilir.

Aşırı kilo kaybeden hastada üst kol fazlalığı, koltuk altını geçer ve göğüs bölgesine uzanan sarkık deriyi kapsar. Kol germe ameliyatı, veya üst kol inceltme ameliyatı, üst kolun iç kısmında oluşan bir yara iziyle sıklıkla koltuk altını geçerek deriyi inceltmeyi kapsar.

Kol Germe Ameliyatı için uygun bir aday mıyım?

Kol germe ameliyatı, sadece hafif sıkılaştırmaya ihtiyaç duyan normal kilolu hastalar da dahil olmak üzere birçok hastayı kapsamaktadır. Ancak, hastaların çoğunluğu aşırı kilo kaybeden ve kilolarını stabil hale getirmiş ve kontrolsüz tıbbi problemleri olmayan hastalardır. Üst kollarında fazla deri ve yağ vardır. Bu hastaların çoğu, kollarını “yarasa kanatları” gibi hissettiklerini ve göründüklerinden şikayet ederler. Genellikle bazı yaşlı kadınlar rahatsız edici deriye sahiptir ve aynı zamanda bu işlem için oldukça uygun adaylardır.

Kol Germe Ameliyatı Standart İşlem Teknikleri

Deri fazlalığı olmadan minimum üst kol yağ fazlası olan hastalarda liposakşın tek başına etkili olabilir. Doğası gereği minimum fazla derisi olan ve koltuk altında yer alan hastalarda, iyileştirme koltukaltıyla sınırlı bir yara iziyle elde edilebilir. Üst kol fazlalığının çok fazla olan hastalarda, aşırı kilo kaybeden hastalarda olduğu gibi, dirsekten başlayan, koltukaltına ilerleyen ve göğüs tarafında son bulan bir yara iziyle deri alınabilir.

Operasyon Öncesi

Eğer sigara kullanıyorsanız, ameliyatın güzel geçmesi adına sizden sigarayı bırakmanız istenecektir. Aspirin, steroid yapısında olmayan iltihap önleyici ilaçlar ve bazı vitaminler/hemeopatik rejimanlar gibi kanama riskini arttırabilecek belli başlı ilaçlara ameliyat öncesinde devam edilmemelidir.

Yararlar

  • Üst kol fazlalığında azalma
  • Daha iyi görüntü/öz güven
  • Utanmadan kısa kollu kıyafetler giyebilmek

Riskler

  • Kanama
  • Enfeksiyon
  • Hoş olmayan yara izi
  • Ellerin şişmesi
  • Seroma oluşumu (seromalar kesik çizgisinin yanı sıra ameliyattan sonra oluşan sıvı yığınlardır) 

İyileşme Süreci

  • Bazı cerrahlar kolları sarmayı veya kompresyon sağlayan giyim eşyalarını tercih ederler
  • Bazı cerrahlar kolların birkaç gün kalbin üstünde kaldırılmasını tercih ederler
  • Kolların ve ellerin normal işlevine birkaç haftadan daha fazla bir sürede yavaş dönmesi
Kol germe ameliyatından sonra ilk birkaç gün içinde Aspirin, steroid yapısında olmayan iltihap önleyici ilaçlar kullanmaktan kaçının. Sigara kullanımı ve pasif içici olarak sigaraya maruz kalmak iyileşme sürecini geciktirebilir ve bunlardan kaçınılmalıdır.

Sık Sorulan Sorular

Kol Germe Ameliyatı Acı Verir mi?

Ameliyat sonrasında duyulan acı özneldir ve büyük ölçüde kişiden kişiye değişir. Üst kol inceltme işlemlerine girecek olan ortalama hasta, rahatsızlığı gidermek için genellikle oral ağrı kesici ilaçlara birkaç gün ihtiyaç duyar. 7-10’den fazla bir süreçte, çoğu insan ameliyat sonrası akut acılarını giderirler.

Kol Germe Ameliyatında yara izi olur mu?

Üst kol germe ameliyatı, derinin alınmasını kapsar ve dirseğin yanında başlayan koltuk altına geçen ve sıklıkla göğüs duvarına ulaşan bir yara izinin oluşmasını gerektirir. Tamamen geçmesi için bir yıl gereken bir yara izi olgunlaşma sürecine girer. Çoğu yara izi en azından ilk başta çok belirgindir. Bazı cerrahlar, üst kol inceltme yara izini, iç kol kısmına yerleştirmeyi tercih ederler böylece yara izi hastanın kolu yanındayken görünmez. Diğer cerrahlar, yara izini kolun biraz daha arka tarafına yerleştirmeyi tercih ederler böylece yara izi özellikle hasta kolunu hareket ettirirken ön taraftan gözlemlendiğinde ön taraftan görünmez.

Kol Germe Ameliyatı geçirmenin kısa süreli tipik yan etkileri nelerdir?

Ameliyattan hemen sonra bazı hastalar, üst kol ameliyat travmasından dolayı işlem yapılan bölge şiştiği için üst kolda bir sıkılık hissi hissederler. Bazı hastalarda aynı zamanda şişlik ve ellerin karıncalanması görülebilir. Bu belirtilerin çoğu zamanla iyileşir.

Kol Germe Ameliyatı için ne tür anestezi uygulanır?

Bazı cerrahlar sedasyonla birlikte lokal anestezi uygulamasına rağmen, çoğu kol germe ameliyatları genel anesteziyle yapılır. İşlemlerin gerçekleştirildiği tesisin anestezi türlerinin uygulanmasına izin verildiği akredite tesis olması önemlidir. 

Meme Dikleştirme

Göğüs kaldırma sarkmış, düz göğüsleri kaldıracak ve sıkılaştıracaktır. Bazı hastalarda, şekli ve boyutu iyileştirmek için göğüs kaldırma işlemine de gerek duyulabilir. Kesikler meme ucundan göğsün altındaki kıvrıma ve meme kıvrımının çevresinde yatay olarak, meme ucu etrafında oluşturulur. 

 

Orta Uyluk Kaldırma

Panilektomi işlemi, göbek deliğinin altında alt karından aşağı sarkan pannus veya deri önlüğünün alınmasıyla gerçekleştirilir. Fazla deri ve göbeğin altındaki yağ alınmaz. Panilektomi işlemi, oldukça kilolu fakat sarkan deriden deri tahrişi olan hastalara uygulanır. Ameliyattan sonra bu hastalar, daha az deri sorunu yaşarlar ama göbeklerinin hatlarında küçük iyileşmeler mevcuttur. 

Alt Vücut Germe

Alt vücut germe işlemi, obez ve çevresel alt vücut fazlalıklarına neden olan önemli ölçüde kilo kaybeden hastalarda gerekir. Bir hastada uygulayabilmek için, hastaların:
  • Tıbbi olarak stabil olması
  • Psikolojik olarak stabil olması
  • Kilo kaybını stabil hale getirmiş olmaları ( hem kilo almayı hem de kilo kaybını)

Bu işlem genellikle aşırı kilo kaybeden hastalarda uygulanmasına rağmen, bu tür bir ameliyattan faydalanabilecek üç grup daha var:

  • Hiçbir zaman obez olmamış fakat 14-18 kilo fazlası olan ve kilo veremeyen kadınlar
  • Kilosu normal kadınlar ancak vücut hatları ile ilgi çekmek isteyenler
  • Alt gövde ve/veya uyluklardaki fazla deri nedeniyle liposakşın geçiren hastalar

Alt Vücut Germe Ameliyatı Standart İşlem Teknikleri

Alt vücut germe ameliyatı, çevresel doku katmanının alınmasını kapsar. İşlemin ilk aşaması, derinin ve yağın sarkan önlüğünü almayı ve karın sıkıştırma ameliyatıyla elde edilene benzeyen alt kas duvarlarının sıkılaştırılmasını kapsar. Hastanın yan ve arka tarafında yer alan fazla dokuyu almak için, hasta bu alanlara maruz kalmak için ameliyathaneye alınır. Uylukların liposakşını, genellikle aynı zamanda gerçekleştirilir. En son yara izi çoğu cerrah için "thong bikini" yle benzer şekle sahiptir.
  • Sarkan önlüğün yok edilmesi
  • Göbeğin düzleşmesi
  • Sarkmış kasık kemiği bölgesinin kaldırılması
  • Bel oluşturulması
  • Uylukların kaldırılması
  • Kalçaların kaldırılması ve belirginleştirilmesi

Riskler

Alt vücut germe kapsamlı bir operasyon ve önemli bir olay olarak düşünülmelidir. Olası riskler ve komplikasyonlar şunları kapsar: 

  • Kanama
  • Enfeksiyon
  • Hoş olmayan yara izi
  • Seroma oluşumu (seromalar kesik çizgisinin yanı sıra ameliyattan sonra oluşan sıvı yığınlardır) 
  • Doku tabakasının alınması tarafından oluşan gerginlik nedeniyle kesiklerin ayrılması
  • Akciğer ambolisi olarak adlandırılan, akciğerlere ulaşabilen bacaklardaki olası kan pıhtıları
  • Kesik uçlarının iyileşmesindeki zorluklar

İyileşme Süreci

  • Bu işlemden iyileşmek 3-4 hafta alabilir.
  • Bazı cerrahlar kompresyon sağlayan giyim eşyalarını tercih ederler.
  • Çoğu hastaya, bir hafta boyunca beli eğik yürümek tavsiye edilebilir.
  • Hastaların genellikle, ameliyat edildikleri yerlerden kanı ve vücut sıvısını çeken direnleri ve plastik tüpleri vardır. Yerleştirildikleri yerde bir haftadan haftalara kadar süren değişen sürelerle kalırlar. 
  • Son sonuçlar, bu tür bir işlem için bir yıl alabilecek bir zamanda bütün şişlik geçene kadar belirgin olmayabilir.

Sık Sorulan Sorular

Alt vücut germe ameliyatı acı verir mi?

Ameliyattan sonra herhangi bir hastanın çekeceği acı miktarı, onların acı toleranslarına, yapılan işlem türüne ve acıyı kontrol için cerrahın uyguladığı yöntemlere bağlıdır. Ameliyat sonrası duyulan acı özneldir ve büyük ölçüde kişiden kişiye değişir. Alt vücut germe işlemlerine girecek olan ortalama hasta, rahatsızlığı gidermek için genellikle ağrı kesici ilaçlara birkaç gün ihtiyaç duyar. 7-10’dan fazla bir süreçte çoğu insan ameliyat sonrası akut acılarını giderirler. Bazı hastalar bu süreçten sonra da ısrar etse de genellikle önemli dozlarda ağrı kesici almayı gerektirecek kadar şiddetli değildir.

Alt vücut germe işleminden sonra yara izi olur mu?

Alt vücut germe işlemlerinden kaynaklanan yara izi, bir “thong bikini”nin şeklindeki bütün gövde etrafında oluşur. Yara izi niteliği değişkendir ve genellikle hastanın genetik yaradılışına bağlıdır. Her durumda olmasa da, genellikle hastanın iç giyimiyle kapatılır.

Alt vücut germe işleminin kısa süreli tipik yan etkileri nelerdir? 

Ameliyattan hemen sonra, bazı hastalar karınlarında, yan ve arka kısımlarında sıkılık hissi hissedeceklerdir. Yukarıda da anlattığımız gibi bariz bir şişlik ve acı olacaktır. Birçok hasta, daha fazlası istenmezse en az bir hafta beli eğik yürümek zorunda kalacaklardır. Bu kapsamlı bir ameliyat olacağı için çoğu hasta eski güçlerini ve aktivite seviyelerini geri kazanmak için birkaç haftaya ihtiyaç duyacaklardır.

Alt vücut germe işlemi için ne tür bir anestezi yöntemi kullanılır?

Nerdeyse bütün vücut germe işlemleri genel anesteziyle yapılır. Bazı cerrahlar, genellikle ameliyat sonrası acıyı kontrol etmek için epidural anesteziyle genel anesteziyi birleştirirler. İşlemlerin gerçekleştirildiği tesisin anestezi türlerinin uygulanmasına izin verildiği akredite tesis olması önemlidir. 

Özer SELİMOĞLU

hocam eko raporunda bebegin ias de renkli dopper iupheli renk geçisi izlendi diyor.nurdaki çocuk uzmani kalbinde delik oldugunu söyledi tedavisi içi... devamı